43-åringen fick aldrig chansen i Elitserien – drömmer nu om Allettan


8 december 2019

Det går ingen nöd på 43-årige veteranen Andreas Paulsson. I snart 30 års tid har han spelat elithockey i Sverige. Just nu är forwarden aktuell med Vallentuna, som jagar en plats till Allettan. 
 Jag är ruggigt sugen på det, säger han till HockeyNews.se.


Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

I Tjeckien har vi Jaromir Jagr, 47, som fortfarande spelar p hög nivå på hemmaplan. I Sverige tänker många på Conny Strömberg, 44.

Conny Strömberg i all ära, men en veteranspelare i Sverige som aldrig har spelat klubblagshockey i SHL eller utomlands, is still going strong.

Jag tänker naturligtvis på 43-årige Andreas Paulsson. Numera spelar han sin hockey i Hockeyettan med Vallentuna. Där är det ytterst få spelare som ens var påtänkta när Andreas Paulsson gjorde debut i seniorhockeyn.

Debuten skedde i Väsby dåvarande division 1 1993. Inte allt för många år efter att epitet "Vilda Väsby" kom till stånd. Säsongen 1985/1986 myntades begreppet efter att klubben, osannolikt nog, spelat upp sig i landets högsta serie.

 Jag stod på läktaren och tittade på dem. Där spelade många av mina idoler. jag minns att jag mest tittade på Per Bergman och en amerikansk back som hade ett coolt namn, säger Andreas Paulsson till HockeyNews.se.

Andreas Paulsson inspireras av tjeckiske legendaren Jaromir Jagr. Foto: Bildbyrån

Den inledningen på den här texten ger er läsare en insikt om att Andreas Paulsson har varit med i svängen i snart 30 års tid.

Men tillbaka till nutiden och ännu en grej som ger oss en överblick om att tiden inte har stått stilla. Förra säsongen fick Andreas äran att spela Hockeyettan-matcher i Vallentuna med sin son Lukas.

Även om Lukas, som nu är 18 år, nästan snittade en poäng per match så var pappa Andres ännu värre och visade att gammal är äldst.

  Att spela med honom är en av karriärens höjdpunkter. Fantastiskt roligt, det går inte att säga något annat. 

Är ni lika som spelare?

 Egentligen är vi inte jättelika. Jag jobbar väl lite hårdare och åker mer skridskor, medan han är lite skickligare och har bättre teknik. Sedan så skjuter han mycket hårdare och bättre än vad jag gör. Det vi har gemensamt är blicken för spelet, säger Andreas Paulsson.

Inför den här säsongen skiftade Lukas Paulsson över till AIK:s J20-lag, men efter en tung höst är talangen tillbaka i Vallentuna där han just nu huserar i klubbens J20-lag. 

 Vi får se se vad som händer här framöver. Just nu kör han med J20, men det är inte omöjligt att han spelar med A-laget igen framöver.

Inför den sista omgången i Hockeyettan östra innehar Vallentuna den åtråvärda femteplatsen till Allettan. Laget har två poäng ner till jagande Wings, men har samtidigt serieledaren Väsby i sista omgången. Detta medan Wings möter bottenlaget Segeltorp.

Det är läge för dramatik. 

 Jag har varit fyra i Vallentuna och är ruggigt sugen på att spela i Allettan med klubben. Det skulle vara att steppa upp allt en nivå till. Det skulle betyda mycket för mig, säger veteranen som står noterad för 8 mål och 11 assist på 20 matcher.

Här finns ingen hockeymättnad.

– Jag brinner för det här väldigt mycket och älskar att spela hockey. Jag älskar att träna och tävla. Trots att jag går minus på hockeyn så finns det en väldigt stor kärlek. 

Det är knappast liret på isen eller den fysiska statusen som kommer att sätta punkt för karriären. Andreas Paulsson jobbar civilt som väktare, mestadels i stor-Stockholm. De dagar han jobbar är det tolvtimmarspass (06-18) som gäller och det är mer regel än undantag att han knappt hinner värma upp inför träningar och matcher.

 De dagarna som jag jobbar så är det väldigt stressigt. Jag kommer sent till träningar och till matcher kan jag ibland komma precis till uppvärmningen eller till nedsläpp. Det är inte på något sätt optimalt. För mig känns det inte bra, men klubben, tränarna och lagkamraterna har köpt det och det är ingen som ifrågasätter något, säger Andreas Paulsson och fortsätter:

 Personligen är det ganska jobbigt, man vill vara proffsig och komma i tid. Och det är väl snarare den stressen som kan bli anledningen till att man slutar en dag. För annars känner jag i mig bra fysisk form.

