HockeyNews
PLUS

Fick nytt kontrakt efter tunga säsongen – backen drömmer om SHL: "Vill tillbaka"

(14147) Albin Johansson
Avdo Bilkanovic/Bildbyrån

Publicerad: 3 juni 2020

FacebookXWhatsApp

För två säsonger sedan gick han från Hockeyettan till SHL till allsvenskan.
Förra säsongen fick han förstörd av en fotskada.
Nu är Albin Johansson redo för att ta sig tillbaka till SHL igen, via Tingsryd.
– Det är en upplevelse man vill tillbaka till, att spela på den nivån, säger han till HockeyNews.se.

HockeyAllsvenskan presenteras av:
UNIBET - ligans huvudpartner 

Efter en lovande försäsong blev förra säsongen inte alls vad Albin Johansson och Tingsryd hoppats på.

Den 24-årige backen som anslutit från Pantern drabbades av en fotskada som höll honom borta stora delar av säsongen och det blev bara tolv matcher i allsvenskan.

Trots det förlängde parterna samarbetet med varandra över den kommande säsongen.

– Det känns jättebra för min del. Jag trivdes väldigt bra i Tingsryd förra säsongen även om de inte blev så många matcher så hade jag väldigt kul. Det var ett bra gäng, jag hade det väldigt bra, säger Johansson till HockeyNews.se.

LÄS MER: Succékaptenen om flytten till Hockeyallsvenskan: "Känner mig redo" 

Fotskadan krävde operation och strax innan jul la Johansson sig på operationsbordet, då hade han bara spelat sju matcher under hösten.

– Vad var inte trasigt, höll jag på att säga. Det var ett ledband som var helt av och sprickor i senor och lite allt möjligt, så det var bara att operera, säger han och fortsätter:

– Jag hann tillbaka och spela fem matcher, och det trodde väl ingen till en början. När jag var på återbesök så sa de att om jag hade tur kunde jag spela om en och halv månad och då började jag räkna och ”en match kanske man hinner”. Sedan tog det tre och en halv vecka innan jag var tillbaka och spelade match.

Nu är foten läkt och Johansson hoppas att skadeproblemen är borta.

– Nästa säsong vill jag komma tillbaka till mitt spel och bidra till att laget går bra. Jag har aldrig varit någon som gjort mycket poäng utan mitt fokus är på att vara en stabil pjäs man kan lita på i match efter match och försöka bidra med lite rutin. Det är det jag ser fram emot, och att spela en hel säsong igen, säger han.

Foto: Anna-Lena Bergqvist/Bildbyrån

Nästa mål på hockeyresan är att ta sig tillbaka till SHL.

Malmö drogs med stora skadebekymmer på backsidan under hösten 2018 och valde därför att låna in Albin Johansson och William Kaijser från närliggande IFK Arboga till bortamatchen mot Örebro 6 oktober.

För Kaijser blev det en match medan Johansson fick förlängt förtroende och totalt gjorde 17 matcher för Malmö den säsongen.

– Jag hade åtta missade samtal den kvällen jag blev inringd och tänkte att ”vem är det som skojar med mig?”. Det är klart att det är speciellt, det är rätt stor skillnad mot att gå från att spela mot Tranås hemma på en onsdag till att göra SHL-debut mot sin moderklubb i Behrn arena, i fel bås. Det är klart att det är speciellt och något jag alltid kommer ha med mig, säger han.

Vad lärde du dig under tiden med Malmö?

– Mycket. Det är svårt att sätta fingret på en enskild sak, utan det är helheten. Allt i SHL är mer uppstyrt, det är bättre försvarsspel, anfallsspel och styrspel men gör man bara det laget kommer överens om så behöver inte steget vara så stort egentligen. Man måste lita på sina egna egenskaper och få ett förtroende man kan spela med.

– Hade inte jag fått förtroendet hade jag nog inte gjort mer än en match, det vet man inte. Någonstans känner jag att jag gjorde något bra i och med att jag fick ett längre förtroende än de matcher som var sagt från början. 

Och det är inget snack om att Johansson vill tillbaka till den nivån.

– Det är en upplevelse man vill tillbaka till, att spela på den nivån. Det finns många skickliga hockeyspelare som man vill mäta sig mot varje dag. Jag har ju testat på division ett, allsvenskan och SHL och man vill ju så högt upp som möjligt. Jag håller på med hockey för att jag vill bli bättre och för att jag tycker att det är hur kul som helst, säger han.

***

Bra! Värd en liten popcorn – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!