HockeyNews
PLUS

Djurgården spanar in tänkbara hemvändare i Nordamerika

(18417) Joakim Eriksson/Fredrik Claesson/Jonathan Davidsson
Bildbyrån/Mattias Ek/HockeyNews.se
ANNONS

Publicerad: 15 mars 2021

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Djurgården blickar över hela världen för att hitta tänkbara nyförvärv till kommande säsong.

Gärna spelare som har varit i Djurgården tidigare. Och det finns intressanta namn i Nordamerika.

ANNONS

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


ANNONS

Säsongen 2020/2021 närmar sig slutet och vid sidan av spelet i de sista SHL-omgångarna pågår lagbyggandet inför nästa säsong.


Djurgårdens sportchef Joakim Eriksson håller ögonen öppna och har så här långt fått få nej tack, men inte heller några rungande ja tack. Den dubble Stanley Cup-mästaren Marcus Krüger har meddelat att han blir kvar i Zürich åtminstone en säsong till.

ANNONS


LÄS MERDjurgården fortsatt med i kampen om centerstjärna – vill ha hem Krüger


ANNONS

Men frågan är hur de tidigare Djurgårdsspelarna som nu prövar lyckan i USA och Kanada i sin jakt på NHL-drömmen ser på sin framtid.


– Man pratar med både agenter och med spelare. Framför allt från spelarna får man mer indikation om vad de har för uthållighet eftersom många av dem har en AHL-situation. Om de avser att ge drömmen en chans. Om de har varit där i flera år eller om de precis har kommit över. Där har man en dialog med dem för att visa sitt intresse och sedan har man också en dialog med agenten huruvida det finns andra ligor och lag som är intressanta för spelarna, säger Djurgårdens sportchef Joakim Eriksson till HockeyNews.se.

ANNONS


LÄS MERDjurgårdens vd om nutid och framtid – så är läget i arenafrågan


ANNONS

Tre backar och fyra forwards med lite speciellt Djurgårdsintresse har utgående kontrakt inför kommande säsong. Backen Fredrik Claesson har varit i Nordamerika sedan 2012 och spelat 159 NHL-matcher för Ottawa, New York Rangers och den här säsongen en handfull matcher för San Jose där han står på gränsen till NHL.


Olle Alsing gör sin första säsong i AHL medan Carl Dahlström, som spelade i Djurgården som yngre junior, har hamnat i Vegas farmarlag Henderson.

ANNONS


– Generellt sett kan man säga att de som har lämnat Djurgården under den tid som jag har varit sportchef har trivts väldigt bra i Djurgården och har därigenom en god relation till Djurgården utifrån talangutveckling och många har gått igenom hockeygymnasiet och så vidare. De är givetvis positiva, säger Joakim Eriksson.


ANNONS

Ex-djurgårdaren Olle Alsing ska den här säsongen försöka slå sig in i NHL-laget Ottawa. Foto: Bildbyrån.


ANNONS

– Några kan vara i ett läge där de vänder blickarna mot en mer ekonomiskt större liga som KHL. Om du tar Jakob Lilja till exempel, säger Eriksson.


Jakob Lilja gjorde en kanonsäsong i Djurgården 2018/2019, vilket ledde till ett NHL-kontrakt med Columbus. Under pandemin bytte han kontinent igen och spelar nu för Barys Nur-Sultan i KHL.

ANNONS


LÄS MERFlera spelare hamnar i kläm när Djurgårdens nya lönebudget sätts


ANNONS

– Robin Norell ville komma hem (från Chicagos farmarlag) och konkurrera sig tillbaka med Stockholm som skyltfönster. Det är väldigt individuellt hur de i så fall tänker och resonerar, säger Joakim Eriksson.


För publikfavoriterna i Djurgården, bröderna Jonathan och Marcus Davidsson och deras tidigare kedjekamrat Axel Jonsson Fjällby har det varit lite tuffa år efter tiden i Stockholmsklubben.

ANNONS


Jonathan Davidsson har efter skadeproblem blivit lagkamrat med Olle Alsing i Ottawas farmarlag Belleville. Axel Jonsson Fjällby börjar få upp farten i poänggörandet i Washingtons farmarlag Hershey medan Marcus Davidsson har fått en nytändning i allsvenska Södertälje efter motgångar i Växjö.


ANNONS

– Vi var nöjda med Marcus, ”Jonte” och Fjällby när de var här sist och alla tre har utgående avtal. Sedan är det nog för tidigt för dem och vårt lagbygge vad det innebär för nästa säsong. Jonte och Fjällby har precis inlett sina AHL-säsonger där. Det är två spelare som vi precis just diskuterade. De har utgående avtal och vad tänker klubbarna om deras talangutveckling och vad tänker de själva? säger Joakim Eriksson.


Fakta/Tidigare Djurgårdsspelare med utgående kontrakt i farmarligan AHL eller står på gränsen till NHL

ANNONS


Backar: Olle Alsing (Ottawa/Belleville), Fredrik Claesson (San Jose), Carl Dahlström (Vegas/Henderson).


ANNONS

Forwards: Jonathan Davidsson (Ottawa/Belleville), Dmytro Timashov (NY Islanders/Bridgeport), Axel Jonsson Fjällby (Washington/Hershey), Lukas Vejdemo (Montreal/Laval).


***

ANNONS


Gillade du artikeln? Värd en 50/50 lott – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Hockeyfeber! PLUS 1mån för 1kr! Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln