HockeyNews
PLUS

Ettanklubbens hemvävda satsning fortsätter inför 100-årsfesten

(13583) Strömsbross
Karin Johansson/GD

Publicerad: 13 april 2020

FacebookXWhatsApp

Om ett halvår firar Strömsbro IF 100 år som förening. Då väljer klubben att gå tillbaka till originalfärgerna för att hylla sin historia.
– Det blir en uppfräschning till det klassiska, säger Strömsbros sportchef Johan Wennberg.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan

De senaste säsongerna har Strömsbro IF gått som en raket genom divisionerna och blev för ett år sedan klart för Hockeyettan.

Hemvävt har varit melodin för framgångarna och även om det fanns förhoppningar om att nå en plats i Allettan i vintras, så blev det en playoff-plats där det blev respass mot Troja/Ljungby. En nyttig erfarenhet för uppstickaren från Gävle.

– Det var tufft faktiskt. I  den första matchen var vi ju med, men vi hade domarna emot oss och det var 11–2 i utvisningar, trots att det var en snäll match. I Ljungby så var det 2–0 till dem en bit in i den tredje perioden innan det rann i väg. Det var ett nummer större än vad vi var. Men det var bra för oss att vara med och nosa på den nivån. I stort är jag jättenöjd med säsongen och vad grabbarna åstadkom, säger Strömsbros sportchef Johan Wennberg till HockeyNews.se.

Trots att publiksnittet sjönk i Hockeyettan så är klubben välmående och är rustat inför framtida utmaningar på alla plan.

– Vi visste att det skulle bli en tuff säsong, men ekonomiskt ser vi ut att göra ett större överskott än förväntat. Vi har fått en jäkla bra hjälp från sponsorerna, säger Wennberg och fortsätter:

– Min största besvikelse är att vi har tappat publik. Vi hade ingen större höjning av entrépriset (från 80 till 100 kronor). Det har ändå varit en rätt stor hajp, media har skrivit mycket om Strömsbro och vi har försökt att ligga i framkant på sociala medier. Där tycker jag att vi har varit på toppnivå med tanke på vilka ekonomiska muskler vi har.

Nästa säsong blir väldigt speciell för den anrika föreningen. Främst på 1960-talet spelade Strömsbro IF en handfull säsonger i landets högsta serie. Säsongen 1963/1964 spelade föreningen dessutom SM-slutspel.

Den 2 januari 2021 är det 100 år sedan Strömsbro IF bildades. Då väljer klubben att gå tillbaka till originalfärgerna (orangea/blått) och fräschar även upp klubbmärket. Klubben räknar med att visa upp de nya matchdräkterna om en månad.

– Det blir en uppfräschning till det klassiska. Det blir en igenkänningsfaktor och en hyllning till Strömsbro IF som har spelat i högsta ligan. Och jag hoppas att de lite äldre som bor i Strömsbro lockas av det här och börjar gå på matcherna. 

Strömsbro IF:s uppfräschade klubbmärke: Foto/grafik: Strömsbro IF

Sportsligt fortsätter satsningen för att etablera sig och bli ett lag för toppen i Hockeyettan. Strömsbro ligger i framkant i truppbyggandet och har redan många spelare på kontrakt. Målvaktsparet från i fjol, Alexander Flink och John Morelius blir kvar, nyckelbackar som Niklas Strid och David Deutsch likaså.

På forwardssidan har poängplockaren Kim Persson skrivit på nytt kontrakt och lagom till att påskhelgen skulle dra i gång så presenterade Strömsbro ett prestigefullt nyförvärv i form av 25-årige centerforwarden Marcus Lindblom som flyttar hem till Gävle. Lindblom var lagkapten i Nyköping i fjol och har de senaste säsongerna producerat över 80 poäng i Södermanland.

– Det är en spelare som vi har velat haft länge. Ett stjärnförvärv, som vi hoppas kan dra lite ytterligare folk till våra matcher, säger Wennberg.

Marcus Lindblom skrev på för Strömsbro IF innan påskhelgen. Lindblom är helt i linje med klubbens satsning på spelare från närområdet. Foto: Strömsbro IF

Andra spelare med Gävlekoppling som Johan Wennberg har koll på är Lindlövencentern Erik Broman, 22, och Martin Naenfeldt, 23, som förra säsongen öste in poäng (19+41) i Ringerike i norska andraligan. Naenfeldt är SHL-meriterad (fyra matcher i Brynäs) och har även ett förflutet i Hudiksvall.

– Vi har många krokar ute just nu, så vi får se vad som händer. Målsättningen från dag ett har varit att få hem killar från Gävle, säger Wennberg.

Ur fjolårets trupp har poängmakarna Joakim Axman, Viktor Ehn och Gabriel Deutsch inte deklarerat var de ska spela kommande säsong.

– Jag pratar mycket med Axman och det är klart att det lär finnas intresse från andra klubbar där. Vi får se vad som händer. Ehn är det folk som rycker i, det ska gudarna veta. Vi kan inte betala stora pengar, sedan är inte Ehn inte typen som jagar pengar. Men han kanske vill ta chansen och jag vet att det är utländska klubbar som har visat intresse för honom.

– Gabriel gjorde en supersäsong, 40 poäng på 32 matcher, och lär vara efterfrågad. Men han har sagt att om han inte får något rejält erbjudande så stannar han i Strömsbro och det låter lovande.

Sett till förra säsongen, är det något speciellt du tänker på när du bygger kommande trupp?

– Det är väl att ha lite fler storväxta backar, som kan flytta bort spelare framför mål. Där vägde vi lite lätt i fjol.

På tränarsidan har hyllade Thomas Engman fortfarande inte skrivit på nytt kontrakt, men där har Johan Wennberg stora förhoppningar om att göra klart dealen inom kort.

– Thomas har varit med sedan division 3-tiden och vi vill behålla honom. Vi kommer att träffas efter påsk och stänga den boken.

***

Riktigt bra! Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)