HockeyNews
PLUS

Flera spelare hamnar i kläm när Djurgårdens nya lönebudget sätts

(18455) Thomas Kraft/Djurgårdens IF
Mattias Ek/HockeyNews.se/Bildbyrån

Publicerad: 14 mars 2021

FacebookXWhatsApp

DEL 3/3, STOCKHOLM. Djurgården håller på att bygga nästa säsongs lag, men nådde inte årets mål att gå direkt till SM-kvartsfinal.

Vd:n Thomas Kraft ger här sin syn på sportchefernas jobb och anser inte att det ska bli aktuellt med en krympt spelarbudget.

Däremot kan vissa spelare hamna i kläm.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


I en intervjuserie i tre delar har Djurgårdens nya vd Thomas Kraft berättat om en del av det som händer bakom kulisserna i klubben. Både under den här pågående säsongen och inför nästa.


I SHL ligger normalt sett lagens spelarbudget på i snitt 42 miljoner kronor, men det var före coronapandemin slog till.


Hur det kommer att se ut till nästa säsong är inte riktigt spikat, men i stora drag finns det ändå riktlinjer för sportchefen Joakim Eriksson att jobba efter.


– Jag tror att vi klubbdirektörer i SHL inte har tillräckliga data ännu på hur pandemieffekten kommer att se ut. Man ska väl dela in det i tre olika delar. Dels är det förlängning av befintliga spelare som man har en relation med och där båda parter verkligen vill hitta en gemensam överenskommelse. Dels är det när vi plockar in spelare från underliggande serier. Där är det en prisbild. Dels är det toppspelarna och toppskiktet där vi ännu inte har tillräckliga data på hur prisbilden kommer att se ut, säger Thomas Kraft till HockeyNews.se.


LÄS MERDjurgårdens vd om nutid och framtid – så är läget i arenafrågan


– Det man bara snabbt kan se är att effekten av billigare spelare, om man så säger, är inte markant just nu. Det där tror jag beror på vilket fack du också tittar i. Pandemin kommer nog att påverka till viss del kan det bli klubbens fördel och å andra sidan till spelarens fördel. Jag tror inte att vi entydigt kommer att se åt ena eller andra hållet.


Gissningsvis kommer Djurgården att ha över 40 miljoner kronor i sin spelarbudget kommande säsong.


– Jag tror att man kommer att behöva ligga kvar på likvärdiga nivåer nästkommande år för att åtminstone kunna rekrytera ett lag med den kvalitet för att kunna tävla om de finaste medaljerna. Jag tror nog inte att vi kommer att se jättestor skillnad där säger Thomas Kraft.


Dick Axelsson är en av spelarna i Djurgården med utgående kontrakt till nästa säsong. Foto: Bildbyrån.


Han bygger det på vetskap om att tv-avtalet med C More fortsatt genererar över 40 miljoner kronor och kommer att öka då det nya avtalet träder i kraft 2024. Då landar klubbarnas ersättning mellan 60 och 65 miljoner kronor per år till och med 2030.


LÄS MER: Djurgården gör om i organisationen – därför sägs personal upp


– Det kan man nog se trender på i och med att medieavtalet har satts och det har blivit en förlängning på det. Det verkar gå lite hand i hand om man tittar historiskt hur ”spending” ser ut kopplat till det. Jag kan nog bara personligen spekulera att vi inte kommer att se någon dramatisk sänkning. Det tror jag de flesta klubbar kan intyga, säger Thomas Kraft.


Han fortsätter:


– Sedan beror det på hur mycket reklamationer kostar det här året. Där har vi inte stängt säsongen ännu och jag tror att hela SHL brottas med vad den faktiska konklusionen blir när säsongskort ska reklameras eller företag som ska reklamera sin uteblivna tjänst. Där måste vi bara vara ödmjuka för att det är en självklar rättighet.


– Totaleffekten kommer också att sätta scenen för nästkommande år.


På grund av smittläget i landet lär det inte bli publik på SHL-matcherna den här säsongen och förmodligen inte i slutspelet heller. Enligt Thomas Kraft har många supportrar med säsongskort och företagare helt eller delvis efterskänkt sina pengar till klubben.


– Man ska ha respekt för att många drar paralleller till fotbollen, och vi själva gör det också, men det är också en rätt stor prisskillnad när det kommer till privata medel. Fotbollens årskort och våra är det en rätt stor prisskillnad på. Man ska vara ödmjuk att det är en betydande påverkan för familjer. Jag tror vi bara måste fortsätta inspirera till en kommande spännande säsong. Och ett slutspel kan gå vår väg eftersom det är nollställda mätare och allt på ett kort igen. Det är fortfarande potentiellt mycket hockey kvar. Och sedan inför nästa säsong förbereder vi oss också för nya spännande saker, säger Kraft optimistiskt.


Djurgårdens vd Thomas Kraft har ett förflutet som spelar i den nordamerikanska junior- och collegehockeyn. Foto: Mattias Ek.


