HockeyNews
PLUS

Bromé om färska NHL-kontraktet: ”Fick en väldigt bra magkänsla”

(13774) Mathias Bromé
Bildbyrån

Publicerad: 2 maj 2020

Mathias Bromé gjorde ett vågat val när han nobbade NHL för att prioritera sin egen utveckling ifjol. Nu har forwarden skrivit på för Detroit Red Wings.
Här berättar han om valet, sin utveckling och så skickar han en passning till alla tvivlare. 

– Det var inte så många som trodde detta när man spelade i fjärdelinan i Västerås och inte fick så mycket speltid, säger han till HockeyNews.se.

NHL-intresset var stort för Mathias Bromé, 25, redan när han lämnade Mora ifjol. Då valde han att nobba barndomsdrömmen, prioritera sin utveckling och ta ett år till i SHL.


Ett val han knappast ångrar nu. Under onsdagen meddelade Detroit Red Wings att man sajnat Bromé på ett ettårskontrakt. 


– Det känns otroligt roligt. Att få spela i världens bästa liga är någonting man drömt om sedan man var liten. Jag är väldigt stolt och glad att jag fått den här möjligheten, säger han när HockeyNews.se når honom. 


Du är rätt glad att du tog ett år till i SHL nu kan jag tänka mig?


– Absolut. Jag ville visa att jag är en toppspelare i SHL och det tycker jag att jag har visat det här året. Jag är väldigt nöjd och glad över det beslutet. Min rådgivare, Jacob Hedin har hjälpt mig att ta bra beslut. Vi tog beslutet att vi skulle köra vidare i SHL ett år till och det gav det här som vi har framför oss nu. 


HockeyNews.se har tidigare kunnat berätta att forwarden valt mellan Detroit och Vancouver. Nu berättar han varför valet föll på Detroit. 


– Jag pratade med (Steve) Yzerman och (Niklas Kronwall) och jag fick en väldigt bra magkänsla. Jag har tidigare sagt att jag alltid går på min magkänsla, det som känns bäst i magen brukar jag gå på. 


– De har haft en väldigt tuff säsong i år så jag ser alla möjligheter till att jag ska kunna slå mig in och få spela. Jag ser själv att det är den största möjligheten för mig att få spela i NHL. Sen om jag hamnar i AHL får framtiden utvisa, men jag ska i alla fall göra allt jag kan för att knipa en plats, säger han. 


För sex säsonger sedan var han inte ens ordinarie i Västerås i HockeyAllsvenskan. Utvecklingen har gått snabbt framåt, men Mathias Bromé har fått kämpa i motvind.


– Det var inte så många som trodde detta när man spelade i fjärdelinan i Västerås och inte fick så mycket speltid. Då tog jag ett klokt beslut att flytta till Asplöven, få mycket speltid och utvecklas. Sen flyttade jag vidare till Mora för att komma ännu högre upp, och den här säsongen tog jag ett sista skutt i Örebro. Jag är väldigt glad över alla beslut jag tagit som gör att jag sitter här nu. 


Finns det någon speciell du vill tacka?


– Först och främst vill jag tacka Per Kenttä som tog mig till Asplöven när mitt självförtroende var väldigt skakigt. Han har betytt väldigt mycket. Men det som kanske betyder mest är Mora IK, jag var där i tre säsonger och vi byggde upp något väldigt fint, tyvärr slutade det som det gjorde (degradering). Det jag kan ge tillbaka just nu är att föreningarna som hjälpt mig att utvecklas får tillbaka pengar som de kan förbättra sina lag med. 


Mathias Bromé har imponerat även internationellt. Foto: Bildbyrån

I och med Coronaviruset är osäkerheten stor när kommande säsong kan dra i gång och i dagsläget har han ingen plan för när han tänker åka över. 


– Nej, faktiskt inte. Det tar vi längre fram, som det ser ut just nu är det väl inte aktuellt på ett tag. Hockey lär vi spela ändå kommande säsong, det är bara frågan om när, säger Mathias Bromé som fått möjligheten att fortsätta träna med Örebro tillsvidare:


– Det var inga konstigheter alls, de stod där med öppna armar och det är jag väldigt glad över. Vi har ett upplägg på två veckor och den veckan jag är själv kör jag med min PT (privattränare) Linda som jag kört med de senaste åren. Hon bygger upp min fysik och gör så att jag känner mig redo inför säsongen. Jag är väldigt glad att jag funnit det samarbetet. 


***

Gillade du artikeln? Värd en kaffe - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS