HockeyNews
PLUS

17-årige talangen kan få göra debut i skadetyngt Djurgården

(11861) William Eklund/Djurgården
Mattias Ek/HockeyNews.se

Publicerad: 3 januari 2020

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Djurgården har en lång lista av frånvarande spelare.

Det öppnar för nästa generation spelare i A-laget. Mot Oskarshamn kan William Eklund, 17, få göra sin debut i SHL.

– Man får försöka göra det bästa man kan hela tiden, mer än så kan man inte påverka, säger Eklund till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Djurgården har sex forwards på skade- eller sjukdomslistan utöver Alexander Holtz som är och jagar medalj på JVM i Ostrava.


Patrik Berglund fick en smäll mot Skellefteå i Globen i mellandagarna. Han fick problem med en skada och missade matchen mot Rögle.


– Han är magsjuk. Men jag tror den (skadan) ska vara okej. När alla kom tillbaka efter nyår fick han en andra släng av den (magsjukan), säger Djurgårdens huvudtränare Robert Ohlsson.


Anton Hedman har brutit ett ben i foten och blir borta i sex till åtta veckor. Albin Grewe har en skada på överkroppen och väntas bli borta två till fyra veckor. Han åkte skridskor på Hovet på egen hand efter fredagsträningen.


Med på isen, men utan att träna med kroppskontakt, var Mattias Guter, som lider av sviterna efter en rad smällar mot huvudet. Det är oklart när han kan börja träna för en comeback. Forwarden Rasmus Kahilainen saknas på grund av sjukdom.



Även Sebastian Strandberg är ur spel, på grund av en ljumskskada.


– Han är längre ifrån skulle jag tro. Det är svårt att säga, säger Ohlsson om Strandberg.


Backen Jason Garrison tränade för fullt på fredagen och ska kunna göra comeback om ytterligare några isträningar.


LÄS MERDaniel Widing: "Inte bara Djurgården som hörde av sig"


Djurgården får in forwarden Daniel Widing till matchen mot Oskarshamn. Då kan det bli SHL-debut för 17-årige William Eklund, som är son till den förre Djurgårdsforwarden Christian ”Fimpen” Eklund.


Wiliam Eklund spelar i U18-landslaget och har gjort 29 poäng (10 mål, 19 assist) på 24 matcher i Djurgårdens J20-lag.


– Jag har sett honom på träningarna och har hört mycket om honom också. Det är en jättetalang. Jag spelade med hans pappa (Christian) och såg honom springa runt i omklädningsrummet när han var mindre. Det är jättekul och hoppas han får spela imorgon, säger Djurgårdens lagkapten Jacob Josefson till HockeyNews.se.


Christian "Fimpen" Eklund jublar över ett mål för Djurgården mot HV71 för snart åtta år sedan. Foto: Bildbyrån.


Josefson fortsätter:


– Hans pappa ”Fimpen” var en av de bästa lagkamrater man kan ha, så det är jättekul att han får chansen. Han hade gått bra i juniorlaget och är värd det.


Är han en lika stor talang som hans pappa…?


– Hehe, jag tror att hans pappa kanske har lite bättre talang på att prata… Vi får se. Wille kanske har lite mer på isen, vem vet.


Djurgården hade med junioren Oscar Bjerselius borta mot Rögle, men det blev ingen speltid. William Eklund hoppas förstås på lite istid för egen del borta mot Oskarshamn.


– Det är sjukt kul att få spela för Djurgården. Sjukt mäktigt. Lite nerver är det så klart, men när man kliver ut så brukar det ofta släppa ganska fort, säger Eklund till HockeyNews.se.


– Man försöker kolla och ta lärdom så mycket man kan på matcherna. Vara här och kolla när inte vi har träning och matcher.


Vad säger du om din säsong så här långt?


– Jag tycker att det har gått bra. Vi har fått ihop en stark grupp i J20, så det känns bra. Man har blivit lite större, lite starkare och så har man försökt lyssna på vad tränarna säger när de kommer med råd och ta in det.


Får du några råd också av spelarna i A-laget?


– Ja, det får jag så klart. De är sjukt skickliga allihop, så det är bara att ta lärdom av såna som exempelvis Josefson, säger William Eklund.


Sedan tidigare spelar junioren Adam Falk, 19, i Djurgårdens A-lag och han är son till den legendariske Djurgårdscentern Nichlas Falk, som har sin tröja i taket på Hovet.


Backen Simon Johansson, 20, är förstaårssenior och även hans pappa, Thomas Johansson, har ett förflutet i Djurgården. Nästa generation djurgårdare är redo att ta för sig i SHL.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)