HockeyNews
PLUS

Uppskjutna SHL-matcher krockar med Tre Kronors turnering i december

(16370) Tre Kronor-krock Channel One Cup 2020
Bildbyrån

Publicerad: 17 november 2020

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. SHL-matcherna Rögle-Malmö och Brynäs-HV71 har flyttats så att de krockar med Ryssland-Tre Kronor i Channel One Cup i Moskva.

Det kan ställa till det för förbundskapten Johan Garpenlöv.

– Tre Kronor och ”Garpen” har sagt att de i möjligaste mån ska använda de spelare som är i Ryssland (KHL), säger HV71:s sportchef Johan Hult till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Coronasmittan i landet har på många sätt vållat stora bekymmer för SHL-lagen. En rad matcher har blivit uppskjutna och nu har flera av dem placerats under veckan då SHL har landslagsuppehåll (14–20 december).


– Jag tror och gissar att de flesta lag kommer att vara involverade och spela under landslagsuppehållet i december. Det är helt rätt att nyttja det uppehållet, säger HV71:s sportchef Johan Hult vars lag håller på att återhämta sig från en coronasmocka där tolv spelare blivit smittade av covid-19.


Den 7 december väntas förbundskapten Johan Garpenlöv presentera den trupp som Tre Kronor den 14 december reser med till Moskva för tre matcher i Channel One Cup.


Den 15 december spelas Brynäs-Leksand, Linköping-Oskarshamn, Malmö-HV71 och Rögle-Färjestad och den 17 december spelas Brynäs-HV71 och Rögle-Malmö.


Och den 17 december är det också premiär i Channel One Cup då värdnationen Ryssland tar emot Tre Kronor.


– Tre Kronor och ”Garpen” har sagt att de i möjligaste mån ska använda de spelare som är i Ryssland också. Det låter vettigt för oss att kunna spela då, fortsätter Hult.


HV71 är ett av de coronadrabbade SHL-lagen under hösten 2020, vilket lett till uppskjutna matcher. Foto: Bildbyrån.


När Tre Kronor spelade tre landskamper i Helsingfors tidigare i november fixade arrangörerna så att Karjalaturneringen blev en bubbla för alla medverkande. På så sätt kunde alla klara sig undan smittan. Enbart spelare från SHL var med i Tre Kronor.


I Moskva lutar det åt att det blir enbart spelare från KHL.


– Det var nog planerat sedan tidigare att de försökte dela upp det så, och det låter väldigt logiskt. I det här läget ger det SHL möjlighet att avverka en del matcher under det uppehållet, säger HV71:s sportchef Johan Hult.


Förbundskapten Johan Garpenlöv har inte fått någon bekräftelse på att Channel One Cup blir av. Men han har heller inte fått någon information om att turneringen inte ska bli av.


– Det är mer som inför Karjala att man jobbar på tills någon säger att det inte ska, så jag förutsätter att det blir av, säger Garpenlöv.


Och då gäller det att hitta spelare till Tre Kronor.


– Vad gäller spelare och vilka vi kan ta, så gissar jag nu med corona och det som händer i Sverige, och Rysslands regler runt corona och inreseförbud, så får vi se vad gäller SHL-spelare i alla fall. Det får tiden utvisa, säger Garpenlöv.


LÄS MERSå mycket får svensk hockey av stödpaketet – störst av alla idrotter


– När det gäller spelarna i Schweiz är vi beroende av vad de har för regler vad gäller in- och utresor och karantäner och så vidare. Sedan har vi ett gäng spelare som är i KHL och de är i Ryssland, så det ska inte vara några problem.


Det låter som att det blir enklast att ta ut spelare från KHL till Channel One Cup?


– Som det ser ut nu, absolut. Sedan måste vi ha tillräckligt många spelare på alla positioner så att vi får ihop ett lag. Det är nästa utmaning.


Kan du ta ut svenska KHL-spelare från Finland och Kazakstan?


– Det ska inte vara några problem med någon av KHL-spelarna. Jokeritspelarna ska också vara tillgängliga om jag förstår det rätt. De reser in och ut hela tiden ändå. Det jag hör nu, men det kan ju förändras.


Jakob Lilja spelar för KHL-klubben Barys Nur-Sultan i Kazakstan och är aktuell för Tre Kronor i december. Foto: (c) photo.khl.ru Marat Akimzhanov.


SHL-klubbarna kommer att få information av Svenska ishockeyförbundets tävlingschef Olof Östblom och SHL:s sportchef och vice vd Johan Hemlin om uttagningen till Channel One Cup.


Garpenlöv hoppas slippa ta ut spelare från SHL den här gången så att de och klubbarna kan koncentrera sig på ligaspelet som har blivit lidande av coronasmittan och gjort att matcher flyttats fram.


– Vi har sagt att vi ska försöka att inte göra det. Igen, vi måste försöka få ihop ett lag. Vi måste ha en extraspelare på forwards, det är 13 forwards och sju backar i alla fall att gå in i turneringen med.


Har du räknat på om du får ihop ett Tre Kronor med bara KHL-spelare?


– På målvaktssidan ska det inte vara några problem och backsidan har vi många. Det är forwardssidan som kan bli jobbig om det blir lite skador. Och vi tappar ju Linus (Johansson) och (Marcus) Nilsson i Sotji. De spelar inte nu vad jag vet. Det beror på vart de tar vägen. Då rasar det ganska fort på forwardssidan, säger Johan Garpenlöv.


Fakta/Här är tänkbara KHL-spelare till Channel One Cup


Målvakter: Adam Reideborn, Ak Bars Kazan, Magnus Hellberg, SKA St Petersburg, Anders Lindbäck, Jokerit och Lars Johansson, CSKA Moskva.


Backar: Lawrence Pilut, Traktor Tjeljabinsk, Linus Hultström, Vitjaz Podolsk, Lukas Bengtsson, SKA St Petersburg, 

Emil Djuse, Spartak Moskva, Viktor Lööv, Jokerit, David Rundblad, Sotji, Klas Dahlbeck, CSKA Moskva, Viktor Svedberg, Barys Nur-Sultan, Jonathan Pudas, Jokerit, Mikael Wikstrand, Ak Bars Kazan, Oscar Fantenberg, SKA St Petersburg.


Forwards: Mattias Tedenby, Vitjaz Podolsk, Jakob Lilja, Barys Nur-Sultan, Linus Videll, Barys Nur-Sultan, Malte Strömwall, Sotji, Oscar Lindberg, Dynamo Moskva, Mario Kempe, CSKA Moskva, Pontus Åberg, Traktor Tjeljabinsk, André Petersson, Lokomotiv Jaroslavl, Magnus Pääjärvi, Lokomotiv Jaroslavl, Anton Lander, Lokomotiv Jaroslavl,John Norman, Jokerit, Jacob Berglund, Traktor Tjeljabinsk.


Fotnot: Adam Almquist, b, Dinamo Minsk, är skadad. Sotji-trion Joel Lassinantti, mv, Linus Johansson, f (skadad) och Marcus Nilsson, f, får inte spela sedan en tid tillbaka och rapporteras vara på väg bort från klubben.


***


Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)