SHL-hockey utan publik – så tycker supportrarna, del 2


21 maj 2020

SHL hoppas komma igång med spel som planerat den 19 september. Men på grund av coronapandemin är det väldigt osäkert om och när det kommer att kunna finnas publik på matcherna.

Vad tycker supportrarna om det?

Idag har turen gått till Leksands representant att svara på det.


SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Den sista omgången av förra säsongen i SHL spelades inför tomma läktare. På de sju arenorna den 12 mars från Luleå i norr till Ängelholm i söder var det spöklikt tyst. Därefter ställdes SM-slutspelet in och säsongen var över.


Coronapandemin har satt stopp för mycket i vårt samhälle och folksamlingar över 50 personer är inte tillåtna. Frågan är hur det blir till hösten.


LÄS MERSHL förbereder sig inför mardrömsscenariot: "En hel säsong utan publik"


I en enkät med SHL-klubbarnas supporterföreningar kommer här reaktioner. I del två är det Leksands IF:s supportrar som kommer till tals.


Niklas Niva Sjökvist, ordförande i Leksand Superstars


Vad skulle du tycka om SHL-säsongen måste börja utan publik i arenorna?


– Det vore mycket tråkigt och det är givetvis ett scenario som jag inte hoppas blir verklighet, även om det kan tvingas bli så. Elitidrott är inte samma sak utan publiken på plats vilket nog alla verkligen insåg i den sista omgången tidigare i år, om de inte hade förstått det tidigare. 


Skulle du acceptera det?


– Alltså, det är en svår fråga att svara på det blir ett väldigt hypotetiskt resonemang med många om och men. För det första är det något som vi skulle behöva diskutera i vår styrelse, hur våra tankar går och hur våra medlemmar verkar känna. Och för det andra är det självklart inget scenario vi skulle vilja se – men samtidigt kan vi hamna i en situation där det är det minst dåliga alternativet. Det är inte samma sport utan publiken på plats, men det kan dras till sin spets där vi står inför att klubbarnas existenser rentav hotas på grund av ekonomiska bortfall, och där sponsorpengar och tv-avtal som inkommer via spel inför tomma läktare blir en nödvändighet.


– Det vore lätt för oss att till exempel skrika från topparna om att en förkortad säsong med senare säsongsstart vore att föredra framför tomma läktare – men vilka konsekvenser skulle det då ge? Ett långt och tråkigt svar detta men som jag sa i början, det blir ett hypotetiskt resonemang och det här är något som vi får ta ställning till längre fram när det finns mer fakta att utgå från. Fråga mig igen längre fram när vi vet mer så kan jag säkerligen ge dig ett bättre svar.


Leksand besegrade HV71 i den 52:a och sista omgången den 12 mars 2020 inför öde läktare i Tegera arena. Foto: Bildbyrån.


Hur skulle du följa matcherna?


– TV är väl det tråkiga svaret. Det hade egentligen varit mer charmigt att dra på Sportradion samtidigt som man lagar mat eller nåt. Passa på att få lite nostalgivibbar om man ändå inte får vara på plats. 


Vilken fråga anser du är den viktigaste under och efter coronakrisen?


– Just nu är det hälsan och välmåendet hos samtliga inblandade parter givetvis, spelare såväl som funktionärer med flera. Hur tomt det än är utan elitidrott och hur mycket vi än saknar det så måste vi vara ansvarsfulla i vårt agerande. Ingen hockeymatch ska i förlängningen kosta ett eller flera liv.


– Efter är svårare men jag kan säga att jag hoppas att ingen förening, stor såväl som liten, ska behöva gå under ekonomiskt på grund av svårigheter orsakade av en pandemi. Och jag hoppas även att man, Hockeysverige i stort såväl som enskilda föreningar, verkligen drar lärdom av detta och står så väl förberedda som möjligt inför en eventuell nästa gång något liknande sker, genom exempelvis anpassade regelverk, väl utarbetade krisplaner och så vidare.


LÄS MERSHL-hockey utan publik – så tycker supportrarna, del 1 – Brynäs och Djurgården


***


Bra artikel? Värd en kaffe & mazarin – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.