SHL presenteras av:
BAUHAUS bygger svensk ishockey
Genom 5–4-vinsten hemma mot Djurgården i torsdags lämnade Linköping över jumboplatsen i SHL till Stockholmsklubben.
Och vid sidan av isen händer det ännu mer i LHC.
HockeyNews.se kan berätta att lagets fystränare, Lars Thörnholm, 55, som har varit i LHC sedan 2003, har blivit varslad om uppsägning. Han kommer att jobba kvar säsongen ut eftersom han har arbetat så lång tid inom klubben.
LHC:s ordförande Roger Ekström vill inte kommentara det känsliga fallet. Åtta anställda har varslats om uppsägning.
– Den fackliga förhandlingen är inte slut än. Vi har nästa fackliga möte på onsdag och då räknar jag med att den blir stängd och klar. Men vi har gjort en översyn och tittat på vilka funktioner som vi faktiskt kan vara utan. Det kan vara så att man inte gör de grejerna längre eller att man kan lägga arbetsuppgifterna på någon annan som då får ytterligare nån arbetsuppgift, säger Ekström till HockeyNews.se.
LÄS MER: Ändrar fysupplägg efter slutspelsmissen
Lasse Thörnholm (t h) har varit fystränare i Linköping sedan 2003. Nu har han varslats om uppsägning. Foto: Johannes Hägglund.
Samtidigt har Linköping valt att inte längre ha sina SHL-spelare korttidspermitterade.
– Vi har haft fram till den 15 oktober, för om man tittar i de scheman vi har för killarna så har det fungerat bra. Men när vi nu tittar framöver från och med i dag just och framåt så ser vi inte att vi med gott samvete kan begränsa verksamheten, alltså deras timmar, så att det blir 80 procent, vilket det har varit nu, säger LHC-ordföranden Roger Ekström.
Under fredagen flög Linköping upp till Skellefteå för lördagens SHL-match på bortais.
– Vi har även Luleå borta inom kort, så nej, vi har gjort bedömningen att det går inte på ett tydligt och ärligt sätt ha truppen korttidspermitterad längre. Från och med nu är de inte det.
Det har varit diskussion huruvida man skulle kunna räkna bort restiden till och från matcher för att eventuellt kunna förlänga korttidspermitteringarna, och rentav utöka dem, genom ett så kallat bussåkartrick. På så sätt skulle staten i praktiken och i förlängningen betala för en del av spelarlönerna.
– Jag har inte ens kollat hur det landade. Vi har full respekt för att det kan vara andra klubbar som resonerar på ett annat sätt, och det kan också vara kopplat till spelschema, men att vi skulle säga till våra grabbar, att vet ni vad, det är match klockan 18 i Skellefteå imorgon. Vi ses vid klockan fyra. Nej, det känns inte rätt i magen, menar Roger Ekström.
LÄS MER: LHC varslar anställda – och vill se spelarna sänka sina löner
– Man kan säkert kompensera det genom att ställa in ett gäng träningar, men då har vi resonerat så att om det görs så kanske skaderisken ökat istället och då har man ställt till det i en annan ände.
Under sommaren och en bit in på hösten har samtliga klubbar korttidspermitterat sin personal och sina spelare. Men i september hade två av 14 klubbar slutat med det. Och nu tar LHC det klivet också.
LHC:s arbetande ordförande Roger Ekström (t h) under avtackningen av den tidigare klubbdirektören Anders Mäki. Foto: Bildbyrån.
– Man får inte glömma bort att det finns ett tak på 44 000 kronor. Spelar som tjänar över det, där får klubben inte tillgodoräkna sig mer än upp till 44 000 i alla fall i det här stödet som man får säga att det är. En annan parameter är ju att du måste ha varit anställd i mer än tre månader. Spelare som är nya in i truppen börjar i regel hos oss, det kanske är annorlunda i andra klubbar, då börjar kontraktet gälla den 1 augusti, vilket betyder att augusti, september och oktober ut kan vi inte ha med nya spelare i det här. Vi väljer då att klippa det från den 16 oktober, i alla fall tills det dyker upp några andra direktiv. Det har ju hänt massa saker under den här pandemin, konstaterar Roger Ekström.
***
Gillade du artikeln? Värd en kaffe – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.
Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.
ERBJUDANDE med Hockeynews: 3 mån/halva priset på TV4 PLAY SPORT TOTAL (säg upp när du vill)