HockeyNews
PLUS

Nu ska VM-misslyckandet utvärderas – så ser Garpenlöv på OS-truppen

(19824) Johan Garpenlöv/Tre Kronor: VM-utvärdering
Simon Hastegård/Bildbyrån

Publicerad: 1 juni 2021

FacebookXWhatsApp

En storpublik såg Tre Kronors tvärstopp i VM redan före kvartsfinalen.

Förbundskapten Johan Garpenlöv har framför sig en omfattande utvärdering av misslyckandet innan planeringen inför OS i Peking i februari 2022 tar fart. Han medger att han saknade vissa spelartyper i VM-laget.


Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv fick bemöta nya frågor från svenska medier på tisdagen efter lunch timmarna före flygresan hem till Sverige.


Det största VM-misslyckandets på 84 år kräver en utredning. Men så här tätt inpå uttåget i Riga, där Tre Kronor förlorade fyra av de sju matcherna i gruppspelet, inklusive de nesliga förlusterna mot Danmark och Belarus i inledningen, sitter Garpenlöv utan svar på vad som gick snett.


– Jag vill att tiden ska gå lite grann så vi får grotta i det här. Om man bara tittar lite ytligt på statistiken finns det inget direkt som sticker ut där. Där ligger vi helt okej i det man mäter. I de flesta matcherna har vi bättre målchanser än motståndarna och fler målchanser och så vidare. Men igen, vi har förlorat fyra matcher så det är något vi inte har fått med oss under resans gång. Det är det som vi så småningom förhoppningsvis kan peka finger på, säger Johan Garpenlöv från spelarhotellet i Lettlands huvudstad.


Besvikelsen över det svenska resultatet i VM är stor. Och nu ska det brytas ner till sina beståndsdelar.


– Vi sätter oss själva hemma och skriver ner och utvärderar vår egen arbetsuppgift. Vi sätter oss tillsammans det vi har kommit fram till. Vi ringer spelarna och hör med dem vad de tycker. Vi tar in en person som hjälper oss att sortera i ledarskapsfrågorna och sedan efter det har vi en utvärdering. Och förbundet gör en utvärdering med spelarna också. Det är så det alltid går till efter VM. Det är inget nytt för den här gången, säger Garpenlöv, som tidigare har varit med om det som väntar. Då i sin roll som assisterande förbundskapten och även när Tre Kronor har vunnit VM-guld.


Saknade du någon spelartyp i VM-laget?


– Ja, det gör man väl med alla lag som man har, så vill man ha så bra spelare som möjligt. Någon fler målskytt, som kan peta in puckar här och där, en ledande drivande center som kunde driva det här laget framåt. Stora starka defensiva backar som även kan spela framåt så att man kan spela hem ledningar. Det är väl de tre som man gärna tänker att man gärna skulle vilja se fler av i ett lag.


LÄS MERGarpenlövs förklaringar till det historiska uttåget i hockey-VM


När utvärderingen efter VM ska vara färdig är inte känt.


Men redan under sommaren måste förberedelserna inför OS i Peking i februari 2022 ta sin början. Och när det flyger in NHL-spelare till Kina måste planeringen vara väldigt tydlig eftersom det blir få dagar på plats i Peking innan OS-hockeyn drar igång.


Adam Reideborn gjorde ett bra VM för Tre Kronor med en räddningsprocent på 94,57 på sina fem matcher i Riga. Foto: Bildbyrån.


Garpenlöv vet att han måste ha en plan för varje spelare i truppen.


– Roller. Gärna hitta formationer tidigt som man vet funkar, kanske att de har spelat med varandra tidigare. Sedan handlar det mycket om hur spelarna spelar vid det tillfället. Det är många saker som man kan ta med sig. Nu var det en speciell situation här med corona att vi inte fick umgås vid sidan om träningarna utan man var på sitt rum i början. Nu tror jag att när OS går får man träffas vid sidan om träningarna och då har vi lite mer att jobba med.


Utvärderingen efter VM måste gå hand i hand med OS-planeringen som tar vid. Garpenlöv är fullt inställd på att fullfölja sitt kontrakt som förbundskapten och leda Tre Kronor över OS och VM 2022.


