Europakollen: Svenska stjärnorna uppges få lämna sina KHL-klubbar


6 april 2021

Lars Johansson håller på att vända upp och ner på hela Sankt Petersburg. CSKA Moskvas svenske målvakt är bäst i KHL-slutspelet.

Samtidigt är säsongen över för andra svenska KHL-spelare och för en stjärnduo ser det ut att bli utan nytt kontrakt.

Här är veckans Europakollen.


Annons

Det har blivit tre nollor i rad för CSKA Moskva-målvakten Lasse Johansson. Han nollade Lokomotiv Jaroslavl i den sista kvartsfinalen och har sedan fortsatt med att spika igen fullständigt i KHL-semifinalen mot SKA St Petersburg, vilket gör att CSKA har 2–0 i matcher och är halvvägs till en ny KHL-final.


Johansson är på väg att sätta ett nytt rekord i Gagarin Cup och behöver hålla nollan i ytterligare 35 minuter och 21 sekunder för att gå förbi Mikko Koskinen som har slutspelsrekordet på 215 minuter och 20 sekunder från säsongen 2015/2016.För att slå KHL-rekordet, inkluderat grundserien, krävs att Lasse Johansson håller tätt i ytterligare 45 minuter och 14 sekunder. Då går han om Petri Vehanen som har hållit nollan i 225:13.


Lars Johansson har hållit nollan fem gånger i detta slutspel. En annan svensk målvakt, Anders Nilsson, höll nollan sex gånger för Ak Bars Kazan 2014/2015 och då krävs det med andra ord en nolla till för Johansson för att tangera Nilssons bedrift.


KHL-klubbarna som har spelat klart för säsongen börjar se över sina tränarstaber och spelartrupper. Enligt Sport-Express  tyder det mesta på att Lokomotiv Jaroslavl inte kommer att förlänga kontraktet med centern Anton Lander.


Den ryska tidningen uppger att även den finländske backen Atte Ohtamaa och forwarden Teemu Pulkkinen är på väg bort från klubben. Målfarlige Pulkkinen har flera intressenter.


Det ska också vara klart  att den svenske världsmästarforwarden Magnus Pääjärvi får lämna Dynamo Moskva. Pääjärvi ingick i den trejd under säsongen mellan just Lokomotiv Jaroslavl och Dynamo Moskva. Mål- och poängmässigt har det inte riktigt lossnat för den NHL-meriterade skåningen som fyller 30 år nästa vecka.


Pääjärvi gjorde fyra mål och fyra assist för Dynamo Moskva på 24 matcher och ett mål på tio slutspelsmatcher. Därmed är den tidigare Timrå-duon Lander och Pääjärvi uppenbarligen lediga på spelarmarknaden.


I Spartak Moskva pågår också omstrukturering och förutom tränaren Oleg Znarok, så skriver Sport-Express  att den förre Örebro-målvakten Julius Hudacek och flera andra ledande spelare kommer att få se sig om efter en ny klubb eller gå med på kraftigt sänkt lön.


Fakta/Poängligan för svenskarna i KHL-slutspelet 2020/2021


8 poäng


André Petersson, f, Lokomotiv Jaroslavl, 11 matcher, 3 mål + 5 assist, +4, 10 utvisningsminuter


7 poäng


Philip Holm, b, Metallurg Magnitogorsk, 12 matcher, 2 mål + 5 assist, -1, 2 utvisningsminuter


5 poäng


Dennis Rasmussen, f, Metallurg Magnitogorsk, 12 matcher, 3 mål + 2 assist, ±0, 6 utvisningsminuter


Linus Videll, f, Barys Nur-Sultan, 6 matcher, 1 mål + 4 assist, ±0, 0 utvisningsminuter


4 poäng


Oscar Lindberg, f, Dynamo Moskva, 10 matcher, 3 mål + 1 assist, +5, 6 utvisningsminuter


3 poäng


Lukas Bengtsson, b, SKA St Petersburg, 12 matcher, 1 mål + 2 assist, -4, 8 utvisningsminuter


2 poäng


Lawrence Pilut, b, Traktor Tjeljabinsk, 5 matcher, 0 mål + 2 assist, +3, 4 utvisningsminuter


1 poäng


Jacob Berglund, f, Severstal Tjerepovets, 1 match, 1 mål + 0 assist, ±0, 0 utvisningsminuter


Jonathan Pudas, b, Jokerit, 2 matcher, 1 mål + 0 assist, +1, 0 utvisningsminuter


Jakob Lilja, f, Barys Nur-Sultan, 6 matcher, 1 mål + 0 assist, -2, 0 utvisningsminuter


