HockeyNews
PLUS

Här är Djurgårdens nya förstakedja: "Gör han jobbet kommer han lyckas"

(14782) Ågren/Josefson/Holtz
Mattias Ek/HockeyNews.se/Bildbyrån

Publicerad: 6 augusti 2020

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Djurgården tror sig ha hittat en ersättare till Patrik Berglund, som har flyttat vidare till Brynäs.

Det blir 18-årige stortalangen Alexander Holtz som får platsen i förstakedjan.

– Jag förväntar mig i grunden, att gör han jobbet så kommer han att lyckas, säger Djurgårdens huvudtränare Robert Ohlsson till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Det blev ingen fortsättning i Djurgården för den välmeriterade före detta NHL-forwarden Patrik Berglund. Med sina 17 mål var han Djurgårdens skyttekung i SHL förra säsongen.


Nu lämnar han ett tomrum efter sig i förstakedjan, där han spelade ihop med Jacob Josefson och Manuel Ågren.


Djurgården har valt att ligga lågt under coronapandemin och har därför inte köpt in någon ersättare till Berglund. Istället ger man jättetalangen Alexander Holtz, 18, chansen bredvid Josefson och Ågren.


– ”Manne”, ”Josef” och ”Alex” Holtz. Det är tre jäkligt bra spelare. Vår lagkapten Jacob som är vår motor. ”Manne” som var vår bäste forward förra säsongen, tycker jag, både med och utan puck. Alex” som är en snajper, säger Djurgårdscoachen Robert Ohlsson efter lagets andra ispass på Hovet.


– ”Ingredienser finns där och nu gäller det att få kemin där. Jag tycker att Jacob och ”Manne” hade en bra kemi och nu hoppas jag att ”Alex” tar det där sista steget och blir det där han ska bli.


Alexander Holtz har gjort sig av med ansiktsgallret och spelar istället med ett visir som övriga A-lagsspelarna. Och han har provat ut ett munskydd som passar.



Under sin rookiesäsong i SHL gjorde han nio mål och totalt 16 poäng på 35 matcher. Nu hoppas Djurgården att han utvecklas ännu mer.


– Han är en målskytt, men jag vet att det är som med Emil Bemström, så länge man gör jobbet så kommer målen och poängen att trilla in. Det är klart att han kommer att hjälpa vårt powerplay också, säger Robert Ohlsson som inte har satt upp något mål- eller poängkrav för Holtz.


– Nej, men det är ju en målskytt och de värderar ofta sina insatser så, men jag kommer att värdera hans insatser efter hur hårt han jobbar och hans prestationer. Gör han rätt för sig så kommer också, som jag sa som med Emil, att då kommer målen att komma. Det är bättre att fokusera på såna saker, tycker jag.


När Emil Bemström slog igenom i Djurgården i SHL som 19-åring öste han in 23 mål, vann skytteligan och spelade till sig ett NHL-kontrakt med Columbus.


Alexander Holtz är ung, väntas gå tidigt i NHL-draften och har stora förväntningar på sig – hur hanterar ni det?


– Jag tycker att det är en ödmjuk kille som har båda fötterna på jorden. Jag tror att det är lätt att man börjar tala om mål och såna saker. Då fastnar man på fel grejer. Mitt jobb som en bra coach för honom är egentligen att hjälpa honom göra jobbet och då kommer det andra att komma, säger Robert Ohlsson.


Djurgården är tillbaka på Hovet och har inlett förberedelserna på is inför SHL-säsongen 2020/2021. Foto: Mattias Ek/HockeyNews.se.


Manuel Ågren fick sitt genombrott i Djurgården förra säsongen efter att ha varit sjukdomsdrabbad under sitt första år i SHL i klubben.


Ågren avslutade starkt och kom upp i 19 poäng (9 mål, 10 assist) på 47 matcher. Det gjorde att han och Djurgården kom överens om ett nytt ettårskontrakt och nu får han fortsätta spela med Jacob Josefson som center i sin kedja.


– Tanken var när ”Bulan” försvann att vi skulle börja så. Sedan får vi se vad som händer, säger Ågren till HockeyNews.se.


– ”Josef” var en bidragande faktor till att jag stannade. Jag trivs så bra att spela med honom.


Jacob Josefson blir glad av att höra de orden från Manuel Ågren.


– Jag tycker att det är jättekul att spela med ”Manne” och vi hittade bra kemi förra året. Han är en fantastiskt duktig hockeyspelare och en superbra kille. Det känns som en bra kombination att ha där, säger Josefson till HockeyNews.se.


– ”Alex” är också i vår kedja och det känns bra det med.


Hur ska ni få ut mesta möjliga av Alexander Holtz?


– Han ska fortsätta vara den han är. Förmodligen har han blivit ett år bättre. Han gjorde en jättebra fjolårssäsong och man ser på träningarna att han har kört en bra sommar. Han tar säkert ännu ett steg här, säger Josefson och tillägger med ett snett leende:


– Han är en utpräglad snajper, så när man själv inte har det bästa skottet är det skönt att man har andra i kedjan.


Djurgården jobbar för att kunna låna in backen Tobias Björnfot, 19, från NHL-klubben Los Angeles.


– Man har en diskussion där som är pågående och jag vet inget mer än det just nu, säger Robert Ohlsson.


LÄS MERDjurgården på väg att få tillbaka stjärnskottet: "Alla är positiva"


I första hand är det tänkt att Björnfot i så fall spelar i Djurgården fram till mitten av november då troligtvis NHL-camperna inför nästa säsong har sin början.


Vad är fördelen med att få in Björnfot under en så pass kort tid?


– Vi hann ju knappt ha ”Tobbe”. Det var på försäsongen ifjol han var med sedan stack han. Det är klart att det är en väldigt bra spelare så det vore kul om han kunde ansluta.


Backen Marcus Högström fanns inte med på torsdagsträningen på grund av en skada.


– Han rehabtränar och är förhoppningsvis med på onsdag, säger Robert Ohlsson.


Fakta/Så här såg Djurgårdens kedjor ut på torsdagsträningen


Manuel Ågren, Jacob Josefson, Alexander Holtz – Niclas Bergfors, Sebastian Strandberg, Henrik Eriksson – Linus Andersson, William Eklund, Michael Haga – Anton Hedman, Tom Wandell, Kalle Östman.


Övriga: Oscar Bjerselius, Albin Grewe (ska spela för Saginaw i OHL).


Frånvarande: Dick Axelsson (ansluter 1 september), Mattias Guter (skadad).


***


Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)