HockeyNews
PLUS

Färjestads nye kapten om tålamod, drömkedjan – och nya bedömningsnivån

(15253) Gustav Rydahl/Färjestad
Mattias Ek/HockeyNews.se/Bildbyrån

Publicerad: 9 september 2020

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Gustav Rydahl har tackat nej till en rad NHL-bud, är ny lagkapten i Färjestad och ska leda toppkedjan i SHL.

Det är mycket att ta ansvar för och på försäsongen gäller det också att vänja sig vid de tuffare tagen från domarna.

– Det var bland de sjukaste matcher jag har spelat. Det var mycket tvåor. Vi kom aldrig in i det fem mot fem riktigt, säger Rydahl efter Färjestads 5–3-vinst mot AIK.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Färjestads Gustav Rydahl fick ett stort genombrott förra säsongen då han tillsammans med poängligevinnaren Marcus Nilsson och skyttekungen Michael Lindqvist bildade SHL:s häftigaste kedja fram till det att Lindqvist skadade knäet på annandag jul.


Rydahl sköt 19 mål, fick ihop 35 poäng och nästan fördubblade sitt tidigare personliga poängrekord i SHL. Han fick debutera i Tre Kronor och var med i både Channel One Cup och Beijer Hockey Games.


Dessutom blev han en av NHL-scouternas mest intressanta spelare. Men Gustav Rydahl, som fyller 26 år på fredag, bestämde sig tidigt för att skriva på för Färjestad och fortsätta sin utveckling i Färjestad.


En eller två bra säsonger behöver bli en tredje för att han ska hinna förbättra det i sitt spel som han behöver få till innan han känner sig mogen att flytta till Nordamerika.


– Jag känner att jag kan utvecklas ännu mer och jag har bäst förutsättningar här. Så klart, mitt mål är där över. När jag åker över vill jag göra skillnad. Jag känner att jag kan bli bättre på många bitar där ute på planen. Sedan är det väl en stor faktor att jag vill vinna, säger Rydahl, vars Färjestad inte har blivit mästare sedan 2011.


Men även om Gustav Rydahl bestämde sig för att förlänga kontraktet med Färjestad och spela en säsong till tystnade inte NHL-klubbarna och buden fortsatte att komma.


– Det var så klart att de pratade med mig då också, men jag var ganska inställd på att stanna och utvecklas ännu mer.


Gustav Rydahl är tack vare sitt sena genombrott i SHL på toppnivå inte draftad av någon NHL-klubb och kan fritt välja när det är dags. Men andra spelare hade inte vågat vänta på att NHL-intresset ska finnas kvar.


Så det kan vara en chansning att vara kvar i Karlstad.


– Jo, det kanske det är, men jag känner att jag kan bli bättre och alla går sina egna vägar där ute. Vill man åka direkt så är det upp till var och en, men jag tror att det här är det bästa för min egen del.



Joakim Nygård, 27, väntade också nåt år extra innan han lämnade Färjestad för NHL och Edmonton och det är ett nära bevis på att det kan vara en bra väg att gå.


– Jo, men lite. Jag kollade på honom också. Han är en extremt vettig person, tycker jag. Det är så klart att man kollar på det.


Gustav Rydahl har fått ta över rollen som lagkapten efter Linus Johansson, som har flyttat vidare till KHL och Sotji.


– Det är jättestort. Jag är från Karlstad och har alltid drömt om att spela i Färjestad och det har jag gjort nu i två år. Jättestort för mig. Jag kommer bära det med stolthet och hoppas att det kommer att synas, säger Rydahl om kaptensrollen.


– Jag måste alltid vara lite halvgrinig och hundra procent annars funkar det inte. Det kommer jag inte att ta bort. Jag försöker visa det ute på isen och det känns bra, men det kan bara bli bättre.


Han får också en ledande roll i en kedja med Nygård och Michael Lindqvist, när Lindqvist är spelklar efter sin knäskada. Mot AIK spelade Rydahl med Nygård och Daniel Viksten, där den sistnämnde vikarierade för skadade Lindqvist på ett bra sätt i slutet av förra säsongen.


– Jag ska göra mycket ytor för de spelarna. Det var som förra året när ”Lilliz” (Marcus Nilsson), han är extremt bra med pucken och det är både Nygård och ”Linkan” också. Jag ska gå i bräschen och dra på mig mycket gubbar och även kunna hålla i pucken själv. Men just att ge yta till ”Linkans” skott, säger Rydahl.


LÄS MERFärjestad förbereder för en superkedja i SHL: "Ingen hemlighet"


Färjestad hamnade tidigt i ett 2–0-underläge i en match som rycktes sönder av utvisningar.


– Det var bland de sjukaste matcher jag har spelat. Det var mycket tvåor. Vi kom aldrig in i det fem mot fem riktigt. Men det är bra, då får vi träna mycket på både powerplay och boxplay. Det tyckte jag stundtals var bra, säger Rydahl som själv gjorde 2–2-målet i powerplay efter en retur på skott från Viksten.


AIK drog på sig tio tvåminutersutvisningar mot Färjestads åtta. Färjestad spelade 11.45 i boxplay och 13.17 i powerplay. Karlstadslaget gjorde två av sina mål i powerplay i 5–3-segern och höll tätt i boxplay. Domarna har varit stenhårda mot slashingar och spelförstörande tilltag under försäsongen.


– Vi får ju ta mer ansvar ute på isen, att vara lugnare med klubban. Vi måste bli bättre på det.


Tar det tid att vänja sig?


– Vi måste vara hundra procent i huvudet. Det är lite för slarvigt. Vi får inte ta så många. Jag tar en jätteonödig (slashing) och det får inte hända.


Men som sagt. Färjestads boxplay var hundraprocentigt.


– Vi har unga spelare, Carl (Jakobsson) och (Oskar) Bäck gör ett fantastiskt jobb i boxplay. Även Martin (Johansson) och (Pontus) Widerström. De jobbar häcken av sig där ute och det ger oss energi. Det är väl det vi får ta med oss.


Michael Lindqvist och Gustav Rydahl trivdes ihop i Färjestad förra säsongen. I år får de till en början sällskap av Joakim Nygård. Foto: Bildbyrån.


Och Gustav Rydahl menar att han inte är ensam i sitt ledarskap i Färjestad även om det är han som bär ett C på sin tröja som lagkapten.


– Det är en väldigt bra grupp vi har som spelare. Väldigt lätt att vara det. Vi har högt i tak, tycker jag. Kan ryta till när det behövs. Även de unga kan göra det, så vi har en bra balans. Vi får hjälpas åt så att alla strävar i rätt riktning.


FBK är även i år en av guldkandidaterna i SHL och man hoppas få lyfta bucklan till våren. Då har det gått tio år sedan senast.


– Vi vill vara samma offensiva lag som vi alltid har varit och fortsätta göra mycket mål, men vi har ändrat på ganska mycket i defensiv zon. Jag hoppas att vi kommer att få se ett mycket bättre och mer organiserat försvarsspel, säger Gustav Rydahl.


***


Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)