HockeyNews
PLUS

Josefson om pappalyckan, Djurgårdens mål och att stötta fansen

(13877) Jacob Josefson/Djurgården
Bildbyrån/Mattias Ek/HockeyNews.se

Publicerad: 9 augusti 2020

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Sommarträningen har flutit på bra för Jacob Josefson och under sommaren har han blivit pappa för andra gången.

Djurgårdens lagkapten axlar även en papparoll på jobbet och han vill leda sitt SHL-lag till en ny topplacering även om stockholmarna inte lär rankas så högt inför säsongen.

– Topp sex tycker jag absolut är rimligt, säger Josefson till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Jacob Josefson och hans hustru Sanne fick under juli sitt andra barn och parets tvåårige son Frans fick en lillasyster.


– Nu har vi en av varje. Det känns bra! säger Jacob Josefson till HockeyNews.se efter en av Djurgårdens första isträningar på Hovet.


Familjen Josefson har lämnat sin lägenhet i Vasastan och flyttat in i ett hus. Djurgårdens lagkapten känner sig redo för den nya säsongen. Men stockholmarna har under coronapandemin tagit det väldigt lugnt med att värva nyförvärv. Målvakten Mantas Armalis har anslutit från Skellefteå, backen Tobias Ekberg har hämtats från Malmö och högerskytten Linus Andersson är ny från allsvenska Vita Hästen.


Samtidigt har Djurgården blivit av med toppbackarna Olle Alsing och Linus Hultström och skyttekungen Patrik Berglund. Därför har förväntningarna utifrån på Djurgården skruvats ner.


– Vi har kunnat behålla en stor del av förra årets trupp, vilket jag tror är rätt positivt. Kontinuitet är inte jättevanligt i dagens SHL, så kan man bygga vidare på det samtidigt som många unga blir ett år äldre och ett år bättre. Jag tycker att det ser väldigt spännande ut, säger Jacob Josefson optimistiskt.



Han ska leda förstakedjan med Manuel Ågren och 18-årige stortalangen Alexander Holtz, som får chansen att ersätta Patrik Berglund.


Men Hultström och Berglund är tunga tapp för Djurgården. Linus Hultström, som är klar för KHL-klubben Vitjaz Podolsk, var DIF:s poängkung med sina 32 poäng (15 mål, 17 assist). Patrik Berglund var bäste målskytt med sina 17 mål.


De gjorde 63 av Djurgårdens totalt 363 poäng i SHL. Eller 17,4 procent. Och deras 32 mål var 23,4 procent av totalt 137 mål.


– Det är som du säger, två väldigt väldigt bra spelare som vi så klart inte vill bli av med. Men som jag sa, vi har mycket sparkapital i de yngre och sedan får andra kliva fram också, menar Josefson.


Han framhåller den Minnesota-backen Simon Johansson, 21, som har tränat stenhårt fysiskt sedan tidigt i våras och som hoppas slå sig in bland lagets bästa backar.


– Han såg bra ut förra året också och får nog ännu mer förtroende i år och kan få ett rejält lyft, med mera. Jag tror att vi kommer att få några genombrott här i år, säger Jacob Josefson.


LÄS MERStyrketräningen ska ge Johansson platsen i DIF: "Lätt att snacka"


Jacob Josefson hade på nytt en skadefylld säsong efter att ha gjort illa foten i en bortamatch mot Brynäs tidigt i oktober. Josefson var skadeförföljd under sin åtta år långa NHL-karriär och efter hemkomsten till Djurgården 2018 har han på grund av skador missat 34 av 104 matcher i grundserien.


Han har även spelat med både skador och sjukdom i kroppen och likväl producerat 51 poäng (17 mål, 34 assist) på de 70 matcherna.


– Jag hade en tuff start med en bruten fot och började väl ticka igång framåt slutspelet. Jag kände att formen var på väg och det var väldigt surt att det inte blev nånting där i slutet. Men jag tycker att jag har haft en bra sommar och målet är väl att bli ännu bättre, säger han utan att blicka bakåt.


Jacob Josefson har koll på både boll och Robin Norell under Djurgårdens försäsongsträning på Lidingö tidigare i somras. Foto: Bildbyrån.


Djurgårdens uttalade mål är att bli ett lag för topp sex och sportchefen Joakim Eriksson anser att det är där som klubben hör hemma. Det är baserat på de tre senaste säsongernas placeringar i grundserien: tvåa, fyra och sexa. 2019 spelade Djurgården SM-final mot Frölunda.


LÄS MERDIF ligger lågt – men siktar högt: "Givetvis finns det förväntningar"


– Det är klart att man tror på det. Som jag sa, jag tycker vi har en bra kontinuitet från förra året och tror säkert som många andra klubbar att det finns ett revanschsug från förra säsongen eftersom man inte fick vara med och spela (slutspel). Jag tror på vår trupp och tror att den har hög potential att kunna ta många steg framåt. Topp sex tycker jag absolut är rimligt, säger Josefson och ger sin sportchef medhåll.


Under den pågående coronapandemin har SHL-lagen nya restriktioner att följa och vardagen på Hovet är lite annorlunda med tanke på att man vill förhindra smittspridningen.


– Just nu när det bara är träningar är det väl inte så stor skillnad för oss mer än att man ska tänka på alla restriktioner och vara noga med hygien och hur man känner sig. Men det försöker man väl vara annars också, säger Jacob Josefson.


– Den största skillnaden blir väl när man börjar spela matcher och det inte är publik. OM det nu blir så, det vet vi inte än. Men som det ser ut nu är det väl så och det är lika för alla. Vi ska spela hockey och vinna så får man anpassa sig.


Svensk idrott hoppas att de pågående diskussionerna med idrottsministern Amanda Lind ska mynna ut i en möjlighet att ta in fler än 50 åskådare på matcherna när säsongen drar igång i höst.


Jacob Josefson och assisterande lagkaptenen Marcus Högström har under coronakrisen köpt tolv säsongskort som han har lottat ut bland fansen som ett litet bevis på sin tacksamhet till dem som stöttar laget.



– Det var ”Högga” som kom med det initiativet och frågade om jag ville haka på. Jag tyckte det var en bra grej att göra som det ser ut just nu. Vi vill ju ha mycket folk här på Hovet så om man kan bidra med lite så är jag gärna med. Vi håller tummarna för att det blir så, säger Jacob Josefson.


***


Gillade du artikeln? Värd en kaffe – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)