HockeyNews
PLUS

Garpenlövs förklaringar till det historiska uttåget i hockey-VM

(19814) Johan Garpenlöv/Tre Kronor, VM-uttåg 2021
Simon Hastegård/Bildbyrån

Publicerad: 1 juni 2021

FacebookXWhatsApp

Tre Kronor behövde tre poäng mot det ryska laget för att skaffa sig en så bra chans som möjligt för att nå kvartsfinal i VM.

Men när ställningen var 2–2 i slutet valde förbundskapten Johan Garpenlöv att inte ta ut målvakten – och hoppades istället att Slovakien skulle göra jobbet åt Tre Kronor i sin sista match mot Tjeckien.

– Ja, det är lite så vi tänkte. Procentuellt om du plockar ut målvakten mot riktigt bra lag så är det inte jättehög procent att du gör det målet, säger Garpenlöv.


1–0-ledningen mot Rysslands Olympiska Kommitté efter ett mål i powerplay av Jesper Frödén var på väg att ge Tre Kronor tre poäng och tolv totalt, vilket hade gett en hyfsad chans till avancemang till VM-kvartsfinal.


Om Tjeckien hade tagit tre poäng i sista matchen mot Slovakien på tisdagen skulle Tre Kronor ha knipit en slutspelsplats.


Men det starka ryska laget som till mötet med Tre Kronor fått förstärkning av NHL-duon Dmitrij Orlov och Vladimir Tarasenko vände på matchen inom tolv sekunder i den tredje perioden och ryckte åt sig en 2–1-ledning.


– Vi spelade väldigt bra ända till precis före första målet där vi gjorde ett litet misstag. Ryssarna är ett bra lag och när man gör misstag sårar de dig. Det var det de gjorde där. Efter tekningen var vi inte beredda på en attack och det sårade oss också. De två målen… Det händer ibland. När du möter bra lag kan de ta vara på sina chanser och ryssarna gjorde det, säger Garpenlöv.


Buffalos Victor Olofsson fixade sedan 2–2 och Tre Kronor fick ny glöd och jagade ett segermål i slutet av ordinarie tid. Men förbundskapten Johan Garpenlöv tog vare sig någon timeout eller plockade ut målvakten Adam Reideborn för att satsa framåt med sex utespelare.


Buffalos Victor Olofsson kvitterade till 2–2 mot det ryska laget och gav Tre Kronor hopp om kvartsfinal. Foto: Bildbyrån.


Trots att tre poäng hade gett det bästa utgångsläget.


– Vi visste det, men två poäng hade kunnat räcka också. Vi tänkte på det före matchen och vi sa att om man tar ut målvakten är chansen att du gör mål inte så stor. Två poäng hade kunnat räcka om Slovakien, när de spelar mot Tjeckien dagen efter oss, vinner den matchen. Då har vi en chans och det var därför vi inte tog ut målvakten. Vi tyckte att det var en större chans att få två poäng än tre poäng, förklarar Garpenlöv.


Ni tyckte att det var en bättre chans att Slovakien skulle slå Tjeckien i den sista matchen i turneringen?


– Ja, det är lite så vi tänkte. Procentuellt om du plockar ut målvakten mot riktigt bra lag så är det inte jättehög procent att du gör det målet. Vi kände att chansen var större om vi tog två poäng i förlängningen eller på straffar och sedan låta Slovakien och Tjeckien spela om det. Det var tanken med det.


Istället för att försöka ta kontroll över ödet litade man på procent och sannolikhet och avstod. Förlängningen blev mållös och i straffavgörandet satte Tarasenko den puck som skickade Tre Kronor ur VM eftersom en poäng inte räcker till avancemang.


Det här är första gången som Tre Kronor inte når kvartsfinal sedan det infördes i VM för 36 år sedan.


– Det är ett stort misslyckande för mig som coach. Det är ett stort misslyckande för oss som hockeynation. Vi är inte glada över resultatet, så det är vad det är. Vi kan inte ändra resultaten. Det som sårades oss den här turneringen var de två första matcherna som vi förlorade. Särskilt matchen mot Belarus. Vi skulle ha vunnit den matchen, men gjorde inte det. Det sårade oss för resten av turneringen, säger Johan Garpenlöv efter sitt första VM.


Han inser att det blir många arga miner i svenska medier efter det historiskt svaga VM-resultatet.


