Bromés NHL-dröm ska ge Örebro en kickstart: "Räcker nu med att titta"


24 september 2020

Samtalet med Detroits general manager Steve Yzerman fick Mathias Bromé att välja Red Wings före Vancouver i NHL.

Efter att inte ha spelat match på 16 dagar vill Örebrostjärnan dra igång en hockeyfest i premiären mot HV71.

– Det räcker nu med att titta på andra matcher. Jag tittade lite på Malmö-Leksand. Då vill man själv vara där och få lira, säger Bromé till HockeyNews.se.


Annons

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Mathias Bromé är Örebros stora forwardsstjärna. Förra säsongen blev den 26-årige stockholmaren lagets poängkung då han gjorde 43 poäng (17 mål, 26 assist) på de 52 SHL-matcherna.


När Örebro tar emot HV71 i sin SHL-premiär på torsdagskvällen ingår Bromé i förstakedjan med lettiske landslagscentern Rodrigo Abols och den NHL-meriterade kroatiske högerskytten Borna Rendulic.


Så när Bromé inte fanns med på isen i Örebros sista träning dagen före premiären blev det lite smått oroligt bland Örebrofansen. Men Mathias Bromé behövde skaffa sig ett visum inför sin NHL-resa i november och hade åkt till Stockholm för att göra ett besök på den amerikanske ambassaden.


– Det är ett så kallat kontraktsvisum. Jag fick tid och var tvungen att åka. Vi har en (morgonvärmning) också så det är lugnt, säger Bromé.


Han är utlånad av Detroit fram till dess att NHL-campen drar igång längre fram i höst. På försäsongen har han, Abols och Rendulic spelat topphockey tillsammans och producerat mål och assist utöver fint spel.


– Det har känts bra. Sedan är det klart att det tar tid innan vi kommer att hitta varandra hundra procent. Så är det alltid. Men de matcher vi har spelat tillsammans tycker jag att det har funkat bra, säger Bromé.


Mathias Bromé i en Örebromatch mot Leksand förra säsongen. Foto: Bildbyrån.


De olika rollerna i kedjan är tämligen tydliga.


– Borna är ju en utpräglad målskytt. Det är nästan så att du vet när du passar honom att det blir mål. Han är så pass bra på det, säger Bromé och fortsätter:


– Abols är en skicklig center som ska jobba lika hårt som mig och vinna puckarna och även hitta fram och stänka dit några baljor. Jag tror att vi kommer att funka väldigt bra ihop. Jag är inte orolig över det.


Örebros genrep mot Brynäs blev inställt och även en träningsmatch mot Linköping, vilket gör att laget inte har spelat någon match sedan den 8 september borta mot Oskarshamn.


Inför SHL-premiären mot HV71 har Örebro haft över två veckor utan match.


– Det är väl klart att det är en speciell situation vi är i med tanke på att vi inte har lirat. Men det finns inte så mycket att göra åt det. Det är bara att komma så väl förberedd inför (HV71) som möjligt. Det är så svårt att säga om man är förberedd eller inte. Det brukar ju ta en tio matcher in i serien innan man är bra egentligen, hehe.


– Vi hade så klart önskat att kunna ha någon match, men vi hade en väldigt bra träning där vi spelade tvåmål och gjorde det som en internmatch där vi fick bra tempo i det. Det är inte optimalt, men situationen ser ut som den gör i världen just nu.


Mathias Bromé har förberett sig minutiöst inför den här säsongen då det finns en chans till NHL-debut med Detroit.


– Jag känner mig i otroligt bra form, har tränat väldigt bra hela sommaren och verkligen lagt en otroligt bra grund. Det känner jag på isen att jag har ett bättre klipp i allting, med åkning, jämfört med förra året även om jag hade tränat grymt bra då också. Det känns som jag har höjt det lite till i år och ska kunna testa mig själv ännu mer. Jag känner mig faktiskt i väldigt bra form, medger Bromé när han får tänka efter lite.


NHL-äventyret lockar.


– Det är en dröm som ska gå i uppfyllelse för mig, att åka över dit bort och prova på lyckan och försöka tävla för att få en chans i världens bästa hockeyliga. Det är klart att det är därför man är väldigt förberedd och otroligt laddad inför det som komma skall.


För lite mer än 4,5 år sedan tog sportchefen Per Kenttä en stukad Mathias Bromé till Asplöven i Haparanda. Foto: Bildbyrån.


Det var ett snack med Detroits general manager Steve Yzerman som fick Bromé att välja Red Wings före Vancouver.


– Först och främst hade jag en väldigt bra pratstund med Steve Yzerman där han förklarade om deras säsong, hur det har varit där den senaste tiden och vad de ska gå igenom med rebuild. De håller på att göra om allting där. Jag kände att det fanns störst chans för mig där att kunna slå mig in och spela i Detroit. Jag fick en väldigt bra känsla. Sedan gäller det för mig att visa att jag ska ha en plats. Det är inte så att jag har fått en plats.


LÄS MERBromé om färska NHL-kontraktet: ”Fick en väldigt bra magkänsla”


Detroit gick under sin storhetstid med bland andra lirare som Nicklas Lidström, Henrik Zetterberg, Niklas Kronwall, Tomas Holmström… till Stanley Cup-slutspel i över 20 år i följd. Varje år mellan 1990 och 2016.


Men nu har man bommat jakten på bucklan fyra år i rad. Mathias Bromé kan bli en del av Yzermans lagbygge.


– Jag gillar hans hockeysinne, jag gillar hans tävlingsvilja. Han är inte en finesspelare som Henrik Zetterberg eller Pavel Datsiuk. Han är en arbetare med en del skicklighet som kan bidra med passningar och en del avslut. Vi får se om det går att överföra till NHL, sa Yzerman till MLive.com efter det att Bromé hade skrivit på NHL-kontraktet i somras.


Men nu väntar först några månader med SHL-hockey.


Känner du av premiärnerver inför HV71?


– Nej, inte nerver. Jag ser väldigt mycket fram emot det här. Jag är väldigt laddad att få dra igång och lira matcher. Jag känner mig grymt sugen att få spela hockey igen. Det känns som det var länge sedan man spelade tävlingsmatcher som gäller något. Det ska bli grymt kul. Synd att vi inte har folk på läktarn, men det får vi hoppas att vi har längre fram, säger Mathias Bromé.


***


Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Annons

Annons


Annons

Annons

Annons