HockeyNews
PLUS

LHC skär ner och bygger nytt – blir profilerna kvar?

(19308) Östman/Bäckman/Lundh
Bildbyrån

Publicerad: 27 april 2021

FacebookXWhatsApp

Linköping håller på att sätta ihop sin spelartrupp inför kommande säsong. Och den ska bli betydligt billigare än tidigare.

Så nu är frågan vilka spelare som går med på lönesänkningar och vilka som flyttar vidare.

– Vi kommer att dra ner på spelarbudgeten rätt rejält, säger LHC:s general manager Niklas Persson till HockeyNews.se.


LHC klarade sig kvar i SHL utan kval, vilket var en bedrift med tanke på hur mörkt det såg ut under vårvintern. Då var skadorna på viktiga spelare många samtidigt som laget låg skrynkligt till i tabellen.


Men fem raka trepoängare i precis rätt tid gav Linköping luft under vingarna och säsongen slutade med en tolfteplats. LHC har analyserat och gjort utvärderingar fast där återstår en del jobb att göra.


– Man är besviken över säsongen som helhet. Det är en konstig säsong. Det känns som det har varit sju säsonger under en och samma för det har varit så mycket annat att styra med. Jag är nöjd och glad det som grabbarna tog sig an sista delen av säsongen och hur vi faktiskt tog oss upp ur det hål vi hade grävt åt oss själva. Det är saker som till viss del går att smälta och gå vidare ifrån, till viss del kommer det att ligga och gnaga lite längre och man får hitta lösningar på det. Det är där någonstans man är i dag, säger Linköpings GM Niklas Persson till HockeyNews.se.


LHC genomgår ett ekonomiskt stålbad vilket drabbar personal, men även spelartruppen, där budgeten skruvas ner avsevärt. Niklas Persson har kommit igång med värvningar och kontraktsförhandlingar och nyligen blev det officiellt att Djurgårdsbacken Jesper Pettersson återvänder till LHC.


LHC klarade sig ur en knipa i SHL och slutade tolva. Nu kan general managern Niklas Persson blicka framåt. Foto: Bildbyrån.


De Linköpingsspelare som var i klubben under den nyss avslutade säsongen har redan märkt av att det blir lönesänkningar om de vill stanna kvar.


– Spelarna får till viss del ta den sänkningen också. Det är så det är. De kontrakten vi har ska vi hantera och de spelare som vi vill plocka hit eller sajna om får vara beredda på att ta en lönesänkning de också. Så är det ju. Det är inte alltid roligt, säger Niklas Persson.


LHC:s general manager berättar att Oula Palve, som var utlånad till Brynäs från mitten av januari och till säsongsslutet inte kommer att återvända och spela vidare på sitt tvåårskontrakt med Linköping utan tanken är att han ska lösas ut från sitt kontrakt.


LÄS MERKvalhjälte för Brynäs – nu avgörs den finske centerns LHC-framtid


I och med lönesänkningarna kan det bli svårt att behålla den finländska toppduon Jarno Kärki och Jaakko Rissanen även om det förs samtal med spelarnas agenter.


– Vissa kanske har andra alternativ som de hellre är intresserade av då och vissa tycker att de vill vara med på det här och jobba för oss och se till att det blir en bättre framtid än vad det har varit de senaste säsongerna. Då går man med på att ta en del av den kakan. Det är lite olika, säger Niklas Persson.


Han konstaterar:


– Laget kommer att se lite annorlunda ut strukturellt, både åldersmässigt och kanske antal spelare i olika roller. Det kan bli lite annorlunda hur vi tänker bygga.


Persson fortsätter:


– Rent antalsmässigt kommer vi nog att vara lika många, men det kommer att se annorlunda ut. Ett par juniorer har gjort sig förtjänta av de kontrakt som de har fått. De kommer vi så klart att jobba vidare och de kommer att vara någon mer än vi har haft förut. Vi kommer även att ha med en juniorback från start.


Florida-draftade Elliot Ekmark, 19, har skrivit på ett nytt tvåårskontrakt med LHC och är en del av framtiden i klubben. Foto: Bildbyrån.


