HockeyNews
PLUS

SHL-coacherna om nya bedömningsnivån: "Har varit mycket utvisningar"

(15262) Sam Hallam/Robert Ohlsson
Bildbyrån

Publicerad: 10 september 2020

FacebookXWhatsApp

Utvisningarna har duggat tätt på försäsongen i SHL:s träningsmatcher. De hårdare direktiven mot slashing och interference ska ge en bättre hockey.

Växjös huvudtränare Sam Hallam menar att hans lag redan är på rätt väg.

– Det är nog många tränare i hockey-Sverige som pratar just nu om att hitta disciplinen, säger Hallam till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


SHL och domarbasen Tomas Thorsbrink har informerat lagen om att det ska bli tuffare tag mot spelförstörande förseelser  som slashingar och interference.


På försäsongen har det kostat många utvisningar för lagen.


– Det har ju varit mycket utvisningar utifrån att man vill ta ett starkare grepp om slashingar och såna saker. Allt är en balansgång för det får inte bli överslag heller, säger Djurgårdens huvudcoach Robert Ohlsson till HockeyNews.se.


Men i Smålandsderbyt mellan HV71 och Växjö var det städat, vilket 4–3 i antal utvisningar är ett kvitto på.


– I går var det faktiskt mycket mycket bättre. Det blev en mycket bättre rytm i matchen. Det var bra från båda håll. Det var nog första matchen som båda lagen håll sig innanför lagen, säger Växjötränaren Sam Hallam till HockeyNews.se.


På Hovet drog Färjestad på sig åtta tvåminutersutvisningar i 5–3-vinsten mot AIK och Färjestads lagkapten Gustav Rydahl sa:


– Det var bland de sjukaste matcher jag har spelat. Det var mycket tvåor. Vi kom aldrig in i det fem mot fem riktigt.


LÄS MERFärjestads nye kapten om tålamod, drömkedjan – och nya bedömningsnivån


Men efterhand är det tänkt att spelarna ska ha anpassat sig till den uppdaterade bedömningsnivån.


– Det brukar komma lite direktiv och vara lite åtstramning från domarhåll och dålig tajming från spelarna. Det ihop brukar ta någon månad eller två sen hittar både domare och spelare nivån. Det är ganska naturligt att det ser ut så, säger Sam Hallam.


Att det blir många utvisningar i träningsmatcherna får man kanske då leva med.


– Dels tajmingen från spelarna, dels blir man tröttare fortare. Då blir det fler konstiga situationer. Om då domarna går in och ska försöka stävja vissa saker så tror jag det är ganska naturligt. Det är nog många tränare i hockey-Sverige som pratar just nu om att hitta disciplinen.


Upplever du att åtstramningarna leder till att nivåerna flyttas med tiden?


– Ja, och jag tycker att det är bra att vi successivt ser över saker och ting. Sen ibland kan jag tycka, igen, vi har en regelbok, vad sägs om att vi håller den och faktiskt bara försöker följa den. Sen kan man hajlajta vissa saker här och där.



Hallam fortsätter:


– Jag tycker att hockeyn är bra på så sätt att man är beredd att göra förändringar. Man lägger till och man hittar nåt. Och ibland kan det vara att man håller en linje över tre år så att både domare och spelare har en chans att hitta den nivån.


De ökade problemen under 2010-talet med hjärnskakningar har drivit fram hårdare tag för att stävja smällar mot huvudet, som kan få förödande konsekvenser för de spelare som blir drabbade.


– Överlag har det varit vissa saker som varit tvungna att identifieras. Kraften mot huvudet till exempel. Det har varit tvunget att belysa det och nu tycker jag att vi har en bra samsyn på det både coacher, spelare och domare i stort. Om vi då lägger till att vi ska vara noga med hur slashingar och hakningar ligger till, då kan vi nog hålla det så räcker det ganska långt de närmaste två-tre säsongerna, menar Sam Hallam.


Djurgårdscoachen Robert Ohlsson, som har fått se en spelare som Andreas Engqvist lägga av i förtid på grund av hjärnskakningar, och där Mattias Guters hockeykarriär är i fara, instämmer.


Men slashingar är en annan typ av regelbrott.


– Kan man hålla en linje så kommer spelarna också att lära sig, men det får vara sunt bondförnuft också. Vissa slashingar är solklara och vissa kanske man letar efter. De man letar efter tycker jag att man ska undvika, säger Robert Ohlsson.


– En renare sport ger också mer utrymme för skicklighet och det är väl alltid positivt i slutändan.


***


Intressant? Värd en kokt med bröd – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)