HockeyNews
PLUS

Ryska legendarerna förvånade efter Tre Kronors slutspelsmiss i VM

(19827) Jonathan Pudas/Tre Kronor
Simon Hastegård/Bildbyrån

Publicerad: 1 juni 2021

FacebookXWhatsApp

Det tidiga uttåget ur VM förvånar stornationen Ryssland.

Flera av de ryska legendarerna ställer sig frågande till Tre Kronor, men delar ut beröm för insatsen mot det ryska laget.


Den förre ryske förbundskaptenen Alexander Jakusjev, 74, är en av flera ryska legendarer som har funderingar över Tre Kronors rekordtidiga uttåg ur årets VM.


Men den dubble OS-mästaren och sjufaldige världsmästaren tonar ner det svenska fiaskot i turneringen i Riga.


– Om Sveriges resultat är en systemkris eller en engångshändelse? Det här är en följd av pandemin. Alla stora lag, som Kanada och USA, är nu oväntat svaga. Men jag tror att det här är ett tillfälligt fenomen. Naturligtvis, det är synd att ett så traditionellt starkt lag som Sverige inte tog sig till slutspelet. Men vi måste ta hänsyn till vad som har hänt över hela världen, säger Jakusjev till Moskovskij Kosmolets .


En annan före detta rysk förbundskapten, Vladimir Plyusjtjev, 66, var nöjd med den ryska 3–2-segern på straffar mot Tre Kronor.


– Svenskarna har alltid varit en tuff motståndare, och gårdagens match bekräftade detta än en gång. Det svenska landslaget spelade tufft, extremt strikt i defensiven och satsade på kontringar, eftersom de behövde vinna för att fortsätta kampen om medaljer. Det tog lång tid för oss att knäcka det svenska försvaret, säger Plyusjtjev, enligt Allhockey.ru.


LÄS MERGarpenlövs förklaringar till det historiska uttåget i hockey-VM


Spartak Moskva-chefen Valerij Kamenskij, 55, som mött Tre Kronor många gånger under sin tid som stjärnspelare blir inte riktigt klok på vad som hände i Lettland.


– Det är förvånande att svenskarna inte tog sig till slutspel. De försov sig i början av turneringen. Ett så här starkt lag som visade upp en bra hockey måste ta sig till slutspel, säger Kamenskij till Gazeta.ru.


Valerij Kamenskij (mitten) och Alexander Jakusjev (t h). Foto: (c) photo.khl.ru Vladimir Bezzubov.


Kamenskij, som själv har vunnit Stanley Cup, OS-guld och tre VM-guld, har inte känt igen Tre Kronor i VM.


– Vanligtvis vinner de matcherna, men den här gången fungerade inget. Det gick att känna igen dem när de vann med 7–0 mot Schweiz och det var en fantastisk match (mot det ryska laget). Det är bara det att våra killar spelade bra. Spelet svängde fram och tillbaka, men vi tål det och vi gjorde mål och vann även om det behövdes straffar.


LÄS MERNu ska VM-misslyckandet utvärderas – så ser Garpenlöv på OS-truppen


Sergej Nemtjinov, 57, som har varit förbundskapten för Rysslands JVM-landslag och assisterande förbundskapten i OS i Turin 2006, tar i lite mer när han beskriver Tre Kronors uttåg ur VM.


– Naturligtvis är Sveriges slutspelsmiss en stor sensation. De var förmodligen en av favoriterna. Det här laget hade spelare från både NHL och KHL. De har ett mycket bra lag. Talangfulla unga spelare. Varför blir så här är troligtvis en fråga för förbundskaptenen. Tydligen tog de inte lagen de mötte i början av turneringen på allvar. De var inte förberedda för de matcherna, säger Nemtjinov till Gazeta.ru.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)