HockeyNews
PLUS

Tobias Björnfot redo för comeback i Djurgården: "Kul att få spela"

(14865) Tobias Björnfot/Djurgården
Mattias Ek/HockeyNews.se

Publicerad: 13 augusti 2020

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. På torsdagskvällen gör Tobias Björnfot, 19, comeback i Djurgården.

Lånet från NHL-klubben Los Angeles Kings är efter bara ett par ispass med sin förra klubb redo för match mot Örebro.

– Det var länge sen man spelade matcher så det ska bli kul att få spela igen, säger Björnfot till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Den 3 augusti kunde HockeyNews.se berätta att Djurgården jobbade för att kunna låna in backen Tobias Björnfot från LA Kings. Fyra dagar senare var alla detaljer klara och 19-årige Björnfot har fått grönt ljus att lira med sin förra SHL-klubb till dess att NHL-campen startar nån gång i november.


LÄS MERDjurgården på väg att få tillbaka stjärnskottet: "Alla är positiva"


Björnfot lämnade USA i mars då NHL-säsongen blev uppskjuten till följd av coronapandemin och han flög hem till Sverige. Under sommaren har han tränat ihop med Alexander Holtz och den personliga tränaren Andreas Öhgren.

Det har även blivit en del träning på is i Stockholm.


– Jag har försökt minst en dag i veckan. Ibland har det inte blivit nåt och ibland har det blivit mer. Till och från. Man visste inte heller hur det skulle bli där borta, om det skulle dra igång, så man har varit på is och lattjat lite, säger Björnfot efter sitt tredje ispass med Djurgården på Hovet.


Han var med och tränade med Djurgården förra sommaren innan Los Angeles plockade över sitt förstaval från 2019 års NHL-draft till Kalifornien.


Björnfot kommer troligen att kunna spela ett 15-tal matcher i SHL om allt går som det är tänkt.


– Man vet inte så mycket utan försöker leva i nuet och nu är jag i Djurgården och ska få ut max av det här. Jag ska ha kul och ta för mig och visa att man ska spela. Man får se hur det blir i framtiden. Det är väl upp till mig och hur jag spelar.


Förra hösten fick han NHL-debutera för Los Angeles och det blev tre matcher med Kings innan han slussades vidare till farmarlaget Ontario Reign där han spelade 44 AHL-matcher och gjorde då 19 poäng (6 mål, 13 assist).


NHL och Los Angeles Kings är målet för Tobias Björnfot här i närkamp med Calgarys Matthew Tkachuk. Foto: Bildbyrån.


Björnfot tycker att han har kommit till NHL-klubben i ett bra läge.


– De är inne I en ”re-building” (ombyggnad) så de tror på oss unga. Det är positivt och det är bra för mig. Det är bara att kriga, säger han.


19-årige Tobias Björnfot debuterade för Djurgården i SHL redan för två år sedan i en bortamatch mot Färjestad den 20 oktober 2018. Våren 2019 var han lagkapten för Småkronorna då det blev ett historiskt första VM-guld på U18-nivån. Och han var också med och knep ett JVM-brons i vintras.


Den skridsko- och puckskicklige backen ser fram emot att få spela en lite större roll i Djurgården och SHL än för två år sedan.


– Det är bra fart här på träningarna så det är utvecklande. Det är bra. Man får se också hur tempot är i matcherna för man har inte spelat så mycket i SHL. Det ska bli intressant att se, säger Björnfot.


LÄS MERSkadesmäll direkt i Djurgården – men Grewe inleder säsongen i SHL


Han väntas spela ihop med backkollegan Jesper Pettersson i mötet med Örebro på torsdagskvällen.


– Han är en jäkligt bra hockeyspelare. Han pratar mycket, så det är lätt att lira med honom.


Vad hoppas du få ut av den närmaste tiden i Djurgården?


– Framför allt bra träningar. Det är mycket skridskor på träningarna så att man kan komma i så bra form som möjligt till SHL och till när jag åker över.


Hur mycket skiljer sig träningen här mot i USA?


– Det skiljer inte så mycket. Där borta kanske det är lite mer också individuell utveckling. Det är före passen och vissa dagar, i alla fall i AHL, kanske inte så mycket i NHL. Jag tycker ändå att det är rätt likt. Det är bara rinken som det är skillnad på. I början är det lite jobbigare på större rink.


Men Björnfot ser inte omställningen till den större rinken som ett särskilt långvarigt bekymmer.


– Jag har spelat på stor rink i hela mitt liv, så det är inte så stor skillnad. Man märker bara att det nu i början är lite jobbigare med iskonditionen när det är större rink. Men det funkar, säger han och ler.


***


Intressant? Värd en kokt med bröd – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!