Nykomlingarnas sportchef om målsättningen och tränarfrågan: "Jäkligt nära"


4 juni 2021
Stjärnan Jonathan Dahlén ser ut att vara förlorad till NHL, men Timrås sportchef Kent Norberg står fast i sin övertygelse.
Timrå ska göra mer än bara klara kontraktet.
– Nu när vi är i SHL så är det att ta en play in-plats och det tror jag att vi klarar, säger han till HockeyNews.se.
Här berättar han om lagbygget, tränarfrågan och den omtalade spetsen.


Senast Timrå var uppe i SHL var målet tydligt – hålla sig kvar i ligan.

Om kontraktet säkrades genom att undvika en plats bland de två sämsta i tabellen eller genom att besegra ett lag från Hockeyallsvenskan i direktkvalet var sekundärt. Då föll man i en sjunde avgörande match mot Oskarshamn.

I nuläget är en målvakt, två backar och nio forwards presenterade, där det är en kombination av rutinerade värvningar från andra SHL-klubbar som tagit plats i laget.

Och sportchefen Kent Norberg är tillfreds med vart lagbygget är.

När klubben nu är tillbaka i finrummet är bågen betydligt hårdare spänd än senast.

– Det rullar på bra, det gör det faktiskt. Vi har ambitionen att vi ska bli ett play in-lag, och då måste vi värva efter det också. Det känns bra, det gör det, jag vet vilka som är klara och hur många det är så det känns jättebra faktiskt, säger Kent Norberg till HockeyNews.se.

Under torsdagen meddelade HV71 att backen Didrik Strömberg inte stannar kvar i laget efter degraderingen.

Backen lämnade Timrå är laget gick upp våren 2018 för just HV71 och ska enligt Sundsvalls Tidning nu vara klar för en återkomst.

– Det är klart att Didrik finns med på vår radar, så är det ju, säger "Nubben".

LÄS MER: Avslöjar: Forwarden förlänger med Timrå efter avancemanget

Samtidigt har Växjös guldhjälte Tim Erixon ryktats vara på väg in, store Oliver Bohm är redan presenterad, precis som Albin Carlson som var ett utropstecken förra säsongen.

Och sportchefen medger att kommer lägga mycket krut på defensiven i lagbygget till den kommande säsongen.

De två senaste värvningarna är däremot båda forwards i form av Robin Alvarez och Erik Andersson från Frölunda respektive Rögle.

– Det vi kommer bygga laget utefter är att hitta en riktigt bra backsida och sedan bygga framåt. Sedan är jag övertygad om att de (Alvarez, Andersson) och många av våra egna som hade spelat i SHL, jag vet att vi hade tappat fem forwards till SHL om vi inte gått upp, det är klart att de kommer vara en stor del i Timrå. Sedan kommer det vara de här nya och så kommer det komma några till också, så jag är positiv till det som komma skall, säger Norberg.

De flashiga namnen har än så länge inte tagit plats i laguppställningen, vilket fått folk att ställa sig frågan var den offensiva spetsen är tänkt att komma ifrån.

En fråga "Nubben" inte särskilt orolig över.

– Det är som jag brukar säga, vad vann Växjö SM-guld på? Karlström, Sylvegård och Holmberg, det var väl inte spets? I Färjestad var Widerström, Carl Jakobsson och Bäck bäst i semifinalerna. Det handlar om att utveckla spelare och skapa spets. Alla pratar om spets, men jag har varit med så länge att jag vet att spets förändras över tid och det är jag inte orolig över, Timrå kommer ha spets, säger han och fortsätter:

– Sedan om det är namn som sticker ut, det kanske det inte kommer vara men det kommer vara spelare som jobbar för klubbmärket och det kommer vi vinna mycket på.

LÄS MER: Därför valde rutinerade forwarden SHL-nykomlingen: "Väckte mitt intresse"

Efter att Alvarez och Andersson, två spelare Norberg tror det finns mer offensiv att hämta ut från, anlänt har Timrå i nuläget nio forwards på kontrakt.

En numerär som Norberg vill se öka till omkring 15 namn när säsongen drar igång.

Och stor tilltro sätter han till de spelare som var med och spelade upp laget i SHL.

– Vi hade sex eller sju forwards som hade spelat i SHL om vi inte hade gått upp och det är klart att de kommer få roller hos oss, sedan kommer vi värva några till så jag är inte orolig. Man ska komma ihåg en sak också och det är att vi vann serien ganska överlägset och jag tycker att vi var det klart bästa laget, så jag har full tilltro till laget vi hade och vi kommer bli minst fyra eller fem nya och sedan kan det förändras, säger han och fortsätter:

– Men till skillnad från förra gången vi gick upp, då vi kalkylerade för att vi skulle bli ett kvallag och vi inte tog många färre poäng då än vad HV och de gjorde i år, så jag tror att det här kommer bli jättebra.

Från läktaren följde han ofta sitt lagbygge på vägen tillbaka till SHL. Foto: Bildbyrån

Hittills har både de spelare som förlängt sina kontrakt men även värvningar skrivit på avtal över de två kommande säsongerna.

En medveten strategi från sportchef Norberg.

– Vi bygger ett lag för att inte bara klara den här säsongen utan något långsiktigt. Vi kommer inte bara skriva tvåårskontrakt, men det kommer vara många sådana. Det är på det sättet vi vill jobba och om jag tror på en spelare så ska de inte känna någon stress utan att vi gemensamt har ett mål om varför man spelar i Timrå, säger han.

Förutom hålen, som officiellt sätt inte är fyllda, i lagbygget gapar även huvudtränarrollen tom.

Där hoppas man däremot snart vara överens med Fredrik Andersson om ett nytt kontrakt, tränaren som varit med och fört upp Timrå till SHL två gånger.

– Det går framåt, men vi är inte helt överens, men vi är jäkligt nära. Sedan kommer vi kanske jobba på ett annorlunda sätt än många andra och det hoppas vi kunna presentera på tisdag, onsdag till veckan. Jag inser att vi kommer involvera fler folk och ha tydliga roller inom organisationen. Vi ska addera in någon fler, så det känns positivt, säger Norberg.

LÄS MER: Rutinerade centern om utmaningen som väntar för Timrå: "Har en bra början"

Tidigare i veckan stod det också klart att Viktor Lodin skrivit på ett tvåårskontrakt med Ottawa Senators.

Och frågan är om det blir någon fortsättning i Timråtröjan för forwarden som stod för 40 poäng på 47 matcher i serien och ytterligare 9 på 13 i slutspelet.

– Det finns en dialog, sedan får vi se var den tar vägen någonstans, det är en positiv dialog. Sedan är det jättekul att Viktor fått ett NHL-kontrakt. Så länge vi inte är i SHL ska vi fostra spelare och vi hade tappat åtta-nio spelare till SHL och NHL, så det är väl ett gott betyg till tränarna och det är därför vi jobbar på det sätt vi gör. Jag är jättestolt, det är många som väljer att Timrå för att utvecklas som hockeyspelare, säger "Nubben" och fortsätter:

– Och det har varit uttalat från oss, att vi har ambitioner men så länge vi inte är i SHL så ska varje spelare som kommer till oss utvecklas och gå vidare till SHL eller NHL eller var det är någonstans, och det tycker jag att tränarna ställer upp på ett fantastiskt sätt och då vet vi också att vi får spelare som vill bli bättre. Nu när vi är i SHL så är det att ta en play in-plats och det tror jag att vi klarar.