HockeyNews
PLUS

Forwardslöftet om tunga säsongen: "Mitt självförtroende var på topp"

(14192) Filip Cederqvist
Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

Publicerad: 7 juni 2020

FacebookXWhatsApp

Filip Cederqvist gick in i förra säsongen fylld av självförtroende.
Sedan gick det mesta snett. Speltiden blev liten, poängen få och han hann med spel i tre olika lag.
– Mitt självförtroende var på topp när jag kom in i säsongen och det gjorde väl att allt blev ännu lite tuffare när det gick som det gick, men det är bara att ladda om, säger Tingsryds senaste nyförvärv till HockeyNews.se.

HockeyAllsvenskan presenteras av:
UNIBET - ligans huvudpartner 

Han gick in i förra säsongen efter att han under föregående säsong debuterat i U19-landslaget, slagit sig in i SHL för att sedan under våren och sommaren skriva på sitt första SHL-kontrakt innan han draftades i den femte rundan av Buffalo Sabres i NHL-draften.

Självförtroendet var med andra ord på topp hos Filip Cederqvist som ville bidra till att Växjö fortsatt skulle vara ett topplag i SHL.

Men förra säsongen blev långt ifrån vad den nu 19-årige forwarden hoppats.

Totalt blev det 30 matcher i SHL, med två poäng och drygt sex och en halv minuts speltid i snitt.

– Jag hade hoppats få en lite större roll i Växjö kanske, jag hade ändå gjort ett bra år innan och kände mig stark på försäsongen. Men sedan är det som det är. Jag tycker att jag började ganska bra i serien och gjorde några poäng men sedan blev jag 13:e forward rätt snabbt och när jag väl fick chansen igen så tog jag väl den inte riktigt, säger han till HockeyNews.se och fortsätter:

– Mitt självförtroende var på topp när jag kom in i säsongen och det gjorde väl att allt blev ännu lite tuffare när det gick som det gick, men det är bara att ladda om.

Filip Cederqvist blickar vidare efter en tung säsong. Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

I slutet av oktober lånades Cederqvist ut till Almtuna för att få speltid och han gick under en tid mellan Uppsalaklubben och Växjö.

Men sejouren i Almtuna blev inte riktigt som han önskat, varken på eller utanför isen.

– Jag kom upp till Uppsala och skulle bo på hotell, så bodde hela JVM-laget på samma hotell så det var riktigt tufft. Det var ett mål jag hade inför säsongen, att spela JVM, och att se alla var där, så det var tufft att spela de matcherna och jag är inte nöjd med min tid i Almtuna. Jag tycker inte att jag kom upp i nivå, säger han.

LÄS MER: Forwarden om framtiden: ”Vill ha ett år till i HockeyAllsvenskan”

Först i februari, när forwarden lämnade Växjö för spel i Karlskoga, började säsongen peka uppåt igen.

Efter totalt fem poänglösa matcher i Almtuna blev det fyra poäng på åtta matcher i BIK-tröjan i grundserien.

– Sedan kom jag till Karlskoga i slutet och då kändes det lite bättre, det tog ett litet tag att komma in i det då jag inte spelat så mycket men det kändes bättre på slutet så det var tråkigt att corona kom emellan för det kändes som att jag var lite på gång då i alla fall, säger han.

Hade du kunnat göra något annorlunda för att få ut mer?

– Det är klart att jag hade kunnat prestera bättre. Men det är svårt. Jag gjorde mitt bästa varje dag och jag är väldigt seriös med min hockey och gör det som krävs, tycker jag. Men det räckte inte riktigt för att ta en ordinarie plats i Växjö. Kanske skulle jag ha blivit utlånad lite tidigare, men det spelare inte så stor roll nu utan nu har jag fullt fokus på Tingsryd.

LÄS MER: Fick nytt kontrakt efter tunga säsongen – backen drömmer om SHL: "Vill tillbaka" 

Cederqvist presenterades av Tingsryd i fredags efter att han skrivit på ett kontrakt över den kommande säsongen.

– Det är skönt måste jag säga. Det har dröjt lite längre än vad det brukar göra så man har gått och funderat en tid, så det var skönt att verkligen veta var man ska spela nästa år så det var en lättnad, säger han.

Vad gjorde att valet föll på Tingsryd?

– Jag hade ett väldigt tufft år förra året där jag inte fick spela så mycket så jag kände att prio ett är att spela så mycket som möjligt och jag tror att jag har goda chanser till att få en lite större roll i Tingsryd om jag sköter mig så det var en stor del i mitt klubbval.

LÄS MER: Talangfulle forwarden klar för ny allsvensk klubb: "Mycket erfarenhet" 

Som junior gjorde producerade Cederqvist poäng för både Västerås och Växjö och han hoppas nu få ut mer av sitt kunnande för att hjälpa Tingsryd framåt.

Men han förväntar sig inget gratis när han nu lämnar junioråldern bakom sig för att gå in i sin första säsong som senior.

– Vi har pratat om att jag ska få en lugn och trygg tillvaro i Tingsryd och få ett helt år där jag kan utvecklas på samma plats. Sedan är det mycket upp till mig själv vilken roll jag kommer få i laget. Jag kommer dit och börjar om på nytt och sedan är det upp till mig att visa hur mycket jag ska spela, säger han.

***

Bra! Värd en liten popcorn – för en månads läsning? Swisha till123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)