HockeyNews
PLUS

Ek: Brynässtjärnan fick chansen att medge att det var filmning, men...

(17272) Linus Ölund/Brynäs IF
Jesper Zerman/Bildbyrån

Publicerad: 9 januari 2021

FacebookXWhatsApp

Det hade varit storsint av Greg Scott att medge att han filmade när han fick en knuff i ryggen av Rhett Rakhshani.

Det hade inte kostat Brynäs de tre tunga poängen mot Djurgården.

Men det hade fått Scott att växa i mina ögon.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Det var inte många dagar sedan som jag gladdes åt att Brynäscentern Tomi Sallinen stod på benen och spelade vidare trots att han fick en tackling mot huvudet av Leksandsspelaren August Berg. Värre smäll än så var det inte, tyckte Sallinen som om han hade varit mer beräknande hade kunnat falla platt ner på isen och det hade kostat Berg både utvisning och kanske mer än så.


Det var sportsligt gjort av Tomi Sallinen. För det mesta en självklarhet inom hockeyn. För där ”filmar vi” inte.


Så vad ska man då säga om Brynäs erfarne center Greg Scott, som efter skadestrul äntligen är med och lirar med Anton Rödin och Brynäs igen?


I mötet med Djurgården var Brynässtjärnan tillbaka och rejält spelsugen efter att ha tränat på egen hand en längre tid. Greg Scott är en oerhört skicklig spelare och som center är han målfarligare än många andra på den positionen mycket tack vare sitt vassa handledsskott.


Men mot Djurgården blev det tokigt. Efter en sargduell med Djurgårdsbacken Jesper Pettersson kom Djurgårdsforwarden Rhett Rakhshani in som tredjeman och av rutinerade Scott vred snabbt på huvudet och kunde åtminstone i ögonvrån uppfatta att han skulle få en tackling av Rakhshani.


Det är en lätt onödig tryckare i det läget, men Rakhshani bromsar in och knuffen blir inte värre än att det kan leda till en tvåminutersutvisning. I värsta fall 2+10 om det bedöms som en tackling i ryggen.


Och det är här det blir väldigt fel eftersom Greg Scott kliver över den där gränsen för hur man beter sig på en hockeyplan. Djurgårdstränaren Robert Ohlsson reagerade som de flesta andra coacher skulle ha gjort i det läget och menar att Scott förstärker situationen.



##Kan inte annat än att hålla med Ohlsson.


Det leder till ett matchstraff och under de fem minuterna dödar Brynäs effektivt matchen genom att göra tre mål. Greg Scott själv är en av målskyttarna.


##Han är härmed synad av SHL-publiken och i Djurgårdslägret är han definitivt stämplad som filmare.


Djurgårdens spelare har den här säsongen haft en förmåga, eller snarare oförmåga, att dra på sig matchstraff på matchstraff för rätt klumpiga saker och Rhett Rakhshanis är inget undantag.


LÄS MERDjurgårdsilska efter omdiskuterade matchstraffet: "Inte okej mot domarna


Men man får ha förståelse för att Robert Ohlsson reagerar med sådan kraft i det här läget. Inte minst för att han har stjärnmålvakten Mantas Armalis ur spel efter en pååkning i den första av de två bortamatcherna mot Växjö. Armalis har missat tre SHL-matcher för en smäll som inte ens ledde till en tvåminutare.


***


I Scandinavium var det inget snack om att Frölunda var revanschsuget efter 3–0-förlusten hemma mot Luleå för ett par dagar sedan.


Färjestad fick betala för det Frölunda råkade ut för mot Luleå. Samspelet mellan Joel Lundqvist och Max Friberg vid 1–0-målet var ett av SHL-säsongens vackraste mål.


Lundqvist och Friberg gjorde fullkomligt sallad av Färjestad från mittzonen och framåt och Fribergs mål var hans tionde för säsongen. Det är första gången som han kommer upp i tvåsiffrigt under en SHL-säsong.



Det är otroligt märkligt med tanke på det sinne för mål han har. I slutspelet 2019 vann han SM-slutspelets skytteliga på åtta mål. Att han vräkte in mål i ett JVM för länge sedan har vi också med oss helhetsbilden av den så enormt mångsidige högerskytten.


I Karjalaturneringen i november spelade han på topp i Tre Kronor och visade att han har det där internationella bettet i sin hockey. Att han kan spela boxplay och vara en geting innanför tröjan på sina motståndare har han visat med stort eftertryck genom hela sin karriär. Nu gör han mål i både Tre Kronor och Frölunda.


Vid 28 års ålder närmar han sig sitt max och han har med andra ord säkerligen många år kvar på toppen.


– Alltid skönt att slå Färjestad, så klart, sa Friberg till C More efter 3–0.


I Frölunda var backen Filip Johansson på nytt väldigt väldigt bra och med både Stefan Elliott och Mattias Norlinder borta får han förtroende och tar vara på den chansen han får.


JVM-forwarden Lucas Raymond jobbade också fram den puck som Elmer Söderblom kunde göra sitt första SHL-mål med till 2–0. Det var inte Söderbloms sista mål i Frölunda och SHL, om man säger så.


##Färjestad lämnade mest några frågetecken efter sig:


Hur lång blir Michael Lindqvists poängtorka? Den är uppe i sex matcher nu.


Och kommer Jakob Forsbacka Karlsson hitta det förlorade självförtroendet efter en lång och jobbig tid i Växjö? Inga tecken på det efter två matcher i FBK.


Färjestad pendlar väl mycket i sina prestationer från en match till nästa. En liten tröst efter 3–0-förlusten i Göteborg är möjligen att Färjestad är långt ifrån det enda laget med det bekymret i SHL.


***


Intressant? Värd en kokt med bröd – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)