– Det är så det fungerar i den här branschen. Om du inte får resultaten med dig kommer de att komma efter dig och de kommer att jaga förbundet, så vi får se vad som blir av det här. Det har varit en tuff turnering. Jag har lärt mig massor. Det har varit ett tufft år med corona och det har varit en utmaning inte bara för vårt lag utan för alla lag. Det har varit ett annorlunda år. Men jag vet att folk inte är jätteglada hemma i Sverige.


De närmaste veckorna väntar utvärderingar på Svenska ishockeyförbundet efter Tre Kronor-ledningens hemkomst från Lettland.


Garpenlöv fortsätter:


– Vi åkte hit både personligen och som lag för att ta oss till en kvartsfinal och spela om medaljerna och guldet, men vi lyckades inte ta oss dit. Det är självklart att vi alla är jättejättebesvikna.


4–3-förlusten mot ett Danmark som var bättre även spelmässigt i premiären ställde till det. Och det följdes upp med en snöplig 1–0-smäll mot Belarus i matchen efter.


Två nationer som Tre Kronor aldrig tidigare förlorat mot i VM.


– I första matchen mot Danmark tycker jag att vi inte är tillräckligt bra. Vi har inte fått ihop spelet ordentligt. Mot Belarus, om vi tittar spelmässigt och chansmässigt är vi det bättre laget, men gör inga mål. Så det är två helt olika matcher naturligtvis.


Det är alltså första gången sedan VM-slutspelet infördes 1985 som Sverige inte når till kvartsfinal. Nästa år är det OS i Kina.


Många undrar om du är rätt person att leda landslaget i OS?


– Jag tycker det, men jag är inte den som beslutar om det. Den frågan får du ställa till någon annan.


Johan Garpenlöv menar att han har lärt sig mycket i VM som huvudcoach.


– Det är som att vara hockeyspelare att man lär sig under resans gång. Varje match, varje situation, man tar med sig saker. Det är samma på ledarsidan. Man lär sig var man ska trycka på för knappar. Man lär sig vilka spelare som levererar. Varje match, varje turnering lär man sig saker. Att vi inte fick resultatet med oss den här turneringen är naturligtvis en stor besvikelse, men läromässigt lär man sig både när man vinner och förlorar.


Redan före VM spelade Tre Kronor två landskamper mot Danmark i Malmö varav det blev förlust i den ena matchen. En varningsklocka för det var första gången som Danmark tog poäng mot Sverige i en landskamp.


LÄS MERTre Kronors målskytt efter fiaskot: "Skjuter oss själva i foten"


I den ena matchen spelade danskarna offensivt och fick stryk. I den andra gjorde Danmark som i VM och täppte till i mittzonen och vann.


Så Tre Kronor borde ha varit förvarnat och hade kanske på så sätt kunnat undvika en premiärförlust.


– I matchen före oss idag så tog Danmark Tjeckien till straffar och var nära att vinna den matchen. Danmark är inget dåligt lag. Ibland tenderar det att folk tror att de här länderna som inte är de förväntade toppländerna är väldigt dåliga, men det är de inte och det är inte jättestor skillnad mellan länderna, speciellt inte när inte de allra bästa spelarna är med i de här turneringarna. Med det sagt så är det klart att det inte är godkänt att förlora mot Danmark med det lag som vi har här. Och det spelet vi presterade mot Danmark så är inte det heller godkänt, anser Johan Garpenlöv.


Tre Kronor föll mot Danmark i VM-premiären den 22 maj. Och nu är VM över före kvartsfinalen. Foto: Bildbyrån.


Med andra ord hade varit ännu viktigare att vara förberedd mot Danmark för det var även snack inför annat motstånd i VM att det gällde att ha rätt inställning?


– Inställningsmässigt är alla här och gör sitt bästa naturligtvis. Sedan är det stor press på de bättre lagen att vinna mot de så kallade… eller de lagen man ska slå enligt alla. Ett VM är sju matcher som man ska vinna, helst alla, om man ska ta sig vidare. När man möter de andra lagen som har allt att vinna mot en, och de bättre lagen går in i de matcherna kan det lätt bli så att det blir jämna matcher, det är mycket nerver med, man vet vad som står på spel, så det är inte konstigt.


LÄS MEREk: Missad kvartsfinal är ett fiasko – hur stort ansvar bär Garpenlöv?


– Vi har sett genom hela den här turneringen att de bättre lagen har svårt att möta de här lite sämre lagen.


Frågan är om Tre Kronor tillhörde de lite bättre lagen. Eller de lite sämre.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)