HockeyNews
PLUS

Andreas Johansson om toppjobbet i KHL och framtiden: "Vi för en dialog"

(13800) AJ-Omsk
(c) photo.khl.ru Vladimir Bezzubov/HockeyNews.se

Publicerad: 3 maj 2020

FacebookXWhatsApp

Andreas Johansson lämnade tränarbänken för ett toppjobb i KHL.
Nu blickar han tillbaka på sitt första år som chefsscout för Omsk.
– Det har varit en riktigt inspirerande och rolig upplevelse på alla sätt och vis, säger Johansson till HockeyNews.se.

Efter det att Andreas Johansson sparkats från Modo i slutet av säsongen 2016–17 var han tillbaka på tränarbänken ett år senare när han tog över Färjestads J20-lag under pågående säsong efter att laget missat spel i topp 10-serien.

Hos Färjestadsjuniorerna blev det drygt en halv säsong, som tog slut när man föll i åttondelsfinalen mot Linköping, innan det under förra sommaren stod klart att han fått jobbet så huvudscout för KHL-laget Avangard Omsk.

Nu ser han tillbaka på den första säsongen på jobbet, en säsong som tog slut i förtid som för alla andra.

– Först och främst så är det en otroligt bra klubb som försöker bli bättre hela tiden och göra bra saker, vilket är otroligt stimulerande. Det är professionella coacher och management. