HockeyNews
PLUS

Styrketräningen ska ge Johansson platsen i DIF: "Lätt att snacka"

(14347) Simon Johansson/Djurgården
Bildbyrån/Mattias Ek/HockeyNews.se

Publicerad: 20 juni 2020

FacebookXWhatsApp

LIDINGÖ. Simon Johansson, 21, har bestämt sig för att ta en SHL-plats i Djurgården en gång för alla.

Säsongen hann knappt sluta innan han började fysträningen.

– Det är väldigt lätt att snacka, att jag ska få en bättre roll och såna där grejer, men i slutändan handlar det om att jag måste visa att jag kan ta den rollen, säger Johansson till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Simon Johansson är son till Leksands general manager Thomas Johansson, som tidigare var en storback i Djurgården. 21-årige Johansson är också kusin till NHL-centern Alexander Wennberg.


Hockeyn är ständigt närvarande.


Redan 2017/2018 debuterade Simon Johansson i SHL och han gjorde sitt första mål. Säsongen efter var han utlånad till Almtuna i Hockeyallsvenskan.


Förra säsongen spelade han visserligen 34 SHL-matcher, och gjorde ett mål och sex assist, men med bara lite drygt tio minuters istid i snitt är det en bit kvar till att vara etablerad i landets bästa liga.


Så redan då förra säsongen tog slut i mitten av mars bestämde sig Simon Johansson för att göra ett ordentligt ryck med fysiken.


– Efter två veckor bestämde jag att nu ska jag verkligen bygga muskler och bli starkare, säger Johansson till HockeyNews.se ute på träningsanläggningen på Bosön.


Han har fått hjälp av bland andra fystränaren Jimmie Ölvestad och naprapaten Christian Schumacher.


Efter en månad i gymmet satte han igång med isträningen i Stora Mossens ishall i Bromma.


– Vi drog igång i början på maj tror jag det var, säger Johansson.


Och han både känner sig och ser starkare ut redan nu.


– Ja, verkligen. Speciellt om man tittar på mina styrketester så känner jag mig verkligen starkare. Sedan känner jag också överlag att jag orkar mer än jag har gjort förut. Det är kul när man känner att man får resultat för jobbet man lägger ner.


Vad säger styrketesterna?


– Självklart vill jag fortsätta att bli starkare, men om jag tittar mot förra året så har det blivit mycket bättre. Det är skönt att man får svar på att det går åt rätt håll och då är det bara att fortsätta träna för att bli ännu starkare och bättre och det kommer att gynna mig på isen.


Simon Johansson tränar hårt för att etablera sig i Djurgården i SHL. Foto: Bildbyrån.


Hur ofta kände du förra året i situationer att om du hade varit lite starkare så hade det gått bättre?


– Jag kände att ju längre säsongen gick, för jag tryckte på styrkan rätt hårt, att jag kände mig starkare. Men det var samtidigt i vissa situationer där jag blev lite tunn, när jag mötte större och lite tyngre grabbar som var bra på att täcka pucken. Då kände man att det var lite tungt ibland och då försökte man hitta andra vägar till att lösa den situationen.


Vad vill du uppnå?


– Känslan jag vill ha i år är att jag ska kunna stå emot de tyngre grabbarna i sarghörnen och i närkamperna och i utboxningen framför mål. Det är det jag siktar på den här säsongen.


Någon speciell spelare som du kände var ett… monster där ute?


Simon Johansson tar ett djupt andetag och funderar. Sedan tornar sig en bild upp i hans huvud på en viss Frölundakapten.


– När Joel (Lundqvist) kommer som ett ånglok in framför mål, det är svårt… Det är ofta powerforwardsen i varje lag, som vill vara framför mål, som är stora och tunga. Det är tufft att möta dem och hamnar man fel så känner man att de inte kommer att flytta på sig, så det gäller att ligga på dem hela tiden, säger Simon Johansson.


– Jag har känt i flera år att jag har tränat på jäkligt bra, och hårt, men att det inte riktigt har fastnat. Det är väl nu i sommar som det verkligen har fastnat på kroppen. Jag blir liksom glad att jag har haft tålamod att fortsätta ligga i varje år även fast kanske det inte har fastnat och att nu äntligen få lite resultat och förhoppningsvis ska det bara fortsätta att gå framåt.


Det krävs en hel del för att orka flytta på 92 kilo Joel Lundqvist. Det har Simon Johansson lärt sig. Foto: Bildbyrån.


