HockeyNews
PLUS

Talangen William Eklund: "Jättekul att de yngre får chansen i Djurgården"

(14922) William Eklund/DIF
Mattias Ek/HockeyNews.se/Bildbyrån

Publicerad: 18 augusti 2020

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. De förväntade topplagen i SHL har värvat dyrt och etablerat under sommaren för att kunna vara med i jakten om SM-guldet.

Djurgården har valt en billigare väg. För närvarande slåss åtta tonåringar om platser i SHL-truppen.

– Vi yngre försöker bara pusha på underifrån, så det blir en bra konkurrenssituation där, säger 17-årige William Eklund till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


William Eklund är yngst i ett förhållandevis ungt Djurgården. Inte förrän den 12 oktober fyller Eklund 18 år.

Förra säsongen fick han göra debut i SHL den 4 januari borta mot Oskarshamn. Det gick så bra för Wiliam Eklund att han till slut fick vara med i 20 SHL-matcher.


– Det var lite annorlunda att komma in i SHL-hockeyn. Det var lite spänt där… Det var annorlunda på så sätt att det gick fortare och det var större grabbar. Man får ta lite snabbare beslut där ute, säger Eklund till HockeyNews.se efter ett ispass med A-laget på Hovet.


LÄS MER17-årige talangen kan få göra debut i skadetyngt Djurgården


– Man är heller inte van vid att träna på förmiddagarna och sedan kanske ha eftermiddagarna lediga, eller om man har match på kvällarna. Det är lite mer intensivt med flygande och så.


Det var många intryck att ta in för unge Eklund.


– Absolut. Just där och då försöker man bara leva i nuet. Men så här efteråt har man försöka smälta allt man har varit med om. Sjukt rolig säsong.


Huvudtränaren Robert Ohlsson gav i snitt William Eklund lite drygt åtta minuters istid per match. Nu är Eklund en del av Djurgårdens SHL-lag.


– Han är irrationell och kvick. Han hotar hela tiden mellan motståndarbackarna och utmanar genom att vrida och vända och är svårfångad tycker jag, säger Ohlsson till HockeyNews.se.


Det gäller att bli starkare fysiskt och att totalt sett bli en bättre hockeyspelare på alla sätt. William Eklund är både center och ytterforward och kan användas i båda rollerna.


– Jag vill att han tar sig in på insidan också, William. Vi får väl se. Han är snabb och offensivt lagd. Han får visa att han ska ha de offensiva positionerna, så att säga. Det är ingenting han får från start, men han är jätteskicklig med både händer och fötter.


Kommer han att kunna slåss om en centerplats?


– Det kan bli så framöver, men initialt börjar han som forward. Vi har Kalle (Östman) på en vinge och han vill också gå center. (Manuel) Ågren spelade rätt mycket center ifjol så vi har lite killar som kan spela center, säger Robert Ohlsson.


Alexander Holtz (t v) och William Eklund (t h) har roligt i SHL och Djurgården. Foto: Bildbyrån.


Eftersom William Eklund spelade mer än 100 minuter i SHL förra säsongen fick han ett rookiekontrakt med Djurgården.


– Jättekul. Att få ett kontrakt med Djurgården är en dröm, så klart.


Nu gäller det att bita sig fast i SHL. Toppkonkurrenterna i ligan har, trots coronakrisen, värvat tungt under sommaren. Och det är nästan exakt en månad kvar till SHL-premiären.


För William Eklund gäller det att slipa på formen. Djurgården vet att det kan bli en tuff och utmanande säsong. 18-årige Alexander Holtz får en bärande roll i förstakedjan ihop med Jacob Josefson och Manuel Ågren.


På backsidan är 19-årige Tobias Björnfot inlånad från NHL-klubben Los Angeles och han är så skicklig att han kommer att ta en ordinarie plats i laget. De övriga tonårsbackarna Alex Brännstam, Ludvig Hedström och Pontus Johansson får det svettigt att slå sig in bland sju backar.


På forwardsidan ska både Oscar Bjerselius och Albin Grewe försöka sno åt sig en plats.


– Jag tycker att det är jättekul att de yngre får chansen i Djurgården, så klart. Vi får ta del av vad de äldre lär ut, för de har ändå varit i ligan ett tag. Vi yngre försöker bara pusha på underifrån, så det blir en bra konkurrenssituation där, säger William Eklund.


LÄS MERSkadesmäll direkt i Djurgården – men Grewe inleder säsongen i SHL


– Jag har spelat center och ytterforward de senaste åren i juniorerna, så jag trivs lika bra i båda. Sedan att jag vill försöka spela till mig en offensiv roll och försöka producera framåt, men ändå vara bra bakåt. Det är så klart en sån roll jag vill ha.


Till en början har han placerats i en kedja med centern Michael Haga och nyförvärvet, högerskytten Linus Andersson från Vita Hästen.

Andersson, som sköt 22 mål i Hockeyallsvenskan förra säsongen, är en ny bekantskap för Eklund.


– Jag visste inte så mycket om honom förut. Men nu har man sett vilken skicklig spelare han är. Han kan skjuta som inte många andra kan. Han är verkligen en snajper. Det är väl bara att ge pucken till honom så får han skjuta mål, hehe, säger Eklund.


21-årige Linus Andersson är en av de mest vältränade i laget.


– Han hoppar hur långt som helst. Det är många av de yngre som är väldigt vältränade och som har kommit upp här i A-laget. Det är kul.


Vad har du för egna mål den här säsongen?


– Jag vet faktiskt inte. Jag har inte tänkt så långt. Jag försöker bara leva i nuet och försöker ta det dag för dag och se vart det leder.


När William Eklund står och pratar med HockeyNews.se några meter från Hovets is smyger J20-tränaren Michael Holmqvist förbi bakom ryggen på Eklund och flikar in:


– Passa på att hylla juniortränaren!


Eklund ler lite förläget innan han utbrister ”spontant”:


– Riktigt bra juniortränare, hehe.


Hovets läktare är tomma och så riskerar det att bli när SHL-säsongen drar igång i september.


– Det blir lite speciellt för alla. Det är en konstig situation i Sverige och i världen. Det är bara att ta det som det kommer, säger William Eklund.


***


Intressant? Värd en kokt med bröd – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)