Därför valde rutinerade forwarden SHL-nykomlingen: "Väckte mitt intresse"


1 juni 2021
"En powerplayforward som inte spelade powerplay" säger han om sig själv under förra säsongen.
Nu har Robin Alvarez valt Timrå för att bland annat få spela powerplay och utmaningen att hjälpa en nykomling.
– Jag hade andra klubbar som jag hade att välja mellan, mer etablerade, men det här känns spännande och kul, säger Robin Alvarez till HockeyNews.se.


När Timrå IK under tisdagen presenterade Robin Alvarez blev han klubbens tredje värvning inför den kommande säsongen efter att Oliver Bohm och Viktor Liljegren tidigare presenterats.

Forwarden, som hunnit med totalt 321 SHL-matcher hittills i sin karriär, skrev på för två år och anländer till laget senare i sommar.

Och tros intresse från etablerade SHL-lag vale Alvarez spel i SHL-nykomlingen.

– Framförallt så var Nubben väldigt tydlig med hur han såg på mig som spelare och i vilken roll. Sedan berättade han om förutsättningarna och tänkte kring hur han bygger laget, så det känns väldigt spännande. Jag hade andra klubbar som jag hade att välja mellan, mer etablerade, men det här känns spännande och kul, säger han.

Efter att han skrivit på kontraktet med Timrå stod det klart att nykomlingarna blir den 33-årige forwardens femte SHL-klubb i karriären, en SHL-karriär som började 2014 då han drog på sig Djurgårdens tröja.

Därefter har det blivit en sväng hem till Malmö, en flytt till Skellefteå och då alltså senast en säsong i Frölunda.

– Hade du frågat mig för ett par år sedan när jag spelade i Malmö hade jag sagt att jag kommer vara en av de som spelar i samma klubb hela karriären, men nu har det blivit några de senaste åren. Det var speciellt nu när det bara blev en säsong i Frölunda, men det är som det varit under den här pandemin, det har ställt till mycket. Det är inte optimalt för familjen att bara riva upp hela tiden men det kommer bli bra med två år i Sundsvall och Timrå, så det ser vi fram emot, säger Alvarez.

Alvarez stod för två mål i SM-slutspelet. Foto: Bildbyrån

Förra säsongen slutade med 20 poäng på 48 matcher i Frölundatröjan innan det blev fyra poäng på sju slutspelsmatcher.

Anmärkningsvärt är att 19 av poängen i grundserien kom i spel med lika många spelare på isen, och bara en assist i numerärt överläge.

I slutspelet blev det sedan två poäng i powerplay, och två i lika styrka.

Och just speltid i powerplay är något Timrå ämnar ge forwarden nästa säsong.

– Det var ju en grej som jag pratade med Frölunda om också, både sportchefen och tränarna såg mig som en powerplayspelare, för det har jag alltid varit. Men det blev egentligen bara i slutspelet, och kollar man i statistiken så brukar jag väl ha en 3-4 mål i powerplay, men nu spelade jag inte powerplay under säsongen och det är klart att det är något jag tänker att jag ska göra i år, säger Alvarez och fortsätter:

– Och jag vet att de ser mig som en powerplayspelare, vilket som sagt även Frölunda också gjorde, det var bara det att jag inte spelade powerplay, haha. Jag vet om att jag gör de flesta av mina poäng runt kassen och jag gillar att ta mig in där och det ska jag kunna bidra med, det oömma spelet och trycka in några kassar.

LÄS MER: Rutinerade centern om utmaningen som väntar för Timrå: "Har en bra början"

När Alvarez lämnade Malmö för Djurgården skrev han på ett avtal på två år.

Och två år har han stannat i varje lag, fram tills det att det "bara" blev ett år i Frölunda.

Båda parterna hade dock förhoppningar om att kunna förlänga samarbetet, men allt eftersom pusselbitarna började trilla in i Frölunda stod det klart att ett uppbrott var runt hörnet.

– När jag skrev på med Frölunda så sa de att de ville jobba långsiktigt med mig, och jag ville göra det också men de kunde inte skriva mer än ett år på grund av coronan. Sedan så efter säsongen så var det många på kontrakt och de tog in (Ryan) Lasch till powerplay som är i samma ålder som mig, så känslan var att det handlade lite om åldern, och det förstår jag. Min känsla var att de hade ett par spelare som var 30+ och samma typ av spelare som mig så, det är vad det är och det är inga hard feelings, säger han.

Och det resulterade alltså i ett tvåårskontrakt med Timrå.

Med SHL-nykomlingen som hoppas kunna etablera sig i ligan, efter att man rasat ur direkt senast man tog steget upp.

– Sedan kommer det vara tufft, det är inget snack om saken. Det gäller att man tar de poäng man ska ta, men jag tror inte att Timrå kommer ha som mål att man bara ska klara sig kvar med nöd och näppe utan man kommer kunna vara ett lag som ska försöka vara med och slåss om en plats lite högre upp. Så det var något som väckte mitt intresse, säger Alvarez.

LÄS MER: Tydligt mål från nykomlingens första nyförvärv: "Ska etablera sig i SHL"

Klubbytet betyder också att forwarden tar med sig fru och två barn på ett nytt äventyr.

– Jag har dålig koll på Sundsvall, jag har bara varit där och spelat hockey, men alla jag pratat med som antingen spelat där eller bor i närheten säger att det är en grym stad och alla trivs väldigt bra i staden och i laget. Så det är bara positivt av vad jag har hört. Och nu verkar det ha löst sig snabbt med boende också så det verkar falla på plats bra, så det känns sjukt kul, säger Alvarez.

Är det några i laget som du spelat med tidigare?

– Jag spelade lite med Albin (Lundin) i Skellefteå så honom har jag hunnit prata med. Sedan har jag mött Christopher Liljewall väldigt mycket genom min karriär, det går tillbaka från juniortiden så där kan man lugnt säga att vi vet vilka vi är. Utöver det är det väl ingen jag känner, det är det inte. Men som jag brukar säga, i stort sätt är vi samma skrot och korn allihopa och det brukar generellt inte vara några problem att lära känna nya lagkamrater.