HockeyNews
PLUS

LHC varslar anställda – och vill se spelarna sänka sina löner

(15682) Linköping/Roger Ekström
Bildbyrån

Publicerad: 5 oktober 2020

FacebookXWhatsApp

Linköping HC drabbas hårt under coronakrisen.

Så hårt att klubben ännu en gång bett spelarna att sänka sina löner och den här veckan kommer anställda i klubben att varslas.

– Det är klart att det här är inga roliga samtal att ha, säger LHC-ordföranden Roger Ekström i en webb-tv-intervju på klubbens hemsida .

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


LHC har satsat mycket pengar inför den här säsongen för att lyfta i SHL och för första gången på tre år ta sig till SM-slutspel.


Enligt Linköpings ordförande Roger Ekström var det externa finansiärer som sköt till pengar för att kunna värva de nya spelarena. I praktiken skulle det innebär att LHC:s nettokostnad är lägre den här säsongen jämfört med förra säsongen, trots stjärnvärvningar som Markus Ljungh, Oula Palve och Niko Ojamäki.


Men coronakrisen handlar om överlevnad både på kort och lång sikt. Regeringens besked om att möjligtvis höja publiktaket från 50 till 500 personer från och med den 15 oktober kommer inte att hjälpa SHL-klubbarna ekonomiskt på kort sikt.


I själva verket blir det tvärtom.


– Det pekar i rätt riktning, det är positivt. Sedan är sanningen att om det är 50 eller 500 personer spelar inte så stor roll för oss. Jag förstår att det här löser problemet för väldigt många idrotter, men för de stora arenaidrotterna är det nästan så att det är dyrare att ha 500 personer med tanke på mängden funktionärer som behövs, säger LHC:s ordförande Roger Ekström i webb-tv-intervjun på klubbens hemsida.


Linköping hoppas att en del av den miljard kronor som regeringen tänker stötta idrotten med hamnar hos ishockeyn. För LHC:s del skulle 15 miljoner kronor täcka det intäktsbortfall som uppstår under den första halvan av säsongen med bara 500 åskådare på Saab arenas läktare. En miljon kronor per hemmamatch blir bortfallet under pågående restriktioner.


Räknat på hela SHL skulle det innebära att ligan behöver 200 miljoner kronor, alltså 20 procent, av den öronmärkta miljarden till idrotten. Det lär bli svårt.


Markus Ljungh och Broc Little är två av LHC:s största stjärnor. Foto: Bildbyrån.


Linköping har vidtagit en rad åtgärder för att få in pengar och har bland annat haft en ganska god intäkt genom att sälja aktier till sponsorer och fans. Men det handlar också om att spara pengar.


LÄS MERLHC-chefen om de sportsliga och ekonomiska utmaningarna


– Vi har i veckan suttit med den fackklubb vi har och meddelat dem att nästa (denna) vecka kommer vi att lägga ett varsel. Det betyder att vi vill förvarna om att vi inte kommer att ha så mycket anställda som vi har utifrån de kriterier vi nu känner till, att vi inte får ha publik och så vidare. Det är givetvis inget roligt besked att ge till sina medarbetare, men vi har känt oss tvungna att göra det, säger Roger Ekström.


Saab arena i Linköping används till både ishockey och konserter. Foto: Peter Holgersson/Bildbyrån.


LHC:s största utgifter är hyrekostnaderna för arenan och spelarlönerna. Samtal pågår med kommunen om att få ner hyran. Roger Ekström påpekar att LHC totalt genom åren sedan 2004 då arenan stod klar har betalat i hyra vad den kostade att bygga.


SHL-spelarna förväntas hjälpa till på sitt sätt.


– Dessutom har vi haft ytterligare ett snack med herrlaget om att sänka sina löner för att också vara med och bidra till att vi reder ut den här krisen. De samtalen går i god ton, men det är klart att det här är inga roliga samtal att ha.


***


Bra artikel? Värd en kaffe & mazarin – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)