Har du bestämt dig för hur länge du ska spela?

 Verkligen inte. Jag tar ett år i taget och ska ge järnet den här säsongen.

Är Jagr en förebild i just det här sammanhanget? 

 Klart att han är. Det är en spelare som är riktigt rolig att titta på. Överlag så är jag fascinerad av äldre spelare. Jag blir alltid lika imponerad av Joel Lundqvist, hur han varje dag är på jobbet. 

Trots nästan 30 år i svensk seniorhockey blev det aldrig något spel i SHL, eller dåvarande elitserien för Andreas Paulssons del. Detta trots att han i många, många säsonger öste in poäng i landets nästa högsta serie. 

Däremot har han varit med och kvalat upp till högsta serien med Hammarby, Skellefteå och Almtuna. Och i andra försöket med Skellefteå så var Andreas Paulsson med och spelade upp klassikerklubben i finrummet igen. 

Det var häftigt när vi gick upp med Skellefteå. Vi hade ett grymt lag och staden stod bakom oss på ett fantastiskt sätt. Men personligen var det ett tungt år.

Det var aldrig snack om att följa med klubben upp till Elitserien?

 Nej, jag och familjen bestämde oss ganska tidigt för att vi skulle flytta hem. Det var egentligen inga konstigheter och jag och klubben kom snabbt överens.

Andreas Paulsson under sina år i Skellefteå. Foto: Bildbyrån

Annars tog seniorkarriären fart i Hammarby efter millennieskiftet där talanger som Tomas Kollar, Johnny Oduya, Tim Eriksson, Oscar Steen och Andreas Holmqvist ploppade upp under några framgångsrika år för klubben.

 Det var ett jäkla drag på laget och vi var ju i kvalserien ett par gånger. Men vi räckte aldrig riktigt fram, minns Andreas Paulsson.

Andreas Paulsson jublar i Hammarby-dressen efter ett mål mot AIK. Foto: Bildbyrån

Efter Bajen blev det som tidigare nämnt Skellefteå innan han flyttade hem och valde spel i Almtuna. Där fick han spela under tränarduon Jonas Rönnqvist och Bert Robertsson. En duo som fascinerade och öppnade upp ögonen på Andreas Paulsson.

 De kom in med något nytt och unikt till svensk hockey. Sättet att spela hockey på, hur man satte press på motståndarna, backchecking och så vidare. De var otroligt noggranna och ärliga. De var också tidiga med videoanalyser och alla detaljer var livsviktiga. Åren med Bert och Jonas slår det mesta i min karriär.

– De gav också mig en tankeställare vad gäller träning. Något som jag har fördel av nu när jag spelar i ettan där det går väldigt snabbt. Ska man ha chans som 43-åring i den serien så måste man träna mer än alla andra.


Bert Robertsson och Jonas Rönnqvist fick fart på Andreas Paulsson. Foto: Bildbyrån

Varför har du blivit kvar i Sverige under alla år?

 Det bara blev så. Jag hade väl något anbud från Norge och så, men jag ångrar inte de val jag har gjort. Men jag kan ju säga att jag inte har blivit rik på hockeyn.

Och det var aldrig nära att bli spel i Elitserien?

 Jag hade lite lösa anbud, men aldrig något konkret. Det var svårare att gå från allsvenskan till högsta serien på den tiden. Även om man gjorde 50 poäng i allsvenskan så var det inte säkert att Elitserieklubbarna tittade på en. Det var en annan tid.

Även om det mesta har varit positivt i Andreas Paulsson karriär så finns det en sak som han har svårt att prata om. Det var när han han fick chansen som tränare i moderklubben Väsby säsongen 2015/2016. Paulsson hade ett tvåårskontrakt, men det blev bara en säsong.

 Jag vill inte gå in på några detaljer, men vi skiljdes åt på ett brutalt sätt. Det slutade inte alls bra. Men man får det se positiva, jag fick komma till Vallentuna och jag trivs otroligt bra i klubben, säger Andreas Paulsson.

Andreas Paulsson var en notorisk poänggörare i Almtuna. Foto: Bildbyrån

***

FAKTA / Andreas Paulsson

Ålder: 43 år.

Moderklubben: Väsby IK.

Position: Forward.

Klubbar i karriären: Väsby IK, Arlanda HC, Hammarby IF, Almtuna IS, Vallentuna BK.

Kuriosa: Står noterad för 167 mål och 181 assist på 444 allsvenska matcher. I Hockeyettan har Paulsson gjort 196 mål och spelat fram till 264 på 422 matcher.

Aktuell: Ledande spelare i Vallentuna som är på väg till Allettan.

LÄS MER: Här läser du mer om Hockeyettan