Backtalangen om steget till SHL – och första tiden i Frölunda: "Trivs bra här nere"


21 maj 2020
Han fick sitt genombrott i Modo och HockeyAllsvenskan den gångna säsongen. 
Nu ska backen Mattias Norlinder, 20, ta nästa kliv i karriären och visa att han klarar av SHL-spel i Frölunda. 
– Frölunda har alltid varit en klubb som haft ett bra rykte runtom sig, säger han till HockeyNews.se. 

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 

Han har varit en av HockeyAllsvenskans hetaste talanger senaste åren och det fick han belöning för tidigare i våras. Mattias Norlinder vann Guldgallret, priset för HockeyAllsvenskans bästa junior och översköljdes av flera hyllningar från experter och supportrar. Men även fast JVM-backen ser tillbaka på en lyckad säsong, så ligger fortfarande avslutningen kvar på näthinnan.

– Det var ett väldigt tråkigt avslut. Det kändes som vi hade något bra på gång. Att det skulle avslutas på det sättet som det gjorde var väldigt surt med tanke på vilka möjligheter vi kände att vi hade, säger till HockeyNews.se.

Du slog igenom rejält i vintras, hur tycker du att det gick när du blickar tillbaka på det med lite distans?

– Det var lite upp och ner. Jag var iväg på lite olika turneringar och sådär, JVM bland annat. Jag är nöjd med säsongen i stort sett. Det känns som jag tog kliv. 

I vilka delar i spelet tog du störst kliv?

– Det defensiva spelet känner jag att jag tog störst kliv i. Jag blev lite mer rejäl i egen zon och spelade lite mer enkelt. 

Varför blev det Frölunda?

– Det är väl som man hört innan, Frölunda har alltid varit en klubb som haft ett bra rykte runtom sig. Och sen har jag alltid gillat att kolla på laget och följt dem vid sidan av från Modo. 

Norlinder har redan hunnit avverka en månad nere i Göteborg, en månad där han försökt lära känna sitt nya lag och hemstad.


– Den första tiden har varit bra tycker jag. Vi har tränat på bra och kört hårt. Jag trivs bra här nere. Det var väl drygt fyra veckor sedan jag flyttade ner, så det känns jättebra, säger han. 

Tvåvägsbacken har redan hunnit med flera vändor till Montréal för att visa upp sig, klubben han blev draftad av förra sommaren. Den här sommaren ser det dock inte ut att bli någon camp till följd av Coronaviruset och kontakten med klubben har varit sporadisk. 


– Vi har inte haft så mycket snack, de vet om att jag skrivit på för Frölunda och det tycker de om. Men campen och sånt blir väl inställt på grund av Corona, så det är lite surt. Jag hade velat visa upp mig där, säger han. 


Har det varit på tal att skriva NHL-kontrakt redan i år?


– Det tror jag inte. Jag har inte hört något speciellt om det.