Rutinerade centern om utmaningen som väntar för Timrå: "Har en bra början"


30 maj 2021
TIMRÅ. Christopher Liljewall var med och etablerade moderklubben Rögle i SHL.
Nu vill han göra samma sak med Timrå.
– Det känns bra att det drar igång, även om det var väldigt kort uppehåll. Då vet man att en ny resa ska påbörjas och att ett nytt mål ska sättas upp, så det är jättespännande att vara med på, säger han till HockeyNews.se efter försäsongens första träning.


Totalt var 14 spelare igång när Timrå gjorde sin första träning efter att SHL-avancemanget säkrats för två veckor sedan.

Många av dem har inte, officiellt, något kontrakt över kommande säsong men precis som tidigare får spelare vara med och köra under tiden tills framtidsfrågan får ett svar.

Bland de som var på plats körde tolv spelare löpning och fotboll under ledning av fystränaren Sandra Nordenberg medan Sebastian Hartmann och Christopher Liljewall gnuggade på i gymmet där de tagit plats på varsin cykel.

– Det är rätt så skönt faktiskt, det har varit en del firande. Nu börjar man se framåt och vi ska se till att vara väl förberedda när det drar igång 11 september, säger Liljewall.

Hur mår kroppen?

– Jag tycker ändå den mår helt okej, det är svårt att svara på efter första passet. Första passet är alltid hemskt och vi fick inte lika rolig historia som de andra som spelade fotboll. Första veckan brukar vara lite tyngre, inte för att man kör tyngre träning men man ska väcka kroppen till liv och komma in i det. Men det ska göras så det är bara att bita i det sura och förhoppningsvis är man inne i det till veckan.

Första veckan på försäsongsträningen brukar vanligtvis inledas med tuffa fystester.

För Timrås del gäller ett annat upplägg denna vecka då säsongen blev många veckor längre än vad som är vanligt.

Efter sista finalmatchen mot Björklöven väntade dessutom ett par dagars intensivt firande.

– Det har varit bra, det har varit lite speciellt i dessa tider men jag tycker att vi var väl värda ett firande så det var rätt intensivt där i fyra dagar. Nu har det varit en lugn vecka där man vilat upp kroppen lite, för det blir inte direkt vilande när man firar på de sättet. Lite kortare vila efter en säsong än vanligt, men det gäller att vi tar tillvara på den här tiden så vi är förberedda när pucken släpps, säger Liljewall.


Den nu 31-årige centern har varit med och spelat upp moderklubben Rögle till SHL två gånger i karriären.

Den senaste gången var våren 2015 och därefter var han lagkapten för laget samtidigt klubben etablerade sig i SHL.

När Liljewall skrev på för Timrå förra sommaren, var målet att han skulle vara med och föra upp laget under sina två år på kontraktet. Ett mål som infriades redan första året.

– Det känns jäkligt skönt att vi lyckades som grupp, och någonstans kände man där i början av säsongen att det kan bli bra och mycket riktigt så står vi här som ett SHL-lag, säger han.

Forwarden, som var assisterande lagkapten i vintras och stod för 22 poäng på 52 seriematcher, hoppas kunna vara en kugge både på isen och utanför.

Med 254 SHL-matcher i bagaget, och en liknande resa som Timrå nu hoppas göra, i ryggen hoppas Liljewall att det finns en hel del han kan bidra med när det drar igång.

– Framförallt är det jäkligt spännande, och det är en resa som bara är påbörjad. Detta var ett delmål, och nu är målet att etablera Timrå i SHL. Det jag kan ta med mig, det är väl gamla klyschor egentligen, men det är att man är förberedd när det börjar så man får en bra start och inte hamnar efter direkt. Känslan är att vi får behålla en väldigt bra stomme från detta år, vilket är bra, säger han och fortsätter:

– Vi har haft en fantastisk grupp och kommer ha det, och då är det bra att ha en bra stomme så man får in de nya på ett bra sätt. Och där tror jag vi har en bra början. Det är absolut en nivå upp men jag tror inte på att vi ska byta riktlinje. Vi ska fortsätta träna på ett bra sätt med hjälp av Sandra och fortsätta bygga vidare på det vi påbörjat, men växla upp det ännu ett snäpp.

Liljewall får guldmedaljen av lagkaptenen Jonathan Dahlén efter finalsegern. Foto: Bildbyrån

Timrå är hoppfulla om att få behålla stora delar av det lag som spelade upp klubben i SHL.

Det både på spelar- och ledarsidan.

Kontinuitet är också något som Liljewall håller högt.

– Jag tror att kontinuitet är väldigt viktigt, och de som kommer in ska rätta sig i ledet på vad vi vill stå för och vad vi vill vara för lag, att man spelar för klubbens färger. Den stomme jag tror kommer vara kvar kommer vara en bra mix och det är viktigt, samtidigt som vi har fanbärare som spelat i klubben länge och hjälpt mig att rätta in mig och förhoppningsvis kan de fortsätta på det, med hjälp av mig nu när jag vet hur det fungerar, säger han.

Det är också något forwarden tror kan ge laget en fördel nästa säsong jämfört med andra lag som försökt etablera sig.

– Och då har man en fördel, man behöver inte köra ihop gruppen på samma sätt som andra kanske behöver göra utan när man går på is så känner alla varandra och då är det lättare att ställa krav på varandra och lättare att få resultat.

LÄS MER: Tydligt mål från nykomlingens första nyförvärv: "Ska etablera sig i SHL"

Efter tre säsonger i Hockeyallsvenskan är Liljewall tillbaka i SHL igen.

Där han vill vara.

– Det är ett mål man alltid haft, att spela så högt upp som möjligt. Den dagen jag tappar den tron och motivationen, att spela med och mot de bästa, då kommer jag nog sluta om jag ska vara ärlig. Men än så länge är motivationen hundraprocentig så det ska bli skitkul, säger han och fortsätter:

– Det känns bra att det drar igång, även om det var väldigt kort uppehåll. Då vet man att en ny resa ska påbörjas och att ett nytt mål ska sättas upp, så det är jättespännande att vara med på, säger han.