Annons"Tuffa tider om du ska betala löner och inte har några publikintäkter"


27 juni

Färjestad har avbrutit värvningsjakten och hoppas likt hela SHL på att ha publik på matcherna från och med premiären den 19 september.

Annars kan det ekonomiska läget snabbt bli ännu kärvare än vad det redan är.

– Det är klart att det blir tuffa tider om du ska betala löner och inte har några publikintäkter. Det blir ytterst kännbart, säger general managern Peter Jakobsson till HockeyNews.se.


Annons

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Färjestad har skjutit upp förhandlingarna med trotjänaren Per Åslund på obestämd tid. Kontraktserbjudandet till toppbacken Jesse Virtanen är tillbakadraget.


Och två stora pusselbitar i Färjestads lagbygge återstår därmed att lägga vilket gör att truppen innehåller två större hål för närvarande.


– Det är osäkerheten i tillvaron. Har man ett publiksnitt på 7 600 och kanske ska spela inför tomma läktare är det ganska lätt att räkna ut att det är en omöjlighet över tid. Det är klart att spelarlönen är den stora delen och då behöver vi se över de kostnaderna, säger Färjestads general manager Peter Jakobsson.


I måndags kunde HockeyNews.se berätta att SHL beslutat att starta ligasäsongen som planerat den 19 september, med eller utan publik.


LÄS MERSå kom SHL fram till startdatum för nästa säsong: "Egentligen ganska enkelt"


I nuläget gör Folkhälsomyndighetens rekommendationer och de restriktioner som finns att det inte går att ha publik på hockeymatcherna. Eftersom det återstår nästan tre månader till premiären hoppas SHL-klubbarna på lättnader så att restriktionerna inte längre hindrar att en betalande publik finns på plats på matcherna.


Annars blir läget snabbt väldigt tufft för många klubbar som sköter driften av sina arenor.


– Det blir ohyggligt kännbart för alla föreningar vågar jag påstå. Det är klart att det blir tuffa tider om du ska betala löner och inte har några publikintäkter. Det blir ytterst kännbart, säger Peter Jakobsson.


Då räcker NHL-pengarna för målvakten Arvid Holm och backen Albert Johansson inte långt ens som plåster på såren.


– Alla pengar är till hjälp och alla pengar är välkomna. Men spelar vi utan publik under en hockeysäsong så hjälper de pengarna föga, tyvärr. Vi är i behov av att restriktionerna lättas. Så är det bara. Det är fler i samhället som står och stampar och vill ha i gång verksamheter. Nu var det väl Gröna Lund och Liseberg (som inte kan öppna) så det är många som blir ytterst ytterst lidande av den här pandemin, säger Peter Jakobsson.


Albert Johansson (Detroit) och Arvid Holm (Winnipeg) har skrivit NHL-kontrakt, vilket ger Färjestad flera miljoner kronor. Foto: Bildbyrån.


Färjestads general manager ställer sig frågande till att idrotten ges små möjligheter att klara ekonomin medan andra branscher tycks få företräde.


– Man kan diskutera att vissa får ha öppet och vissa får inte ha öppet. Har du en restaurang med 150 personer får de sitta bredvid varandra om de sitter på restaurangen, men du kan inte sitta i en ishall eller på en fotbollsläktare. Jag vet inte riktigt, men det får väl de bestämma som kan det där bättre än vad jag kan.


Färjestad redovisade en vinst på 2,5 miljoner kronor efter skatt för förra året och står stadigt med ett eget kapital på 119 miljoner kronor, vilket är bäst i SHL. Men nu gäller det framtiden.


LÄS MERHär är SHL-klubbarna som är rikast – de plussade och backade mest i år


Peter Jakobsson, som saknar en back och en forward i Färjestads spelartrupp, ser ändå positivt på det lagbygge som till stora delar är klart.


– Det känns spännande. Jag tycker att vi har tränat på bra under en lång tid. Det är klart att de börjar bli lite slitna när man har kört fys så länge som de ändå har gjort nu. Därför har vi brutit av lite med is så att de har fått känna på den och att de inte ska vara borta från isen så lång tid. Jag tycker att vi har gjort en riktigt bra försäsong rent fysmässigt. Det känns bra.


Färjestad har släppt fram sex spelare som är födda 2000 eller senare och som kan fortsätta utvecklas, däribland de NHL-draftade backarna Adam Ginning och Albert Johansson.


– Det känns som vi har många killar som kan ta ett eller två kliv till. Det är därför de är här och det är därför vi har behållit en del av våra egna unga. Sedan har vi sagt hela tiden att vi vill vara åtta backar och 14 forwards. Det är mycket mycket möjligt att vi hade varit det om det inte hade varit de här tiderna. Just nu så ligger vi lågt, vilket är jäkligt synd. Tråkigt. Men tyvärr är det så att när vi inte riktigt vet vartåt det lutar så är det svårt att dra på sig för stora kostnader. Det säger sig självt. Så är det i vardagslivet och privatlivet också. Man måste rätta in sig i ledet och vara försiktig med pengar som man kanske inte har, säger Jakobsson.


Den unge målvakten Jesper Eliasson kommer att lånas ut och har ryktats till Karlskrona, som dock är konkurshotat.


– Han ska spela i allsvenskan. Det är bestämt i vilken klubb, men det är inte officiellt än, säger Peter Jakobsson.


***


Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.


Annons

Annons