HockeyNews
PLUS

Trots klausulen – Strandberg lutar åt ny säsong i Djurgården

(15687) Sebastian Strandberg/Djurgården
Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Publicerad: 15 maj 2021

FacebookXWhatsApp

Sebastian Strandberg är revanschsugen. Och trots en klausul för utlandsspel är han inställd på att stanna i Djurgården.

För några dagar sedan blev han uppringd av nye coachen Barry Smith.

– Ja, han ville väl prata lite och lära känna mig lite. Det uppskattar man ju. Det var välkommet, säger Strandberg till HockeyNews.se.


Djurgårdens säsong tog slut i åttondelsfinalen där laget blev utslaget av Frölunda. För Sebastian Strandberg fortsatte det med spel i Tre Kronor fram tills nyligen då han blev bortgallrad inför VM.


Den här veckan fick han vara ledig från träningen på Bosön och passade då på att sticka hem och vila ut lite på Visingsö utanför Jönköping.


– Det är lätt att säsongerna bara flyter samman och man känner att man behöver komma ifrån det lite, få andas lite och tänka på annat. Jag fick lite vila, främst för att vila knoppen, säger Strandberg glatt till HockeyNews.se.

Sebastian Strandberg (nr 29) har spelat i Tre Kronor efter slutspelet med Djurgården. Foto: Bildbyrån.


Djurgården har nästa samling på Lidingö efter pingst. Han låter redan laddad och utvilad.


– Vi har lite tätare träffar i år. Innan har vi bara haft en gång i månaden eller ungefär tre gånger. Nu är det någon mer gång, förklarar Strandberg som är en av toppcentrarna och assisterande lagkapten.


Han är den ende spelaren i laget med en klausul för utlandsspel. Men allt tyder på att han inte kommer att utnyttja den.


– Jag har fullt fokus på Djurgården och har inget annat att ta ställning till. Jag vet inte ens exakt vilket datum min klausul går ut om jag ska vara helt ärlig, säger Strandberg.


LÄS MERDjurgården ger fyra juniorer A-lagskontrakt: "Talangfulla spelare"


Under vintern och våren har det funnits KHL-intresse, men inget som har lockat Sebastian Strandberg.


– Du får nog höra mer och det snackas säkert en hel del namn där borta som aldrig blir riktigt fullt aktuellt förrän det når fram till mig. Jag satsar på Djurgården och det ska bli väldigt kul.


Djurgården kommer att ha ett till stora delar nytt lag inför kommande säsong och efter att ha sagt farväl till några av sina lagkamrater från förra säsongen kan Sebastian Strandberg blicka framåt igen.


Även huvudtränaren Robert Ohlsson och de assisterande coacherna Jörgen Bemström och Mikael Håkanson har flyttat.


– Det är klart att det är tråkigt för man får nära relationer till både ledare och spelare man spelar med så det är alltid tråkigt att slitas ifrån varandra. Men det var en lite halvtaskig säsong så det känns väl skönt egentligen att det blir en ”fresh start” med både i stort sett helt nytt på ledarsidan och lite nya hungriga spelare som kommer in så det ska bli kul, säger Strandberg.


Han har gjort tre hela säsonger i Djurgården och har etablerat sig som en toppspelare i SHL.


– Jag har varit här ett tag och får nu vara med att lyfta in alla i Djurgårdsandan lite. Jag ser fram emot det jättemycket. Som jag sa innan så behövde man känna lite sug för att dra igång och det känner jag redan, så det ska bli kul att starta igång. Jag var med på upptakten och träffade alla. Det känns som ett bra gäng, säger Strandberg.


Men du tycker att det var en halvtaskig säsong?


– Jag missade 20 matcher och vi var väl inget vidare som lag heller. Det var väl ingen som var nöjd med den säsongen. Vi slutade tia. Det var väldigt upp och ner. Mest ner, tycker jag väl egentligen. Vi hade en period i november eller kanske december som räddade hela säsongen där vi spelade bra och tog mycket poäng. Sedan var det mest kämpa för överlevnad nästan i stort sett resten av säsongen. Det var motigt.


