HockeyNews
PLUS

Östmans utmaning i Djurgården: "Det är en tuff roll att bära"

(16561) Kalle Östman/Djurgården
Andreas Sandström/Bildbyrån

Publicerad: 28 november 2020

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Kalle Östman har fått ett av de svåraste jobben man kan få i Djurgården.

Han ersätter den nu skadade förstecentern Jacob Josefson.

– Jag ser det inte så, och jämför inte så, utan jag spelar mitt spel och gör mitt bästa, säger Östman till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Det var i Djurgårdens bortamatch mot Skellefteå den 19 november som lagkaptenen Jacob Josefson tacklades så illa att han blev skadad och borta ur spel i två till tre veckor.


I de två matcherna efter 3–1-förlusten i Skellefteå har Kalle Östman befordrats till förstecenter och spelar mellan de JVM-aktuella lirarna William Eklund och Alexander Holtz.


26-årige Östman är åtta år äldre än Eklund och Holtz, och förvisso pappa utanför isen, men i SHL-hockeyn får den unga Djurgårdsduon stå på egna ben.


– De är riktigt bra bägge två, skickliga spelare. Det är bara att försöka hänga på så blir det bra, säger Kalle Östman efter fredagsträningen på Hovet.


– Jag försöker väl komplettera dem på mitt sätt, mitt centerspel och försöker ligga rätt och understödjer dem så att de kan slappna av och spela sitt spel.



Kalle Östman som vanligtvis har en mer defensiv roll i laget har nu fått plats i powerplay och redan mot Växjö var han på isen på ett mål i numerärt överläge.


Djurgården har vunnit mot både Växjö och Brynäs med honom som vikarierande förstecenter.


– Det är en tuff roll att bära, att ersätta Josefson, men jag tycker att Kalle har gjort det helt okej, säger Djurgårdscoachen Robert Ohlsson till HockeyNews.se.


Östman vill inte jämföra sig med Josefson och som spelare är de olika.


– Jag tycker att vi har hittat lite kemi här i början. Det är bara att fortsätta på det så blir det nog bra.


Kalle Östman pratar på klingande dalmål och nu ska han försöka få hål på nollan i målprotokollet. Den här säsongen har det blivit fyra assist på 15 matcher. Förra säsongen gjorde han fyra mål för Djurgården.


– Jag hoppas att det kommer snart. Jag får sikta på att hänga dit den imorgon.


Kalle Östman (t v) ersätter Jacob Josefson som center mellan William Eklund (t h) och Alexander Holtz. Foto: Bildbyrån.


Det skulle Djurgården må bra av. Än så länge har Djurgården förlorat samtliga sex bortamatcher och bara knipit en poäng. Förra säsongen snittade Djurgården en poäng på bortaplan.


– Förra året var det extremt egentligen. Det är något vi har snackat om så klart. Vi vill vara lite kaxigare på bortaplan också. Komma ut hårt i början och inte tänka på att det är bortaplan utan brösta upp oss. ”Vi är Djurgården. Här kommer vi!” Det är så man får tänka.


Kalle Östman slänger en blick upp mot de tomma läktarna på Hovet och försöker hitta ord för den tomhet som råder på matcherna i coronatider.


– Det är klart att det är speciellt. Man saknar publiken på matcherna, självklart. Inramningen, speciellt här hemma på Hovet, det är helt fantastiskt med det trycket vi har hemma. Men samtidigt, när man väl är inne på planen så tänker man inte på det. Jag tycker att det är bra go på matcherna och det är ingen skillnad på själva spelet.


LÄS MERHedman tillbaka på is efter huvudsmällen – här är läget i Djurgården


För medierepresentanterna på plats, som inte upplever den närheten till spelet som man har framför tv:n eller datorn. Och utan publikens reaktioner och sånger kan det nästan ge en kuslig känsla när det är tomt på läktarna och arenan blir en sorts bubbla.


– Det är ju bara ni i media som är här så det blir en speciell situation för alla. Ni tänker säkert mer på det som är på läktaren än vi som är på isen.


Och det är ju likadant vart man än kommer i SHL eller svensk hockey. Djurgården ska nu komma till tals med erkänt hemmastarka Frölunda, som saknar den för tillfället coronasmittade forwarden Jan Mursak.


– Det är alltid svårt att komma dit och spela, men det var som jag sa. Vi ska komma dit och brösta upp oss, luta oss framåt och bara köra, säger Kalle Östman.


***


Intressant? Värd en kokt med bröd – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)