Härnösand tackar nej till plats i Hockeyettan – detta händer nu


14 maj 2020

Nu är det klart. Härnösand väljer att inte spela i Hockeyettan Norra kommande säsong. Nu är frågan vad som händer med Härnösands plats i norrserien, som just nu är ojämnt antal lag.
– Det finns lite olika alternativ, säger Svenska ishockeyförbundets tävlingschef Olof Östblom till HockeyNews.se.


Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan

Det har gått en och en halv månad sedan Sundvall och AIK Hockey Härnösand uppgavs ha tackat ja till spel i Hockeyettan.

I Sundsvalls fall stämde det, medan Härnösand behövde mer tid på sig för att se om man skulle klara av spela i Hockeyettan – på alla plan.

– Det är inte riktigt sant det som sägs, vi har inte tackat ja. Sportsligt har vi kvalificerat oss för ettan och vi strävar uppåt, men är inte helt klara med vår kostnadsanalys. För det första ska vi analysera vår egen organisation. Och för det andra är vi inte färdiga med kostnadsbiten och då syftar jag främst på resorna. Det är betydligt dyrare att spela i ettan än i tvåan. Vi har inte fått offerter än och behöver ha ett ordentligt underlag innan vi fattar något beslut, sa Härnösands ordförande och sportchef Per-Arne Forsberg till HockeyNews.se då.

LÄS MERKlubben uppgavs ha tackat ja till spel i Hockeyettan: "Inte riktigt sant"

En och en halv månad senare har klubben från Ångermanland bestämt sig – det blir inte spel i Hockeyettan Norra den kommande säsongen utan klubben har bestämt sig för att stanna kvar i division 2, detta uppger Allehanda.

Coronapandemin och det osäkra läget på marknaden har spelat in i Härnösands beslut.

– Vi tappar intäkter redan i dag. Det är en inställd marknad. Vi har inte en plånbok som tillåter kostnadsökningen som ett spel i division 1 skulle innebära, säger Per-Arne Forsberg till Allehanda.

Det här beskedet innebär att det just nu är elva lag i Hockeyettan Norra, som ska innehålla tolv lag om allt är som det ska.

Så vad händer nu?

HockeyNews.se ringde upp tävlingschefen på Svenska ishockeyförbundet, Olof Östblom.

– Jag har nyss fått beskedet och har full respekt för deras beslut. De gör vad som är bäst för sin förening på längre sikt och det får man ha stor respekt. Sedan är det olyckligt för Hockeyettan, man man ska inte riskera sin klubbs framtid om man känner en osäkerhet för att gå upp, säger Olof Östblom till HockeyNews.se.

I och med att det bara var två lag, Härnösand och Sundsvall, som var med i kvalspelet i norr så kan det bli problematiskt att hitta lag som ska fylla luckan som Härnösand nu lämnat efter sig i Hockeyettan Norra.

– Eftersom inte fler lag ville vara med i kvalet så ser jag det som osannolikt att något annat lag från hockeytvåan i norr skulle vilja ta klivet upp, säger Östblom.

Ett alternativ skulle vara att flytta Hudiksvall från den östra serien till den norra i Hockeyettan, men det ser inte Östblom som ett troligt alternativ.

– Geografiskt ligger Hudiksvall närmast, men vi har haft dem i den östra serien de senaste åren. Vi lär diskutera dem på nästa möte med tävlingsutskottet i nästa vecka, men jag ser inte det som något direkt alternativ just nu. Hudiksvall har ju börjat förbereda sig för att spela i Hockeyettan Östra.

Skulle det bli en sådan lösning med serieflytt för Hudiksvall så kan lag från Alltvåan Östra bli tillfrågade. Där slutade Nacka etta, Åker/Strängnäs tvåa, IFK Tumba trea och Järfälla fyra. Alla fyra lagen var i kvalserien mot Hockeyettan när coronapandemin slog till.

Men kvalserietabellen när säsongen avslutades är ingen måttstock för rankningen – utan det är den senast avslutade serien som gäller – vilket Alltvåan är. Det skulle innebära i så fall att Nacka skulle få frågan först.

Men det finns även andra varianter av att flytta upp lag och det är att ta upp det högst rankade division 2-laget i senast avslutade serie 2019/2020. Och högst poängkvot där har Munkfors, men då skulle det krävas rockader i de andra serierna. 

Det kan också bli aktuellt att spela med elva lag i Hockeyettan Norra.

– Ja, det är också ett alternativ, säger Olof Östblom.

***

Gillade du artikeln? Värd en 50/50 lott - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.