– Först ska vi utvärdera det här och gå vidare från det här, men sedan vet vi att det går ganska fort under hösten fram till det att OS spelas. Vi har satt en lätt grovplanering med när vi ska åka över och när vi ska samla truppen och så vidare. Den finns på plats, men det är ett samarbete ihop med SOK som också måste skötas. Det pågår vid sidan om och kommer väl att accelerera under sommaren gissar jag.


Tre Kronor hade de fem NHL-spelarna Adrian Kempe, Isac Lundeström, Victor Olofsson, Rickard Rakell och Marcus Sörensen i VM-laget. De senaste VM-turneringarna har den siffran varit omkring 20, men coronapandemin har förändrat förutsättningarna.


Har NHL-spelarna som kom till VM någon som helst fördel av det inför OS-uttagningen?


– OS-uttagningen kommer att baseras på det man gör under hösten och fram tills det att vi tar ut laget. Det är där vi kommer att titta på prestationer för spelarna som blir uttagna.


Kommer ni att behöva ta ut en preliminär trupp långt i förväg med tanke på alla förberedelser som ska göras inför OS?


– Det tror jag att vi måste göra, men jag vet inte när. Jag har inte fått något sådant besked ännu.


Tampa Bay-backen Victor Hedman vann VM-guld 2017 och kan bli en av nyckelspelarna för Tre Kronor i OS 2022. Foto: Bildbyrån.


Under tisdagsförmiddagen har Johan Garpenlöv varit i kontakt med Svenska ishockeyförbundets vice ordförande Peter Forsberg, generalsekreteraren Johan Stark och Tre Kronors general manager Olof Östblom varav den sistnämnde varit på plats i Riga under hela VM.


– De har inte framfört några synpunkter, bara stöttat i det läge som vi befinner oss i. Sedan får vi göra våra utvärderingar och ta det därifrån.


LÄS MEREk: Missad kvartsfinal är ett fiasko – hur stort ansvar bär Garpenlöv?


På hemmaplan hade SVT 2,2 miljoner tittare på Tre Kronor-Rysslands olympiska kommitté (ROC) och över en halv miljon starter på SVTplay, enligt SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.


– Vi är jätteglada för det. Vi är besvikna över resultaten naturligtvis, men jätteglada att det är så många som är intresserade av ishockeyn och att ishockeyn står sig bra i Sverige. Jag har varit inne på det tidigare att det från journalistiskt håll tenderar att tyckas och tänkas om den här turneringen ska vara eller inte, men när den väl spelas sitter folk och tittar. Det är ett stort engagemang från svenska folket och det är jag jätteglad för. Det här är en bra turnering och det är många bra lag. Jag tror folk får upp ögonen för att det finns andra nationer som gör någonting bra där ute och i en kort turnering kan alla slå alla. Det hände i år och det har hänt tidigare.


Vilket värde tillskriver du årets VM med förhållandevis få eller dominanta NHL-spelare?


– Det är ett speciellt år med corona. Det vet vi alla om och vi visste att det skulle bli mindre (antal) NHL-spelare i den här turneringen. Men igen, när turneringen spelas och medaljerna fördelas så är det riktigt bra lag som spelar om det. Det är svårt att ranka olika VM mot varandra naturligtvis, men det är bra hockey som spelas.


Hur ser du på din egen prestation?


– När man förlorar som vi har gjort finns det naturligtvis saker som man skulle kunna ha gjort annorlunda. Det är det vi ska sätta oss ner och se vad jag kan ha gjort annorlunda, när vi får information från spelarna vad de tycker och tänker. Jag har följt den linje som jag har jobbat med tidigare. Vi har gjort precis som vi har gjort tidigare och jag har inte förändrat något när vi har förlorat. Jag har ingenting att peka på som jag har gjort annorlunda mot vad jag har gjort tidigare. Man kan inte säga att man får godkänt när man inte går vidare, men jag har gjort det jag har gjort tidigare i mitt ledarskap.


Hur ser du på spelarnas prestation?


– Vi gör det här tillsammans. Jag har min del i det här och spelarna har sin del i det här. Alla runt omkring laget har en del i det här. Alla måste prestera på topp om vi ska gå vidare och ta oss till kvartsfinalen och försöka spela om medaljerna. Igen, alla får gå tillbaka till sig själva och alla får titta sig i spegeln och fundera på om man har gjort rätt för sig. När man gör de här utvärderingarna kommer man fram till något typ av resultat och då får man gå på det och förbättra det man kan förbättra.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)