Näkyvä missar första fjärdedelen av säsongen – då är han tillbaka


16 september 2020

Kristian Näkyvä ansluter till Örebro några veckor före sin 30-årsdag.

Den finländska backstjärnan missar de första tolv – eller 13 SHL-matcherna.


Annons

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Det var i februari som Örebros landslagsmeriterade back Kristian Näkyvä fick diagnosen testikelcancer. Trots sjukdomsbeskedet spelade han ytterligare en SHL-match innan han genomgick operation och behandling.


Under sommaren blev den 29-årige klasspelaren friskförklarad och i början av augusti blev det officiellt att han hade förlängt sitt kontrakt med Örebro i tre år till.


På grund av skattetekniska skäl blir han kvar i Finland till slutet av oktober.


– Han kommer att anlända till Örebro den 29 oktober tror jag, så han har möjlighet att spela en match innan det blir landslagsuppehåll. Så ser det ut, säger Örebros huvudcoach Niklas Eriksson till HockeyNews.se.


LÄS MERÖrebros stjärnback kan matchas igång i Finland: "Får framtiden utvisa"


Det innebär att Kristian Näkyvä skulle kunna göra comeback i Örebrotröjan lördagen den 31 oktober hemma i Behrn arena då Örebro tar emot Skellefteå.


Om Näkyvä spelar den matchen kommer han att ha missat de första tolv SHL-matcherna. Väljer han att istället vänta tills den 10 november, efter landslagsuppehållet, kommer han att ha missat den första fjärdedelen av SHL-säsongen.


Örebrofansen har stöttat Kristian Näkyvä efter sjukdomsbeskedet och under frånvaron. Foto: Bildbyrån.


Kristian Näkyvä har tillbringat sommaren och början av hösten i Helsingfors.


– Han tränar med de finska NHL-proffsen. De är ett ganska stort gäng som tränar under den här perioden och så kommer det att vara. De åker över (till Nordamerika) ungefär samtidigt som han åker över till Sverige. Hans plan har hela tiden varit att trappa upp försäsongen. Han har gått sin egen match mot cancern och har successivt fått lägga på belastning, säger Niklas Eriksson.


Kristian Näkyvä gjorde förra säsongen 20 poäng (8 mål, 12 assist) på 39 matcher fram till den 11 februari då han spelade över 22 minuter hemma mot Oskarshamn.


Bara några dagar senare genomgick han canceroperationen.


– När jag pratade med Kristian förra veckan sa han att han har minst lika bra fysisk status som innan det hände. ”Jag tror att jag kommer att vara i bättre fysisk form än förra säsongen”, berättar Niklas Eriksson.


LÄS MERÖrebros stjärnback drabbad av cancer – ska opereras


– Sedan ska han in i matchtempo och spela matcher. Det blir förstås en utmaning, men ser man Kristian på sikt så. Han hade en jäkla fin säsong och betydde mycket både för vårt försvarsspel och spelet med puck, som jag tycker är hans styrka. Han sätter fart i spelet nerifrån och är jäkligt skicklig.


***


Gillade du artikeln? Värd en kaffe – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Annons

Annons


Annons

Annons

Annons