HockeyNews
PLUS

Tio SHL-klubbar med negativt kapital vid en säsong utan publik

(15611) Örebro/Brynäs/Leksand
Bildbyrån

Publicerad: 30 september 2020

FacebookXWhatsApp

SHL-klubbarna blöder pengar när läktarna gapar tomma.
Nu kommer oroväckande rapporter om klubbarnas framtid.

SHL presenteras av:
BAUHAUS bygger svensk ishockey 

SHL-säsongen har kommit igång ute i arenorna men än så länge har inte publikbegränsningen på 50 personer släppts. Något som medför ett stort intäktsbortfall för klubbarna.

Nu kommer oroväckande uppgifter om lagens framtid. Det är revisionsföretaget EY som räknat på klubbarnas ekonomiska situation vid en säsong helt utan publikintäkter och utan statligt stöd där kostnaden för personal och organisation kvarstår. Vid en sådan situation skulle enbart fyra av 14 lag kunna uppvisa ett fortsatt positivt kapital.

Det största intäktsbortfallet drabbas Färjestad av som har den största minskningen i absoluta tal jämfört med matchintäkterna för säsongen 19/20. Klubben är däremot ett av fyra lag som fortsatt kan uppvisa ett positivt kapital vid en sådan situation som EY räknat på i sin analys.

LÄS MER: Färjestad tvingas avstå att värva ersättare – pandemin sätter stopp

– De uteblivna intäkterna som följer i spåren av pandemin kommer bli ett eldprov för såväl hockeyklubbarna som den övriga idrottsrörelsen. Vi vet redan att SHL totalt kommer förlora 30 procent i direkta intäkter som är direkt kopplade till matcherna, alltså matchdagen, under hela säsongen. Därför måste man agera genom att aktivt se över sina kostnader och hitta andra intäktskällor, säger Mikael Bergsten, partner och auktoriserad redovisningskonsult på EY i ett pressmeddelande.

Jämförelse mellan eget kapital 19/20 och eget kapital 20/21 efter en hel säsong utan publik (i tkr). FOTO: EY

***

Intressant?! Värd en läsk – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)