Under förra säsongen hade Djurgården stor konkurrens på backsidan i synnerhet från november och framåt då Jason Garrison anslöt från USA. Simon Johansson var på väg att bli utlånad till allsvenska Vita Hästen i Norrköping.


– Det var för att få lite mer istid för det var rätt hackigt i och med att jag var in och ut. Jag spelade en match, vilade tre matcher, spelade två, vilade fyra, det blev liksom hackigt. Då ville både jag och Djurgården att jag skulle få istid och då hittade vi en bra lösning, men det var vissa saker som hände som gjorde att det inte blev av, säger Johansson.


Så vad kan Djurgården förvänta sig av den spelskicklige högerskytten Simon Johansson i höst. Huvudtränaren Robert Ohlssons bild börjar klarna.


– Simon är positiv. Han är envis med sitt idrottande så han har sakta men säkert blivit lite starkare, lite snabbare, lite mer atlet för varje vecka. Nu börjar han bli riktigt bra tränad, säger Ohlsson.


– Alla vet att han har offensiva spetsegenskaper och är ganska kaxig i sitt spel med puck. Många av de bra och skickliga backarna är ju kaxiga med pucken. Det ska bli jättespännande att se honom. Han är nästan som en extra forward och gillar att följa med i anfallen. Nu när han har fått lite kropp och lite muskler ska han balansera sin offensiv med ett bra beslutsfattande. Att man väljer när man ska göra saker och ting, men jag tror att Simon kan ta stora steg den här säsongen.


Kan han ta en plats i powerplay tror du?


– Ja, varför inte? Jag tror att (Marcus) Högström och någon till (Tobias Ekberg) gärna vill in där, men där är han med, absolut, alla dar i veckan. Det är där han har sina styrkor.


Simon Johansson håller med om det där om vad som är hans styrkor. 


– Mina styrkor sitter i det offensiva spelet, att hitta en bra förstapass och lösa situationer. Jag kommer självklart att fortsätta utveckla det, men mina stora utvecklingsområden är i defensiven och i min skridskoåkning, att bli starkare i ”sittet” och kunna flytta fötterna snabbare och vara stark i närkamperna och min defensiva positionering. Du måste utveckla allt.


Djurgårdens sportchef Joakim Eriksson vill gärna värva in en etablerad back under hösten om pengarna finns.


LÄS MERFörre NHL-backen ser ut att ha gjort sin sista match i Djurgården


Under tiden är det upp till Simon Johansson att visa att det inte behövs…


– De har sagt att jag till nästa säsong ska få en större roll och få chans i powerplay, men det gäller att jag själv visar det också. Att jag kan ta en större roll och verkligen ta chansen när jag får den. Det är väldigt lätt att snacka, att jag ska få en bättre roll och såna där grejer, men i slutändan handlar det om att jag måste visa att jag kan ta den rollen, säger Johansson.


Han låter beslutsam när han får tänka efter lite.


– Jag ska verkligen visa att jag är redo. Det är det jag känner. Här är jag, Simon Johansson, jag ska köra som fan och verkligen ta den där platsen.


– Och även om det kommer in en till är det bara kul om det blir ännu mer konkurrens, för då måste jag höja mig ännu mer. Jag känner bara att jag ska ta chansen när jag får den.


Skridskoåkningen är en av bitarna som Simon Johansson ska försöka förbättra. Foto: Bildbyrån.


Nästa mål i hockeykarriären är ett steg längre bort. För två somrar sedan draftades Simon Johansson i femterundan av NHL-klubben Minnesota.


– Jag har kontakt med deras development coach (utvecklingscoachen Frédéric Chabot) en till två gånger i månaden och stämmer av hur läget är. Annars är det mest den amerikanske agenten och min agent i Sverige som har kontakt med dem, förklarar Simon Johansson.


– Jag tror att de har bra koll och jag tycker att vi har bra kontakt. Nån gång ibland pratar jag med deras svenske scout (Ricard Persson) och stämmer av läget.


Det blev inget NHL-kontrakt den här sommaren, men Minnesota har två år till på sig med den biten.

Simon Johansson också.


– Det är en dröm att få sajna. Samtidigt, när man väl sajnar, vill man känna att man verkligen kommer att få chansen. Sedan vet man inte vad de vill och de kanske inte säger allt till mig heller, men jag vill ju sajna för det är min största dröm att få spela  i NHL. Vi får se vad som händer.


***


Intressant? Värd en kokt med bröd – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!