HockeyNews
PLUS

Poängkungarna siktar uppåt – men kan bli kvar: "Stänger inga dörrar"

(14234) Axman/Ehn
Therese Holmen/Montage

Publicerad: 11 juni 2020

FacebookXWhatsApp

Konkurrenterna fyller på sina trupper och ser giftiga ut. Hänger fjolårets succénykomling Strömsbro på tåget? 
Just nu finns det flera frågetecken kring spetsspelarna Viktor Ehn, Joakim Axman och Gabriel Deutsch.
– Jag hoppas att det lossnar framöver, säger sportchefen Johan Wennberg till HockeyNews.se.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan

Som nykomling i fjol satte 100-årsjubilerande föreningen Strömsbro färg på Hockeyettan. Laget tog sig visserligen inte till Allettan, men vann sin vårserie och fick värdefull playoff-rutin (0–2 i matcher mot Troja/Ljungby).

Säsongen 2020/2021 ska klubben ta sig till nästa nivå och Alllettan kommer att vara ett uttalat mål för Gävleklubben. Men det kommer att bli en tuff fajt om Allettan-platserna i den östra serien. Klubbar som Väsby, Huddinge, Vallentuna, Hudiksvall och Visby lär vara med i toppen. Ett lag som Enköping ska nog ses som en outsider.

Strömsbro har gjort ett par heta och intressanta nyförvärv inför säsongen som centern Marcus Lindblom från Nyköping och forwarden Martin Naenfeldt som vänder hem till Gävle efter några år utomlands.

Men viktiga pjäser som poängmakarna; Joakim Axman, Viktor Ehn och Gabriel Deutsch har fortfarande inte signerat något kontrakt med Strömsbro. Strömsbros sportchef Johan Wennberg berättar att ingen av spelarna är avskrivna och att han hoppas på att kunna få behålla trion. 

– Jag har en dialog med alla tre och även med eventuella nyförvärv. Jag hoppas att det lossnar framöver, säger Johan Wennberg till HockeyNews.se.

LÄS MER: Ettanklubbens hemvävda satsning fortsätter inför 100-årsfesten

Strömsbros har i dagsläget en trupp på två målvakter, åtta backar och åtta forwards. Enligt Wennberg ska truppen innehålla 13 forwards innan man stänger igen butiken – och det är spetsspelare som ska in på forwardssidan. På tränarsidan är det före detta NHL-proffset och Brynäsprofilen Mikael Lindholm som kommer att styra kosan i Strömsbro.

Känner du dig stressad med lagbygget?

– Nej, det skulle jag inte vilja säga. Vi kommer att ha ett bra lag, säger Wennberg. 

Hur ser du på Hockeyettan Östra. Det känns som att det kan bli en hård fajt i toppen?

– Det ser ut att bli en extremt rolig serie där flera lag lag ser bra ut. Men jag är övertygad om att vi kommer att vara topp 5. Bara vi får ihop gruppen så kommer det att bli väldigt bra, säger Wennberg.


Hur vasst lag kommer Strömsbro ha den kommande säsongen? Foto: Karin Johansson/GD

Den gångna säsongens lagkapten Viktor Ehn säger till HockeyNews.se han stod för sin bästa säsong i karriären. En stor anledning till det var han fick vara center igen.

– Senast var väl under min andra säsong i Tierp (2012/2013). Det blev verkligen ett lyft för mig, säger 28-åringen som den gångna säsongen stod för fina 56 poäng (15+41) på 41 matcher.

Det var bara Huddingeliraren Måns Krüger, som förra säsongen noterades för lika många assist i Hockeyettan (exklusive playoff).

Nu känner sig Ehn redo och sugen på spel i Hockeyallsvenskan, men än så länge har det varit svalt intresse för centerns tjänster. 

– Jag känner mig kvalificerad för spel i allsvenskan och det har varit roligt att testa, men det hade varit ganska tomt. Jag väntar på att Kimby (Robert, Ehns tränare i Enköping 2017/2018 och numera i Almtuna) ska ringa, säger Ehn och skrattar till.

Ehn berättar att han för en god dialog med Strömsbro som just nu är förstavalet om det spel i Hockeyettan.

– Strömsbro ser ut att få ett bra lag och det är kul att spela där. Det finns många spelskickliga spelare i Strömsbro och inte en massa brunkare. Vi vet var vi har varandra, säger Ehn.

Vad behövs för att ta laget ska ta nästa steg?

– Mer spets. Vi slog alla topplag, men vi var lite för ojämna. Vi hade en hel del spelare som gjorde sitt första år i ettan och de har lite mer rutin nu. Sedan har de värvat några spelare så det ser bra ut för dem, säger Viktor Ehn.

"Assistkungen" Viktor Ehn (till höger) hade en rolig säsong i Strömsbro. Foto: Therese Holmen

LÄS MER: Uppstickaren: "Kom ner på jorden och lyfte snabbt" 

Även för poängmaskinen Joakim Axman är framtiden oklar. Likt Ehn vill Axman visa vad han kan på allsvensk nivå. Men just nu är det stiltje på marknaden, menar Axman.

– Det står väldigt still överallt. Klubbar hör av sig, men det är inte direkt några tydliga besked med kontrakt. Det är mycket som florerar runt omkring, men jag har inget konkret att ta ställning till. Jag får se vad som händer, helt enkelt, säger Axman, som under slutet av förra säsongen tackade nej till EIHL-klubben Manchester Storm.

Men det är allsvenskan som är huvudspåret?

– Ja, jag tycker att jag har gjort tillräckligt i Hockeyettan för att visa att jag är värd en ordentlig chans. Och jag känner att jag är en helt annan spelare sedan jag var i Tingsryd (säsongen 2018/2019) då jag ändå tyckte att jag gjorde det bra när jag fick chansen. Jag har aldrig varit i så här bra form tidigare och jag övertygad om jag hade klarat det galant, men det är svårt att komma fram. 

Axman berättar att flera toppklubbar i Hockeyettan varit i kontakt med honom.

– Jag har varit väldigt tydlig med att jag helst söker något i allsvenskan, annars står Strömsbro högt i kurs. Jag stänger inga dörrar, säger Joakim Axman.


Var spelar Strömsbros poängkung Joakim Axman framöver? Foto: Therese Holmen

LÄS MER: Jagade poängkungen om valet: "De vet inte vad de kommer till" 


* * *

Bra artikel?! Värd en kaffe & mazarin – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)