Magnus Pääjärvi, f, Dynamo Moskva, 10 matcher, 1 mål + 0 assist, +1, 2 utvisningsminuter


Klas Dahlbeck, b, CSKA Moskva, 13 matcher, 1 mål + 0 assist, +7, 2 utvisningsminuter


Malte Strömwall, f, SKA St Petersburg, 6 matcher, 0 mål + 1 assist, -3, 2 utvisningsminuter


Mikael Wikstrand, b, Ak Bars Kazan, 9 matcher, 0 mål + 1 assist, +2, 2 utvisningsminuter


Oscar Fantenberg, b, SKA St Petersburg, 11 matcher, 0 mål + 1 assist, +3, 4 utvisningsminuter


0 poäng


Viktor Lööv, b, Jokerit, 3 matcher, 0 mål + 0 assist, ±0, 11 utvisningsminuter


Pontus Åberg, f, Traktor Tjeljabinsk, 5 matcher, 0 mål + 0 assist, -1, 2 utvisningsminuter


Emil Djuse, b, Spartak Moskva, 4 matcher, 0 mål + 0 assist, -3, 0 utvisningsminuter


Adam Almquist, b, Dinamo Minsk, 4 matcher, 0 mål + 0 assist, -4, 4 utvisningsminuter


Mario Kempe, f, CSKA Moskva, 5 matcher, 0 mål + 0 assist, ±0, 29 utvisningsminuter


Anton Lander, f, Lokomotiv Jaroslavl, 7 matcher, 0 mål + 0 assist, -1, 8 utvisningsminuterFakta/Så här går det för de svenska målvakterna i KHL-slutspelet


Lars Johansson, CSKA Moskva, 13 matcher, 10 vinster, 96,7 i räddningsprocent, fem nollor


Magnus Hellberg, SKA St Petersburg, 6 matcher, 5 vinster, 94,2 i räddningsprocent, två nollorAdam Reideborn, Ak Bars Kazan, 5 matcher, 2 vinster, 93,8 i räddningsprocent


Anders Lindbäck, Jokerit, 4 matcher, 0 vinster, 90,6 i räddningsprocent


Henrik Karlsson, Barys Nur-Sultan, 2 matcher, 85,4 i räddningsprocent


***


Zug har vunnit grundserien i Schweiz genom att ta hela 119 poäng. Det är nytt rekord! Huvudtränaren Dan Tangnes gör ett strålande jobb i sin schweiziska klubb som är redo för ett slutspelsrace.Frågan är nu om Zug-stjärnan Jan Kovar ska vinna poängligan? Den välmeriterade tjecken har fått ihop 63 poäng (16 mål, 47 assist) på 52 matcher.


Genève-Servettes Linus Omark är tvåa med två matcher kvar att spela för Genève. Omark står på 61 poäng (22 + 39) på 49 matcher.


Zug-forwarden Carl Klingberg har haft lite problem med att komma igång med poänggörandet, men ju längre säsongen har gått, desto mer poäng har den förre Frölundaforwarden gjort. På de sista sju matcherna i grundserien fixade Klingberg hela 14 poäng och landade på respektabla 39 poäng (19 + 20) på 50 matcher. I nuläget är det bara Linus Omark av de svenska spelarna i NL som är bättre.


Fribourg-Gottéron-forwarden Viktor Stålberg blev skadad i den sista matchen som spelade i Ambrì-Piottas klassiska hemmarink La Valascia och läget är oklart inför slutspelet för Stålberg, som har varit skadedrabbad den här säsongen och gjort 29 poäng (13 + 16) på 35 matcher.


***


I Finland är Sebastian Wännström numera den bästa svenska målskytten genom tiderna under en säsong. Wännström har gjort 32 mål för Ässät och är i ledning i skytteligan fem mål före tvåan, estländaren Robert Rooba.


När Wännström gjorde mål för Ässät mot Saipa i lördags gick han upp i ledning bland de svenska målskytterna i finska ligan genom tiderna. Thomas Sjögren hade det tidigare rekordet på 31 mål på 40 matcher för Jyp från 1996/1997.Malte Strömwall är den tredje bästa svenska målgöraren i Finland. Han gjorde 30 mål på 52 matcher för Kookoo 2018/2019 innan han flyttade vidare till KHL.


Sebastian Wännström har chansen att avancera ytterligare i alla tiders skytteliga nu på slutet av grundserien.


***


I Tyskland har den före detta Brynäs-målvakten Joacim Eriksson den bästa räddningsprocenten. Han har spelat 26 matcher för Schwenningen och ligger på fina 93,4 i räddningsprocent. Det har också blivit två nollor.


***


Bra artikel? Värd en kaffe & mazarin – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Annons

Annons


Annons

Annons

Annons