HockeyNews
PLUS

Örebros stjärnback kan matchas igång i Finland: "Får framtiden utvisa"

(12670) Kristian Näkyvä/Örebro
Johan Bernström/Bildbyrån

Publicerad: 8 augusti 2020

FacebookXWhatsApp

Friskförklarade Kristian Näkyvä förväntas inte ansluta till Örebro förrän i oktober.

Frågan är nu om han kommer att spela för en finsk klubb till dess för att få matchträning.

– Det är inte riktigt klart än hur vi kommer att hantera den situationen, säger Örebros huvudtränare Niklas Eriksson till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Det var i februari som Örebro lät meddela att backen Kristian Näkyvä drabbats av testikelcancer. Trots att han hade fått det tunga beskedet spelade han match med Örebro i SHL.


Bara dagar senare genomgick han en operation och en cancerbehandling inleddes. Näkyvä har berättat för Aftonbladet att det har blivit många tårar på vägen, men nu är han friskförklarad och redo att återuppta hockeykarriären.


LÄS MERÖrebro nära ännu en drömförstärkning från NHL: "Vi hoppas"


Nyligen skrev den landslagsmeritade 29-åringen på ett nytt treårskontrakt med Örebro.


– Det kommer att bli otroligt känslosamt att åka in i arenan igen, har han berättat för Aftonbladet.


Örebro håller som bäst på med förberedelserna inför SHL-säsongen och isträningen är full gång.


– Vi har alla spelare på plats förutom (Nick) Ebert som kommer in någon vecka senare, säger Örebrocoachen Niklas Eriksson till HockeyNews.se.


Och så är frågan hur det blir med Kristian Näkyväs comeback. Han har inte spelat hockey på ett halvår.


– Näkyvä kommer att komma in lite senare under säsongen. Han går på någon form av artistavtal av skattetekniska skäl, säger Niklas Eriksson.


Örebrobacken Kristian Näkyvä är frisk från cancern. Han återvänder i höst och kanske spelar i en finsk klubb först. Foto: Bildbyrån.


Kristian Näkyvä är för närvarande hemma i Helsingfors. Förra säsongen levererade han 20 poäng (8 mål, 12 assist) på 39 matcher för Örebro. Under sina fem SHL-säsonger i Luleå, Linköping och Örebro har han varje gång gjort minst 20 poäng och som mest 29 poäng.


Men efter att ha tagit sig igenom en cancerbehandling är det en bit på väg tillbaka till matchformen.


Kommer han att spela någon annanstans för att komma igång?


– Det beror lite på hur säsongerna blir. I Finland också. Men Kristian har kunnat träna för fullt. Han är i ungefär samma form som han var ifjol vid den här tiden. Om man ser styrkemässigt och konditionsmässigt ligger han ungefär på samma nivå. Han har haft en bra period och kunnat träna bra, säger Niklas Eriksson.


LÄS MERÖrebros stjärnback drabbad av cancer – ska opereras


– Det var kanske det som gjorde att han tog det sista steget ifjol. Han var bättre fysiskt förberedd, framför allt styrkemässigt. Det tycker jag att man såg i hans närkampsspel, att det blev bättre. Han vet det själv också så han kommer att lägga stor vikt vid att vara fysiskt förberedd, förklarar Niklas Eriksson.


– Han kommer säkert att vara på is, antingen genom att spela med ett lag eller att träna med ett lag. Det får framtiden utvisa i och med att det är många frågetecken och när den finska ligan kommer igång också. De har väl en uttalad målsättning att komma igång i början av oktober.


***


Bra? Värd en liten popcorn – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)