HockeyNews
PLUS

Svenska politiker vill flytta VM från Belarus: "Helt oacceptabelt"

(16378) Belarus-Lukashenka
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 17 november 2020

FacebookXWhatsApp

Politiskt oroliga Belarus är tänkt att stå värd för VM våren 2021.
Nu har en namninsamling startats av svenska politiker för att mästerskapet ska flyttas.
– Att genomföra VM under rådande omständigheter är helt oacceptabelt, säger Karin Karlsbro (L), initiativtagare till namninsamlingen. i ett pressmeddelande.

Beslutet att Belarus, tillsammans med Lettland, ska vara värd för VM 2021 har den senaste tiden fått stor uppmärksamhet och många har riktat kritik mot valet av värdland.

Kritik som bottnar i landets president Aleksandr Lukasjenko förkunnade sig som överlägsen segrare i det belarusiska valet i början av augusti, vilket senare ledde till att det varit oroligt i landet där folk är missnöjda med valresultatet och man kräver ett nytt val.

Det Internationella ishockeyförbundets (IIHF) ståndpunkt har hela tiden varit att man som organisation är opolitisk och att det politiska läget inte påverkar, men trots det har man påbörjat en utredning som ska slå fast om det är möjligt eller inte att arrangera VM i Belarus.

Nu höjs röster från svenska politiker höjt röster för att stoppa VM från att arrangeras i landet.

På initiativ av Karin Karlsbro (L) har en namninsamling påbörjats, som sedan ska skickas till IIHF där man kräver att mästerskapet ska flyttas.

– Idrott är och ska inte vara politiskt, men det är inte en ursäkt för att blunda för det som sker. Så länge Lukasjenka klamrar sig kvar vid makten och med brutalt våld angriper sin egen befolkning är det uteslutet att spela hockey i Belarus. Att genomföra VM under rådande omständigheter är helt oacceptabelt, säger Karin Karlsbro (L) i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Kan Belarus arrangera ishockey-VM? Inom kort presenteras utredningen 

Karlsbros partikamrat Fredrik Malm skickade under tisdagen en fråga till idrottsministern Amanda Lind för att få svar på hur regeringen ställer sig till att VM är planerat att spela i Belarus, samt en undran om regeringen kommer bojkotta mästerskapet om det inte flyttas.

– Att ett mästerskap som legitimerar en illegitim diktator mitt i Europa inte redan har flyttats är oförståeligt. Om inte IIHF själva ser detta måste Sverige vara tydliga med att vi stöttar det belarusiska folket och att vi bojkottar VM i Belarus, säger han.

***

Okej artikel?! Värd en läsk – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)