HockeyNews
PLUS

Ändringar i seriebestämmelser – juniorhockeyn ställs in hela säsongen

(3453) Svenska Ishockeyförbundet
Bildbyrån

Publicerad: 8 januari 2021

FacebookXWhatsApp

Säsongen 2020/2021 har inte varit lik någon annan på grund av coronapandemin.
Under fredagen meddelade också Svenska ishockeyförbundet att de har valt att göra ändringar i ett antal serier – bland annat kommer ingen juniorhockey att spelas resten av säsongen.

I december kom beskedet från regeringen att kommunala idrottsanläggningar, däribland ishallar, ska hålla stängt till den 24 januari. Det har gjort att ingen barn– eller ungdomsverksamhet har kunnat pågå, och inte heller juniorishockey eller ishockey på icke professionell nivå.

Svenska Ishockeyförbundet har därför nu beslutat att inga kval ska genomföras från regionnivå till nationell nivå, vilket innebär att inga nya lag kommer ta sig upp till SDHL, Hockeyettan och J20 Nationell. Förbundet har även tagit beslut om att helt stänga ner säsongen för J18 och J20 samt att inte spela något SM-spel för U16, J18 och J20.

– Givetvis var dagens styrelsebeslut tråkigt för oss att fatta, men givet läget och förutsättningarna är det tyvärr nödvändigt. Vi hoppas innerligt att den breda ishockey som nu står stilla snart kan återkomma till träning och matchspel. På den yrkesmässiga nivån i de fyra nationella ligorna SHL, SDHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan fortsätter spelet med siktet inställt på att fullfölja säsongen och med spel om svenskt mästerskap, säger Anders Larsson, Ordförande på Svenska Ishockeyförbundet i ett pressmeddelande. 

Juniorishockeyn har legat nere sedan i november och ser nu alltså inte ut att återupptas denna säsong.

– I den situationen vi befinner oss i måste vi titta på hur vi kan ställa om verksamheten, så idag har Svenska Ishockeyförbundet styrelse tagit beslut om dessa ändringar. Covid-19-pandemin har en enorm påverkan på hockeysäsongen framför allt för våra barn och ungdomar. Självklart arbetar vi för och hoppas att matchspel kan återupptas senare under säsongen, något som givetvis är helt beroende på smittläget. Tillsammans med Tävlingsutskottet, där ishockeyns regioner och distrikt finns representerade, planerar vi för alternativa former av matchspel, när och om läget så tillåter, säger Olof Östblom, Tävlingschef på Svenska Ishockeyförbundet i pressmeddelandet.

Svenska ishockeyförbundet menar att de serier som har berörts av Regeringens rekommendation inte har hunnit spela tillräckligt många matcher för att kunna säkerställa någon sportslig rättvisa. I fall något seriespel skulle kunna återupptas under våren ser förbundet det inte som en möjlighet att rättvist kunna kora en seriesegrare och fastställa en rakning på den tid som då skulle återstå.

***


Bra artikel? Värd en kaffe & mazarin – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)