AnnonsLinköpings vändning – forwardstalangen får kontrakt: "Jätteroligt"


1 april

Linköping har gått miste om spelare under pågående lagbygge inför kommande säsong på grund av coronakrisen.

Det har fått general managern Niklas Persson att tänka om i ett specifikt fall.

– Det kan bli någon spelare färre, absolut. Men även att vi behåller någon junior som vi kanske hade tänkt låna ut från början nästa år, säger Persson till HockeyNews.se.


Annons

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


LHC:s lagbygge inför kommande säsong är i full gång.


Men coronapandemin har gjort läget osäkert, inte minst ekonomiskt sett.


– Den plan man hade från början får man revidera lite och kanske dra ner på nån spelare mot vad man hade tänkt att ha i truppen från början. Det är klart att det arbetet pågår hela tiden och den dialogen har man med agenter och spelare, säger Linköpings general manager Niklas Persson.


Som en konsekvens har LHC arbetat fram ett kontraktsförslag till den talangfulle juniorforwarden Arvid Costmar, som kommer att ingå i SHL-laget kommande säsong. Ursprungsidén från i vintras var att han skulle bli utlånad kommande säsong.


– Efter sin låneperiod i Mora tycker vi att han har tagit enorma kliv. På isen har han varit bra i alla år, men de veckorna där uppe var nyttiga för honom och det gjorde att vi tänkte om. Vi hade börjat tänka om, men det är också hans tanke om vilken roll han får i laget som också påverkas. Vi kommer att göra klart med honom och det är jätteroligt när man får göra såna saker, säger Niklas Persson.


Arvid Costmar, som var med och vann VM-guld med U18-landslaget förra våren, var utlånad i sex matcher till Mora IK i Hockeyallsvenskan.


– Jag tror att jag såg tre fyra av dem både live och på tv så klart. Han gör inte bort sig men han gör inte Mora bättre där och då. Han spelar i Mora ena dagen och så kommer han ner till oss och spelar mot Leksand med oss dagen efter i SHL och han var betydligt bättre hos oss än vad han var i Mora, haha, säger Persson.


Arvid Costmar (t h) i samspråk med LHC:s assisterande coach Daniel Eriksson. Foto: Bildbyrån.


Costmar sköt sitt första SHL-mål för LHC hemma i 4-2-förlusten mot HV71 den 15 februari.


– Det kanske hade med lite trygghet att göra också, men framför allt blev han bra mycket mer vuxen under de där veckorna som han var i Mora och fick ta lite ansvar och kanske var en spelare som inte fick spela exakt så mycket som han ville som han fick i J20. Där fick han otroligt mycket istid och helt plötsligt fick han inte det. Det gjorde honom, om man nu kan säga det, gott. Han vaknade till och det ansvar han tog för vårt J20-lag under våren var jätteroligt att se, säger Niklas Persson.


LHC:s general manager har skaffat sig en bild av hockeyvärldens nya förutsättningar den senaste tiden i coronapandemins spår.


– I resten av Europa har man kommit lite längre i sina beslut än i NHL och där börjar det faktiskt hända lite saker. Det kommer väl att ske här med, säger Persson.


Som vad?


– Det blir ekonomiska konsekvenser gentemot nästa års lagbygge så har de kommit något steg längre än vad vi har gjort. Det märker man när man pratar med hockey-Europa.


– Det är mest ekonomiska nedskärningar. De kommer inte att ha samma budget som förra året. Agenterna har varit ruggigt förstående och är helt med på banan. Spelarna kommer så småningom också att få mer förståelse för det också.


LÄS MERGENOMGÅNG: De kan lämna – och så bör Linköping värva


Det har gjort att någon LHC-värvning har spruckit på vägen.


– Det är något läge där man inte har kommit vidare för att det är lite funderingar både från vårt håll och från spelarnas håll. Om du har gjort en bra säsong i SHL eller någon annanstans då är det klart att de vill ha betalt, och det kommer de att få, men det kommer att ta lite längre tid och de kommer kanske att ha lite färre alternativ än vad de hade för någon månad sedan, säger Niklas Persson.


Hur vet du vad du har att röra dig med och hur ser pågående lagbygget ut?


– Vi är rätt trygga med det vi har, måste jag säga. Jag tycker att vi har en stabil grund att stå på inför nästa säsong redan. Vi får in Filip (Berglund) från Skellefteå och det är en jättespännande spelare som vi tror mycket på och som kommer att bli ännu bättre än vad han har varit. Han kommer att göra vår backsida bättre, så klart. I dessa tider är det skönt att man har gjort klart med honom, säger LHC:s general manager.


***


Bra? Värd en liten popcorn – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.


Annons

Annons