HockeyNews
PLUS

Ek: Missad kvartsfinal är ett fiasko – hur stort ansvar bär Garpenlöv?

(19811) Johan Garpenlöv/Tre Kronor ute ur VM
Bildbyrån

Publicerad: 31 maj 2021

FacebookXWhatsApp

Tre Kronor gjorde sin allra bästa match i VM mot Rysslands olympiska kommitté.

Men surt nog var det inte tillräckligt för att ta tre poäng. Eller för att ta sig till kvartsfinal.

Fiaskomatcherna mot Danmark och Belarus blir den bestående stämpeln. Historiskt uselt.


Måstematcherna har varit Tre Kronors öde i detta VM efter de inledande och så onödiga förlusterna mot Danmark och Belarus.


Vilken rysare det blev mot det ryska laget. Så många svenska spelare gjorde sin överlägset bästa match i turneringen. Henrik Tömmernes! Rickard Rakell! Marcus Sörensen! Isac Lundeström! För att nämna några.


Som kedja har Max Friberg, Andreas Wingerli och Jesper Frödén haft den högsta och bästa intensiteten i Tre Kronor och att det var Frödén som sopade in 1–0 i powerplay förbi den ryske målvakten Alexander Samonov.



Målvakten Adam Reideborn har fått sitt internationella genombrott och har varit den bäste svensken i VM. Han har varit konsekvent och han har varit oehört bra. Hur många gånger i måstematcherna som han klarade livhanken på Tre Kronor i den här turneringen är inte lätta att räkna.


Till och med i tre mot tre-spelet efter de 60 svettiga minuterna var han grym.


Reideborn ryktas vara klar för CSKA Moskva, men som han har spelat i Riga bör ju en och annan NHL-klubb höra av sig. Han blev testad många gånger mot ryssarna.


Tre Kronor som lag gjorde en väldigt bra match mot det ryska laget. Men tolv olycksamma sekunder (!) i den tredje perioden räckte för att några ryska stjärnor skulle vända 0–1 till 2–1 och försämra de svenska chanserna till avancemang i detta VM.


De influgna NHL-ryssarna, Washington-backen Dmitrij Orlov och St Louis-forwarden Vladimir Tarasenko, gjorde sin första match i VM och de låg bakom var sitt mål i vändningen till 2–1.


Spänningen steg på nytt när Buffalos prickskytt Victor Olofsson fick vandra ostörd in i rysk zon och snärta in 2–2 som få mer än Olofsson kan.


Förbundskapten Johan Garpenlöv gör sin första stora turnering och han har fått lite erfarenhet av den här stora scenen. Men precis som de spelare han valde ut till sin VM-trupp kom även han själv som coach igång för sent. Det gick inte att sopa de två förlusterna mot Danmark och Belarus under mattan.


Garpenlöv har kastat om i kedjorna och han har matchat de hetaste spelarna, men att spela med den så kallade kniven mot strupen går inte att göra genom en hel turnering utan att det brister föll eller senare.


I slutminuterna mot Rysslands olympiska kommitté tog han aldrig ut Adam Reideborn för att satsa med sex utespelare och för tre poäng. Här och nu förstår jag inte varför.


Visserligen hade Slovakien kunnat vinna mot Tjeckien i den sista matchen och räddat ansiktet på Tre Kronor, men nu är fiaskot fullbordat.


##Att inte ta sig till VM-kvartsfinal är en jättebesvikelse. Att inte bli bland de åtta bästa i ishockey-VM har inte hänt sedan 1937.


Svenska ishockeyförbundet har en hel del arbete att göra i utvärderingen av detta VM och av Johan Garpenlöv som förbundskapten. Är han rätt man att leda Tre Kronor i OS 2022?


Resultaten i VM i Lettland säger att han inte är det. Spelet har inte heller varit särskilt övertygande. Och ska Garpenlöv vara förbundskapten för Tre Kronor i OS behöver man ha väldigt starka och övertygande argument för att han är rätt man för det jobbet.


Förbundet har haft en tränartrio i Garpenlöv, Marcus Ragnarsson och Markus Åkerblom som inte har erfarenhet av att vara huvudtränare i SHL, landets högsta liga. Borde inte någon av dem haft det?


Men framför allt – hur ska det se ut framöver? Det tål att tänkas på.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)