Niklas Perssons guldplan för "nya" LHC: "Har en tuff målsättning"


5 maj

”Nya” Linköping vill vara i SM-final senast 2022.

Efter ett år med Bert Robertsson som huvudtränare spänner LHC musklerna och siktar mot toppen av SHL och värvar kaxigt.

– Jag ser det bara som positivt att vi får lite förväntningar på oss och att det finns de som tycker att vi gör bra saker tycker jag bara är spännande, säger general managern Niklas Persson till HockeyNews.se.


Annons

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


LHC har mitt under coronakrisen gjort några av denna silly seasons mest iögonfallande och spännande värvningar.


Men egentligen började det redan under förra säsongen då klubben lyckades locka hem backklippan Jonas Junland från schweiziska Lausanne där han hade hamnat i frysboxen.


Med Junland tillbaka i moderklubben avslutade östgötarna starkt och efter en höst i botten av SHL klättrade laget till en slutlig elfteplats i tabellen.


Med tunga nyförvärv, inte minst på centersidan, som Oula Palve och Markus Ljungh, är Linköping redo att börja slåss om slutspelsplatserna kommande säsong.


LÄS MERLHC:s värvningsbomb – förstärker med svenske KHL-centern


Med nye huvudcoachen Bert Robertsson i spetsen är grunden lagd för en ljusare framtid för LHC som var ett topp fyra-lag i SHL så sent som 2015, 2016 och 2017.


General managern Niklas Persson har även lyft in backarna Filip Berglund från Skellefteå och landslagsmeriterade Petteri Nikkilä från HPK.


– Jag tycker att det är spännande. Det är klart man har en tuff målsättning, men det är väl som alla andra, att man siktar på det där jäkla guldet, så är det ju, säger Persson till HockeyNews.se.


– Vi sjösatte vår treårsplan förra året och den gick ut på att vi ska vara i final senast 21/22. Det är den vi jobbar efter och det är de stegen vi försöker ta hela tiden och bygga den trupp som vi så klart tror på under en längre tid också.


LHC har plockat hem utlånade JVM-forwarden Nikola Pasic från BIK Karlskoga och har lyft upp Arvid Costmar från J20. Att Costmar skulle få ett A-lagskontrakt kunde HockeyNews.se berätta den 1 april.


– Utifrån jobbar vi med vanlig traditionell scouting där vi är ute och tittar på spelare och analyserar det som har varit och även statistiskt vad vi tycker att vi saknar. Än så länge är jag nöjd med hur det ser ut, måste jag säga.


LÄS MERLinköpings vändning – forwardstalangen får kontrakt: "Jätteroligt"


Centersidan med Ljungh, Palve, Jaakko Rissanen och Dan Pettersson ska absolut kunna konkurrera om slutspelsplatserna i SHL.


När hade LHC en så stark centersida senast?


– Jag vet inte. Det måste ha varit när jag spelade, haha, säger Niklas Persson.


– Det är klart att vi saknade lite kvalitet på centersidan i fjol och fick inte ut det vi ville av alla. Det är någonting som vi har fokuserat på även den här sommaren, som alla andra tänkte jag säga. Det är många som har jagat centrar. Så är det alltid.


Nyförvärvet Oula Palve, 28, har gjort stadigt med poäng i Finland, men kommer från en mindre lyckad säsong i AHL där han fick byta klubb och avslutade i Dallas farmarlag Texas.


– Palve har vi haft koll på en längre tid och det var roligt att vi lyckades sy ihop det och få hit honom och få se vad han går för på SHL-nivå. Man vet aldrig, så är det ju. Det är skillnad på SHL och andra ligor, men det är en skicklig spelare. Fina händer, bra spelsinne, säger Niklas Persson berömmande och hoppfullt.


Den tidigare HV71- och Djurgårdscentern Markus Ljungh återvänder till SHL efter en säsong i KHL-klubben Admiral Vladivostok.


– Ljungh vet vi så klart alla vad han kan och vad han har gjort hittills. Det är en klasscenter på SHL-nivå, inget snack om det. Han kan spela hockey i högt tempo och kommer att bli jätteviktig för oss i vinter.


Markus Ljungh i HV71-tröjan i mars 2019 i en match mot hans nya klubb Linköping. Foto: Bildbyrån.


Inför förra säsongen värvade LHC in Jaakko Rissanen och efter en viss tvekan förlängdes hans kontrakt eftersom han, precis som hela LHC, avslutade starkt. Rissanen fick ihop 27 poäng (6 mål, 21 assist) på 50 matcher.


– Det tog ett par matcher innan Jaakko (Rissanen) kom in i SHL-spelet och han ville göra väldigt mycket från början. Det var nästan den klassiska SHL-fällan, som många hamnar i, att man intalar sig att det är så jäkla svårt att spela i SHL, så man börjar spela ett spel som man inte riktigt behärskar, och som man gör normalt sett. Men när han väl kom in i det och kom underfund med att hans eget spel funkar alldeles utmärkt så är vi jättenöjda med hans säsong och totalt sett är vi nöjda. Därför ska det bli spännande att jobba vidare med honom också, säger Persson.


Och han medger nöjt:


– Det är klart att centersidan ser bra ut. Sedan har vi Danne Pettersson, vi har Micke Frycklund och vi har Arvid Costmar som är jättespännande också. Det finns andra som kan spela center också.


Linköping kan plötsligt få lite lyxproblem genom värvningarna av Markus Ljungh och Oula Palve, som lär gå före Jaakko Rissanen i LHC:s hierarki. Men skyttekungen Broc Little trivdes ihop med Rissanen.


– Det är klart att det blir någon sorts lyxproblem, om man säger så. Broc och Jaakko funkar bra ihop. Hur kedjorna blir sammansatta, det blir en senare fråga även om man så klart bygger från nåt papper man har på hur man vill att en kedja ska se ut, säger Niklas Persson.


– Helt klart att Costmar ska in i lineupen på nåt sätt och ska verkligen få chansen att visa vad han kan och utvecklas på ett bra sätt. Vi ska nog hitta miljöer åt dem alla.


Ekonomin verkar ganska bra i Linköping sett till de värvningar ni har gjort?


– Hehe, utifrån förutsättningarna känner vi att vi har kontroll på det. Det har vi. Det man kan ha kontroll på. Sedan är det som för alla andra att det finns en del orosmoln med tanke på den tid vi lever i just nu och den är svårt att analysera. Vi gör vårt bästa hela tiden för att ha koll och ha grepp på det. Det är klart att det finns fortfarande saker som kan ställa till det, det är inget snack om det, men vi känner att det är åt rätt håll, säger LHC:s general manager Niklas Persson, som också poängterar att det är andra i klubben som ansvarar för de ekonomiska kalkylerna kopplade till coronakrisen.


***


Intressant? Värd en kokt med bröd – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.


Annons

Annons