Landers framtidsbeslut efter fyra år i KHL: "Det som avgör är tajmingen"


7 april 2021

I kväll kan Timrå skaffa sig matchbollar i semifinalserien mot Västervik.

Samtidigt har Anton Lander kommit hem till Sundsvall igen efter KHL-säsongen i Lokomotiv Jaroslavl – nu står han utan kontrakt från sista april.

– Vi kommer att flytta hem och jag kommer att spela för Timrå men när det blir kan jag inte svara på. Det som avgör är tajmingen för oss som familj och inte vilken division Timrå spelar i, säger Lander till HockeyNews.se.


Annons

Anton Lander har precis avslutat sin andra säsong i Lokomotiv Jaroslavl och den OS-meriterade 29-åringen har nu fyra säsonger bakom sig i KHL.

Just nu befinner han sig hemma i Sundsvall.

– Det är alltid skönt när hjulen slår i marken på Arlanda. Man är bedrövad över att ha åkt ur i slutspelet men på något sätt är det en lättnad när man kommer hem och då släpper det lite och man kan lägga allt bakom sig, säger Lander.

Lokomotiv besegrade Jokerit i första rundan av slutspelet men föll i den sjunde och avgörande matchen mot CSKA Moskva i andra rundan.

– Jag blev skadad tre matcher innan slutspelet och missade första rundan men eftersom vi vann med 4–0 så köpte jag mig tid och blev spelklar till serien mot CSKA. Det är två lag med ungefär samma spelidé, väldigt strikt system. Jag tycker att vi var bättre än dom i fler matcher men i slutändan har det ingen betydelse när dom drar längsta strået. Det är jäkligt surt för vi hade ett bra lag och vi trodde på oss själva och hade en bra mix i laget. Vi kände att vi hade något bra på gång så det känns surt, säger Lander.

Foto: photo.khl.ru/Yaroslav Neelov.

Precis som för alla andra har säsongen präglats av pandemin.

– Vi fick in covid i laget efter 6-7 matcher. Jag hade en bra sommarträning här i Sundsvall och en bra försäsong med laget men sedan fick man börja om litegrann, säger Lander.

Nu är tanken att landa på hemmaplan och börja fundera över framtiden.

Timråprodukten har levererat 131 poäng (51+80) på 199 KHL-matcher och med ett OS, två VM-turneringar och en Gagarin Cup-titel på meritlistan så saknas inte intresse runt om i Europa.

Vad vill du göra nu?

– Det vet jag faktiskt inte. Just nu är jag hemma och har kontrakt till sista april men klubben lät oss åka hem vilket jag är tacksam för. Vi får smälta allt nu och det verkar inte som att det fanns så mycket intresse från Lokomotiv men jag och familjen har sagt att vi ska ta det lugnt nu och sitta ner i båten och se vad som händer.

LÄS MER: Svenska stjärnorna uppges få lämna KHL-klubben

Det råder inget tvivel om att Anton Lander är en drömvärvning för Timrå och han hymlar inte med att han en dag vill återvända.

Men däremot finns det inga garantier om när det kommer att ske – och det pågående kvalet mot SHL är inte avgörande för beslutet.

– Det har ju skrivits en del om det här… jag kommer att vilja flytta hem. Det kommer vi att göra och jag kommer att spela för Timrå. Det har jag sagt varje gång jag fått frågan och så är det. Men när det blir kan jag inte svara på. Vilken division avgör inte det utan det som avgör är om det är rätt tajmning för mig och familjen att flytta hem, säger Lander.

SE OCKSÅ: 2020: HockeyNews.se träffar Anton Lander


Hur ser du på spel i andra klubbar i Sverige än Timrå?

– Jag har inte ens tänkt den tanken. Vi trivs så pass bra hemma i Sundsvall så den dagen vi flyttar tillbaka till Sverige är det Timrå som gäller.

Just nu ska han bänka sig hemma i tv-soffan och följa Timrå som en supporter till laget och pappa Ante Karlsson som är assisterande tränare.

– Det är två segrar till som gäller nu för att gå vidare. Timrå har haft en tydlig målsättning och attityd hela säsongen. Det gullas inte utan dom är tydliga med vad dom vill och vart dom ska och ställer krav på varandra. Det är två matcher till nu att vinna för att ta sig till finalen och det är kul att se och följa med. Timrå spelar bra hockey.

•••

SE OCKSÅ: Dahlén vill utöka SHL: ”Flytta upp lagen med bra verksamheter och arenor”


•••

Var med och bidra till HockeyNews.se för mer nyheter, intervjuer och bevakning. Swisha till 123 529 7163.

Annons

Annons


Annons

Annons

Annons