– Mycket kommer att handla om att ta tillbaka och stärka Djurgårdsidentiteten, det kan jag säga. Det känns som ett jäkligt kul arbete. för det kommer kanske också vara ett uppdämt behov när coronan är över, och våra fans också får komma tillbaka till arenorna. Att i det kunna se ett Djurgården.


Under tiden fortsätter Djurgårdens lagbygge och sportchefen Joakim Eriksson har börjat med några mindre pusselbitar. Eventuella stjärnvärvningar kan komma i ett något senare skede.


– Det finns ingen uppsjö av medel att tömma ur. Vi måste jobba långsiktigt, men jag tycker att vi också har bevisat om man drar korrelation till lönenivå att vi har visat gång efter annan att Djurgården som talangfabrik och organisation lyckas på något sätt, om jag får använda ordet ”överprestera” mot lönenivå. Det tycker jag är en fördel. Får vi dessutom tillbaka vår publik så kommer vi med en bra ekonomi och med ett engagerat Hovet, och fortsatt ha tilltro till våra arbetsprocesser, fortsätta presentera på absolut toppnivå.


Kraft vill inte fastslå någon spelarbudget. Åtminstone inte här och nu. Men antyder att den kommer att landa någonstans över 40 miljoner kronor.


– Det är för tidigt att säga just nu. Men det är som du säger, ett otroligt pussel. Det är det som Jocke (sportchefen Joakim Eriksson) brottas med dagarna i ända. Det är lite som när man köper hus. Det är lätt att man är med i någon budgivning för man blir emotionell och man ser barnen växa upp i det här området. 100 000, 200 000, det bara rinner iväg. Där tycka jag att vi har en sund och kontrollerad inställning i Djurgården. Jag känner mig jäkligt trygg i sättet vi gör affärer med våra spelare, säger Kraft.


I konkreta ordalag innebär det att flera av spelarna i årets trupp har erbjudits nya kontrakt, men till lägre lön än tidigare.


– Sedan är det så klart att någon kan släppas undan. Där vi befinner oss nu känner vi oss ändå ”konfidenta” (trygga). Men det finns några platser i lagbygget som behöver slutföras. Det styrs av framtiden lite.


Djurgårdens mål var topp sex, men trots den sportsliga missräkningen är Thomas Kraft ändå nöjd med sportchefernas arbete på det sportsliga planet.


– Sedan kan man spela puckförande på ett järnkaminmanér med blod, svett och tårar. Det är inte motsägelsefullt. Det handlar mer om att faktiskt veta vilka situationer som blir avgörande för oss att vinna matcher. Därför blir det också viktigt i rekryteringen av nya spelare och ledare att de köper in i det.


Djurgården är på väg att plocka in en ny huvudcoach eftersom Robert Ohlsson efter fem år lämnar klubben.


– Vi är präglade av att varje år bygga ny trupp och ny laganda. Där har vi en väldigt bra arbetsprocess och ett sätt att göra det. Att vara konkurrenskraftig i morgon finns det flera faktorer som spelar in. Tillgången till spelare enligt den budgetram vi har och som passar in i vårt spelsystem. Att vi nu med ”Robban” som lämnar får en operativ ledning i laget, säger Thomas Kraft.


På herrsidan i Djurgården lämnar Robert Ohlsson som huvudtränare. Damsidans coacher är däremot klara för nästa säsong. Foto: Bildbyrån.


– På damsidan har vi säkrat en tränargrupp och bygger hållbarhet. För oss handlar det om att bygga kontinuitet och det kommer inte vi att divergera ifrån. Även om spelare och ledare byts ut så är det en del av branschen. Det är trist att tappa vissa, men det är alla införstådda med. Det är professionen.


Därmed är ni nöjda med med arbetet, men kanske inte resultatet?


– Jag tror att du och alla nyktert kan se att det inte bara är en specifik faktor som påverkar. Man kan ta matchen i Örebro för några veckor sedan där vi skjuter så mycket och inte får in en enda puck. Ibland blir det så. Men vi känner oss ”konfidenta” i att vi är på rätt väg med vad Djurgården ska vara och spela för. Sedan behöver vi mer karaktär och stärka vår Djurgårdsidentitet på isen. Det tror jag vi alla skriver under på. Hundra procent.


Hur stärker man den identiteten?


– Det gör vi genom ett utökat ledarskap. Att vi är ett lag som tränar mer än de flesta andra. Det är jobbigt att möta Djurgården. Vi kämpar till sista droppen. Det är en attityd- och inställningsfråga vi kommer fortsätta att jobba med. Men spelvisionen och hur vi hittar lagdelarna känns ändå tryggt, säger Thomas Kraft.

Här hittar du första två första delarna i intervjuserien:

Del 1: Djurgårdens vd om nutid och framtid – så är läget i arenafrågan

Del 2: Djurgården gör om i organisationen – därför sägs personal upp
Del 3: Flera spelare hamnar i kläm när Djurgårdens nya lönebudget sätts

***


Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)