SHL-hockey utan publik – så tycker supportrarna, del 1


20 maj 2020

SHL hoppas komma igång med spel som planerat den 19 september. Men på grund av coronapandemin är det väldigt osäkert om och när det kommer att kunna finnas publik på matcherna.

Vad tycker supportrarna om det?

Först ut att svara på det är representanter för Brynäs och Djurgårdens fans.


Annons

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Den sista omgången av förra säsongen i SHL spelades inför tomma läktare. På de sju arenorna den 12 mars från Luleå i norr till Ängelholm i söder var det spöklikt tyst. Därefter ställdes SM-slutspelet in och säsongen förklarades vara över.


Coronapandemin har satt stopp för mycket i vårt samhälle och folksamlingar över 50 personer är inte tillåtna. Frågan är hur det blir till hösten.


LÄS MERSHL förbereder sig inför mardrömsscenariot: "En hel säsong utan publik"


I en enkät med SHL-klubbarnas supporterföreningar kommer här reaktioner. Först ut att svara är fansen från Brynäs och Djurgården.


Micke Eriksson, ordförande för Brynäs Support Gävle


Vad skulle du tycka om SHL-säsongen måste börja utan publik i arenorna?


– Fruktansvärt tråkigt att inte få komma in och se matcherna live. Hockey är känslor och tysta läktare gör ju inte att spelarna tänder till, kommer nog kännas som träningspass tyvärr.


Skulle du acceptera det?


– Ja, det har man väl inte så stort val på.


Hur skulle du följa matcherna?


– Precis som jag följer bortamatcher som vi inte åker till, via tv.


Vilken fråga anser du är den viktigaste under och efter coronakrisen?


– Den absolut viktigaste frågan är att man håller avstånd (allra helst till våra äldre och sjuka), tvättar och spritar sig ofta. Vi får hoppas på att man hittar ett vaccin så att man kan utrota corona.


Brynäs-Örebro spelades utan publik i omgång 52 den 12 mars 2020 på grund av coronapandemin. Foto: Bildbyrån.


Viktor Adolfsson, ordförande för Djurgårdens supporterförening Järnkaminerna


Vad skulle du tycka om SHL-säsongen måste börja utan publik på Hovet och ute i arenorna?


– Precis som med fotbollen så kanske det kan vara ett nödvändigt ont för att inte riskera klubbarnas framtid. Men ska man göra så krävs det korten på bordet från SHL och från deras partners för att visa konkret vad effekterna blir av en inställd säsong jämfört med en säsong inför tomma läktare. Jag tror dock att hockeyn är lite sämre rustad och inte skulle tjäna lika mycket på att spela oavsett vad – det såg man nog i och med det inställda slutspelet i våras.


Skulle du acceptera det?


– Om alternativet är att min och andra klubbar går i konkurs så ja, då lär det vara ett nödvändigt ont. För att kunna acceptera det tycker jag dock att vi som supportrar och medlemmar förtjänar all möjlig information.


Hur skulle du följa matcherna?


– Förutsätter att man inte skulle få samlas i några större sällskap även då så i så fall hemma framför tv:n eller möjligtvis hemma hos någon kompis i ett mindre gäng.


Vilken fråga anser du är den viktigaste under och efter coronakrisen?


– Jag tror att frågan som den här krisen kommer belysa både inom hockeyn och övrig idrott är hur otroligt viktig publiken, speciellt den högljudda delen av den, är för alla våra elitidrottsevenemang oavsett om man är på plats eller ser på tv. Vi förtjänar att bli mer lyssnade på som kollektiv – i respektive klubb och i svensk hockey som helhet.


***


Gillade du artikeln? Värd en kaffe - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Annons

Annons


Annons

Annons

Annons