Strandberg är brutalt ärlig:


– Vi tog oss till slutspel, men hade inte så mycket att hämta där. Jag tror inte att det är någon som känner sig nöjd med den säsongen. Ja, någon kan väl vara det, som fick ett genombrott kanske… Det finns väl några man kan tänka på. Men laget ser man först och främst så det är ett revanschsuget Djurgården som kommer tillbaka.


Sebastian Strandberg pratar om ett revanschsug hos honom själv och i Djurgården. Foto: Bildbyrån.


Under fredagen blev premiäromgången den 11 september officiell och Djurgården ska ta emot Skellefteå hemma i Stockholm.

Det blir ett kärt återseende direkt för Djurgården med match mot Skellefteås nye coach – Robert Ohlsson.


– Ja, men det blir ju spännande. Vi får se om han hälsar på en. Han kanske inte känner mig längre… säger Strandberg.


LÄS MERJosefson om hjärnskakningen och vägen tillbaka till Djurgården


– Det hade varit fantastiskt med lite folk på läktaren igen förhoppningsvis. ”Robban” får komma hem direkt och känna på hur det är att vara bortalag. Det var en stund sedan han var det senast. Skellefteå har ju ett kalasgäng. Det får man ändå säga, så här långt på papperet. Det ser nästan oroväckande bra ut för dem.


Djurgården har i sin tur fått in Linus Videll och förlängt kontraktet med Rhett Rakhshani och värvat ett par andra SHL-spelare.


– Jag tycker att det är spännande killar som har kommit in, och blivit kvar. Både djup och spets med Rhett och som jag har förstått ska det in någon ny kille, så här långt ser det lovande ut. Men nu sitter man i maj och säger det och det ska avgöras ute på isen. De killar vi har tagit in har man i alla fall spelat emot de flesta. Och även spelat med någon av dem och känner lite. De är i en bra ålder för sin utveckling och förhoppningsvis ska peaka i karriären snart. Det är nya ledare som ska sätta in prägel och förhoppningsvis kommer det att bli riktigt bra.


Vilka av de nya spelarna känner du?


– (Filiph) Engsund känner jag lite. Han var i HV som junior en säsong. Jag spelade mest med hans tvilling (Oscar). Ludde (Rensfeldt) är lika gammal som jag och var med i någon landslagsturnering i yngre dar. Men man har mött honom mycket och även träffat honom lite vid sidan av. Det är de jag känner sedan innan, säger Sebastian Strandberg.


LÄS MERDjurgårdscentern om utlandsintresset: "Vet man ju aldrig..."


– Barry (Smith) har man också träffat ett par gånger. Även när jag var i HV var han där med den camp som han bedriver och hade honom där också. Jag ska inte säga att jag känner honom men man har fått en bild av hur han är. Det känns spännande.


Barry Smith i Globen i augusti 2019. Snart får han byta Chicagos logotyp mot Djurgårdens klubbmärke. Foto: Mattias Ek.


Barry Smith har haft hand om sommarträningar i Globen och där har den välmeriterade amerikanen träffat rätt många av Djurgårdsspelarna.


– Jag pratade faktiskt med honom lite härom dagen. Några ord på svenska, men han förstår svenska fullt ut. Jag vet inte riktigt hur. Om det är för att han har varit mycket i Sverige. Det är väl också skönt, alla kanske inte känner sig bekväma med att snacka engelska hela tiden så det kan vara bra om man kan få uttrycka sig på svenska också även om de flesta förstår engelska. Det ska nog inte vara några större problem.


Ringde Barry Smith upp dig?


– Ja, han ville väl prata lite och lära känna mig lite. Det uppskattar man ju. Det var välkommet. Han kommer inte att vara på plats i sommar så det kan vara bra att få prata av sig lite.


Vad ville han säga?


– Det var kanske inget speciellt utan lära känna varandra lite. Prata lite om mig som spelare och om jag hade några funderingar över honom. Mest för att prata lite.


Sebastian Strandberg hoppas nu i likhet med många andra att pandemin ger med sig i takt med vaccineringarna och att det kan bli en hel del publik på matcherna från start i höst.


– Det hade varit helt galet och något man sitter och pratar om. Så kommer det förmodligen inte att vara, det har jag svårt att tro, men man kan ju drömma i alla fall.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)