HockeyNews
PLUS

Efter fiaskobetonade året – självkritiskt hos topplaget: "Vågad satsning"

(13886) Huddinge
Magnus Ekeros

Publicerad: 9 maj 2020

FacebookXWhatsApp

På pappret kanske Hockeyettans hetaste laguppställning – men på isen nådde inte Huddinge sin fulla potential – långt därifrån. Det tog stopp i playoff-spelet och nu väntar förändringar i spelartruppen. 
– Vår lägstanivå var sex meter under isen, i jämförelse med spelarnas potential, säger Huddingebasen Darryl Finnell till HockeyNews.se.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan

Visserligen slutade Huddinge tvåa i Allettan Södra. Men för en klubb med spelare som Gustav Ahenlöf, Adam Hansen, Kim Lennhammer, Victor Andersson, Björn Jonason, Fabian Lundh, Måns Krüger, Niclas Lehmann, Dennis Nordström, så var uttåget i playoff 2 mot Vimmerby en käftsmäll.

Lägg till det att höstsäsongen till stora delar var fiaskobetonad.

Det blev för många "nostalgivärvningar" inför säsongen och ett av ligans äldsta lag levde aldrig upp till förväntningarna.

– Det var bara i ett fåtal matcher på hela säsongen där vi nådde vår potential. Vår lägstanivå var sex meter under isen, i jämförelse med spelarnas potential. På pappret hade vi ett lag för mer än bara kvalserien och vi hade en ärlig chans att gå upp i Hockeyallsvenskan. Det var en vågad satsning som inte räckte till fullt ut och det är lätt att vara efterklok, säger Huddinges sport- och klubbchef Darryl Finnell till HockeyNews.se.

Vad gick fel?

– Vi hade ett gäng starka individer som drog åt lite olika riktningar och det var en stor utmaning att få alla att jobba åt samma håll. Det är bara att vara ärliga, vi lyckades inte få ihop alla individer till ett lag. Lagkänslan som behövdes för att prestera fanns inte.

Har ni lärt er en läxa för framtiden?

– Läxa... det vi byggde kunde ha varit rätt. Men totalkemin fanns inte. Vi kan inte skylla ifrån oss på ledningsnivå. Vi lyckades inte få spelarna att offra sig för varandra och göra jobbet. Vi ska definitivt dra lärdom av förra säsongen.

LÄS MER:
 Tränaren slår bort spekulationerna: "Skiljs åt som vänner"

Tanken var att Mikael Österblom skulle få en ny säsong på sig att bygga ett till stora delar nytt Huddinge, men tränaren valde att bryta sitt kontrakt för en månad sedan – på grund av sin tuffa jobbsituation.

Hans ersättare i Huddinge blir förre J20-tränaren i klubben, Peter Nylander, som även har ett förflutet som SHL-spelare och ledare i AIK:s organisation. En tränare som Darryl Finnell tror mycket på.

– Vi har stora förhoppningar på att Peter Nylander, tillsammans med Björk (Christopher From, assisterande), ska få spelarna att dra åt samma håll. De nya och de återkommande spelarna bedömer Peter som mycket kunnig. Det är en engagerad ledare, en tuff ledare med ett stort hjärta. Han är bra på att resonera med grabbarna och är noggrann med detaljer, säger Finnell och fortsätter:

– Vi ska spela en fartfylld och rakare hockey där stort fokus kommer att läggas på noggrannheten. Vi vill dock fortsatt behålla artisteriet.

Ni ska helt enkelt bli jobbigare att möta?

– Som gammal jänkare så vill man ha spelare som respekterar hockeyns historia om att det är en kampsport. Oavsett hur skickliga spelarna är och hur snyggt och prydligt du spelar, så kommer du inte långt om du inte tar kampen för laget. Till exempel att vinna sina en mot en-dueller eller ta ett NHL-skott ur snäv vinkel. Lite mer sådant vill vi se framöver.

Peter Nylander är ny tränare i Huddinge och hyllas av ledningen i klubben. Foto: Bildbyrån

Som tidigare nämnt hade Huddinge ett av ettans äldsta lag den gångna säsongen. Huddinge hade en snittålder på över 26 år i truppen. Finnell berättar att det väntar en föryngring i truppen och att man kommer lyfta fram fler egna löften.

– Vi har ett antal riktigt duktiga juniorer på gång. Önskemålet är att behålla 50-60 procent av förra säsongens trupp. De som kommer tillbaka ska visa vägen för våra externa spelare och allt ska kännetecknas av våra värderingar.

Huddinge förlängde nyligen med rutinerade forwardsduon Rasmus Dahlberg Karlsson och Björn Jonason. Två viktiga kulturbärare för Huddinge. 

– Både Rasmus och Björn har stora Huddingehjärtan och är två spelare som vi vill fortsatt ska visa vägen, säger Finnell.

Björn Jonason fortsätter i Huddinge. Foto: Magnus Ekeros

För HockeyNews.se avslöjar Finnell även att spelare som Anton Kalte, Alexander Svarvén, Fabian Lundh, Oscar Bergqvist, Robin Carneholm och Filip Runbjer är klara för en fortsättning i klubben.

Det pågår även förhandlingar med ett flertal spelare från fjolårets trupp. Det som dock står helt klart är att offensivt skicklige backen Adam Hansen, 26, bestämt sig för att sluta med hockeyn. Hansen har över 100 allsvenska matcher från tiden i SSK i bagaget.

På målvaktssidan vill Huddinge behålla fjolårets förstemålvakt Pontus Eltonius. Andrekeepern Rasmus Hedström lämnar Huddinge, där har klubben valt att lyfta upp Victor Olsson från klubbens J20-lag.

Huddinge har även värvat två spelare: 22-årige backen Tim Henriksson som förra säsongen representerade både Kallinge/Ronneby och Strömsbro, och 21-årige centerforwarden Sebastian Frantz, som tillhörde allsvenska AIK i fjol, men som avslutade säsongen i Tranås där han gjorde några avgörande playoff-mål.

– Tim har ett stabilt förstapass och är en back som ger lite pondus till laget. Sebastian Frantz har vi stora förväntningar på att han kommer trivas och utvecklas i Huddinge. En ganska tung spelare att möta, en spelartyp som är lite motsats till en finlirare och det kan vara precis den spelartypen vi behöver till nästa säsong.

Är powerforwarden Christian Blomqvist aktuell för er?

– Ja, han finns på radarn. Vi får se vad som händer där.

Det känns som att ni kommer få ihop ett ganska starkt lag igen?

– Det man kan säga att vi fortsatt kommer att ha ambitioner att fajtas i toppen och kanske även mer än så, säger Darryl Finnell.

***

Gillade du artikeln? Värd en 50/50 lott - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)