HockeyNews
PLUS

DIF ligger lågt – men siktar högt: "Givetvis finns det förväntningar"

(14756) Strandberg/Bergfors/Joakim Eriksson
Bildbyrån/Mattias Ek/HockeyNews.se

Publicerad: 4 augusti 2020

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Djurgården siktar högt.

Samtidigt har man släppt sin skyttekung Patrik Berglund och legat förhållandevis lågt under silly season jämfört med många av SHL-konkurrenterna.

– Vi riskerar inte hela vårt företags existens bara på att vara konkurrenskraftiga den här säsongen, säger sportchefen Joakim Eriksson till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


På onsdagen börjar issäsongen på allvar för Djurgården. Då gör laget sin första träning på Hovets is.

Men coronapandemin har satt sina spår och förberedelserna inför SHL-starten blir annorlunda 2020.


– Vi har i viss mån ett anpassat träningsupplägg, dels utifrån de riktlinjer som finns för covid-19, dels har vi en fortsatt permittering för herrlaget under slutet av juli och kommer att ha i augusti månad likt övriga SHL. Det finns de två anpassningarna till tid och tillgången att få komma in för människor för Hovet generellt, berättar sportchefen Joakim Eriksson, som även kommer att jobba som tillförordnad vd tills en ersättare för avgående vd:n Jenny Silfverstrand är på plats.


– Vi befinner oss alla i en ekonomisk utmaning i att vi tvingas spela en ishockeysäsong utan fulla läktare från start till mål.


I nuläget jobbar svensk idrott och hockeyn för att få Folkhälsomyndighetens godkännande att ha fler än 50 åskådare på matcherna under hösten.


LÄS MERMedicinskt protokoll ska hjälpa hockeyn att få publiken tillbaka


– Varje bransch som inte kommer att bedriva en ordinarie verksamhet, det kommer inte vi heller att kunna, så tillvida att vi inte kommer att kunna ha hockeymatcher inför publik och jobba med det intäktsflödet som vi normalt sett gör. Vi kommer att göra anpassningar och har gjort anpassningar i vår kostnadsmassa. Huruvida vi behöver göra mer anpassningar återstår att se.


Det finns SHL-klubbar som överväger att sänka sina spelarlöner om det blir publikfria matcher i SHL mellan september och november. Tankarna finns även i Djurgården.


– Vi funderar inget annorlunda än andra klubbar. Sedan har vi varit olika investeringsvilliga i våra spelartrupper och dra på oss nya kostnader innan vi vet hur det blir med kostnadsreducering i framtiden. Där är det ganska tydligt vad vi har valt för linje i Djurgården.


– Vi har valt att vara ganska restriktiva med sajning av spelare. Dels tror vi mycket på den spelartrupp vi har, dels drar vi inte på oss en massa nya kostnader innan vi vet med mer säkerhet hur intäktssidan ser ut under hösten och vintern, säger Joakim Eriksson.


För den hemvändande NHL-forwarden Patrik Berglund blev det bara en säsong i Djurgården där han blev lagets skyttekung genom att göra 17 mål. Nästa säsong ska han spela för Brynäs. I stället prioriterade DIF att förlänga kontraktet med Dick Axelsson, som ansluter till laget den 1 september.


Patrik Berglund byter Djurgården mot Brynäs inför kommande säsong. Det blev klart i juli. Foto: Bildbyrån.


– Vi kommer att fortsätta göra noggranna utvärderingar hur intäktssidan kommer att se ut. Det beror på hur våra supportrar och samarbetspartners ställer upp för oss och hur våra säsongskort blir påverkade om vi inte kan spela inför publik, säger Joakim Eriksson.


Djurgården hoppas kunna låna in backen Tobias Björnfot, 19, från NHL-klubben Los Angeles fram till mitten av november. Den förhandlingen med LA Kings pågår.


LÄS MERDjurgården på väg att få tillbaka stjärnskottet: "Alla är positiva"


Andra SHL-klubbar, som Brynäs, Frölunda, Färjestad, HV71 och Örebro har de senaste veckorna skickat in etablerade stjärnor i sina lag medan Djurgården fortsätter att avvakta.


Därför rankas Djurgården utanför topp sex av många bedömare.


– Jag tycker att vi är i den här situationen varje år. Tidningar och experter och fans gör alltid sina värderingar av hur bra lag utifrån vad spelarna har gjort historiskt. Men någonstans handlar det för oss som verksamhet att utveckla de spelare vi har och vad de kan komma att bli. Vi har stor tilltro till vår egen förmåga och våra spelares förmåga att utveckla sig själva. Därav har vi en syn på att vi har ett konkurrenskraftigt lag som vi har idag, säger Djurgårdens sportchef Joakim Eriksson lugnt.


Han utesluter däremot inte värvningar framöver.


– De anpassningar vi har gjort till covid är att vi kanske har avstått att investera i ytterligare en back och en forward, vilket kan ha en effekt om det är så att vi får mycket skador eller sjukdomar under hösten. Då är vi tunna sett till djupet i laget. Men vi känner oss trygga med den kvalitet vi har i laget.


Det råder delade meningar bland Djurgårdsfansen om det är rätt eller att avvakta värvningar, men DIF-ledningen vill inte gambla med sin ekonomi.


– Givetvis finns det förväntningar. Vi är ett av få lag som de senaste tre åren har placerat oss topp sex i ligan. Vi har etablerat oss på en sån position och därigenom har förväntningar byggts upp. Och vi har som mål att infria de förväntningarna och komma topp sex igen och vara en utmanare om SM-guldet, fastslår Joakim Eriksson.


– Samtidigt vill vi säkerställa att vi kan vara det över lång tid och inte bara den här säsongen. Så vi riskerar inte hela vårt företags existens bara på att vara konkurrenskraftiga den här säsongen. Vi har ett flerårsperspektiv i vår hantering av nuläget.


***


Intressant? Värd en kokt med bröd – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)