HockeyNews
PLUS

Får Luleå behålla sina stortalanger? "Man kan hoppas"

(14160) Noel Gunler/Filip Hållander
Bildbyrån

Publicerad: 4 juni 2020

FacebookXWhatsApp

Får Luleå behålla sina stortalanger Noel Gunler, 18, och Filip Hållander, 19, kommande säsong?

Eller blir det en flytt till Nordamerika?

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Att behålla den unge Tre Kronor-backen Nils Lundkvist är bara en av Luleås utmaningar inför kommande säsong.

Det finns ett par andra.


LÄS MERLuleåledningens strävan – behålla Nils Lundkvist ett år till i SHL


Noel Gunler fick mindre än tio minuters speltid i snitt i Luleå förra säsongen, men väntas bli vald i förstarundan av årets NHL-draft.


Gunler rankas som en av världens bästa 18-åriga hockeylirare och väntar på sitt genombrott i Luleå. Det kan med andra ord finnas en risk för att han blir vald tidigt i den kommande NHL-draften och att han efter det väljer att fortsätta sin utveckling i Nordamerika istället för att fortsätta i SHL med Luleå.


– Han är jättespännande till vintern. Han tränar riktigt bra. Han har fått mycket beröm av fystränaren och har kört riktigt bra sedan säsongen tog slut. Förhoppningsvis är han lite starkare och lite större och sedan är han ju ett år äldre nästa säsong, säger Luleås assisterande general manager Ulf Engman till HockeyNews.se om sina och klubbens förhoppningar på Noel Gunler.


Den skicklige högerskytten matchades förhållandevis sparsamt i SHL och på de 45 matcherna gjorde han 13 poäng (4 mål, 9 assist).


– Vi har stora förhoppningar om att han ska göra en jättebra säsong. Det vet man aldrig och det går inte att säga före, men jag tror att han kan göra en riktigt bra säsong den som kommer, säger Ulf Engman.


Luleås Noel Gunler i kamp med Leksands Johan Fransson under förra SHL-säsongen. Foto: Bildbyrån.


Filip Hållander, 19, har kontrakt med Pittsburgh och siktar på att ta en plats i NHL-laget. Förra säsongen blev han skadad i september, var borta hela hösten och missade junior-VM.


Efter sin comeback i Luleå visade han sin klass gång på gång och fick ihop 14 poäng (5 mål, 9 assist) på 27 SHL-matcher. Hållander vill själv till Pittsburgh kommande säsong.


– Vi vet inte något säkert, men det som är sagt att om han inte spelar i NHL så spelar han hos oss, säger Luleås assisterande GM Ulf Engman.


LÄS MERDärför planerar Luleå att spela få matcher inför SHL-premiären


NHL kommer att återuppta säsongen 2019/2020 och spela Stanley Cup-slutspel under sommaren och början av hösten. Coronakrisen gör att lösningen skjuter fram nästa säsong med ett par månader.


– Jag tror att det här ytterligare ökar möjligheterna att han spelar hos oss. Det blir rörigt och det blir sent med starten där borta, säger Ulf Engman.


I praktiken skulle Hållander kunna börja nästa säsong med spel i SHL hos Luleå för att sedan plockas över till USA när försäsongen inför 2020/2021 ska börja på senhösten eller tidig vinter.


– Jag kan väl hoppas att de inte ska ta över alla till camperna som de brukar göra. Nu blir det ganska långt in i vår säsong som NHL:s camper till nästa säsong ska vara. De har rätten eftersom de har avtal med spelarna, men man kan hoppas att de känner att de låter dem köra här eftersom vi då är mitt inne i en säsong, säger Ulf Engman.


***


Bra artikel? Värd en kaffe & mazarin – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)