I december kunde HockeyNews.se berätta att den tidigare assisterande tränaren i Linköping, Klas Östman, flyttar hem till Sverige efter två år i Schweiz. I februari var Expressen först med att skriva att han blir ny huvudtränare i Linköping kommande säsong.


LÄS MERDen förre SHL-coachen är på väg tillbaka till svensk hockey


Enligt uppgift till HockeyNews.se är Östman i nuläget den enda av coacherna i LHC:s nya tränarstab som är klar. I övrigt jobbas det på att göra klart med de assisterande.


Och laget kommer alltså att bli billigare.


– Åldersmässigt är det svårt att säga om vi kommer att gå ner för vi har (Jonas) Junland (33 år) som drar upp medelåldern, haha. Men den kommer säkert att gå ner lite grann och strukturellt blir det lite yngre spelare på vissa positioner. De är jäkligt ambitiösa och spännande spelare att jobba med som vi ska se till att de har en bra roll och bra utveckling hos oss.


LHC har förlängt med sitt målvaktspar Niklas Lundström och David Rautio ett år till.


– Backsidan är vi bara fyra på kontrakt just nu, om jag inte har missat någon på min tavla, som jag har skrivit upp, säger Niklas Persson.


Jonas Junland, Max Lindroth, Albert Lyckåsen och Jesper Pettersson är klara. Enligt Corren är Malmöbacken Linus Cronholm högaktuell för LHC och enligt Expressen är Craig Schira klar.


– Ja, precis. Jag läste att de var klara. Det var ju bra. Det gillar jag, att de vet innan jag vet, hehe. Vi har ett par som vi diskuterar med och förhandlar med, men ingenting som jag kan kommentera eller som är klart, säger Niklas Persson.


LHC vill behålla profilen Mattias Bäckman och jobbar hårt för att nå en lösning.


– Det är en spelare som vi vill ha kvar, inget snack om det. Vi vill försöka lösa ett bra upplägg med honom. Han har haft egentligen tre tuffa säsonger, men avslutade väldigt bra i år. Han har fått lite tid att reflektera över kroppen och så där. Sedan hoppas vi att det ska lösa sig, säger Niklas Persson.


LHC vill hitta en lösning för att få backprofilen Mattias Bäckman att fortsätta i laget. Foto: Bildbyrån.


– Vi har en dialog och håller på att försöka fila fram någonting som passar båda två.


Däremot kan det bli knepigare att få till en kontraktsförlängning med VM-aktuelle norske backen Jonas Holös.


– Det är också en kille som vi har en dialog med, men där är vi inte riktigt hemma av olika anledningar, om han kommer att bli kvar eller inte. Vi för dialog med honom så får vi se var det hamnar, säger Persson.


Offensivt återstår också en hel del arbete.


– Forwardsmässigt har vi tio stycken. En av dem är vi överens med, men det är inte påskrivet och klart än. Det är killar i laget som vi vill förlänga med men som inte har skrivit på papperet än helt enkelt.


Här ligger erfarne Alexander Johansson bra till för en förlängning. Han kom in sent under säsongen från division 1-laget Halmstad och visade direkt SHL-klass.


Andrew Gordon har via HockeyNews.se berättat att det inte har varit något kontraktssnack mellan honom och LHC. Så här ser Niklas Persson på läget:


– Vi har haft en dialog, absolut, men det är en lite annorlunda situation så vi får se var det slutar med honom. Vi vet precis vad det är för kille och han har gjort mycket gott för oss genom åren. Vi får se vart det bär från och med nu, men det är ingenting som är på bordet just nu. Vi håller på att pussla för fullt. Vilket håll vi vill gå åt får vi se.


LÄS MERPublikfavoriten på väg bort från LHC? ”Inga diskussioner”


På tisdagen blev det officiellt att LHC inte förlänger med trion Mikael Frycklund, Tyler Morley och Patrik Lundh. När det gäller Lundh, som gjorde 14 mål och som kom tillbaka starkt efter en efterhängsen fotskada, säger Persson att det var en spelare som Linköping hade velat behålla.


– Men vad han ska göra får du ta med honom.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)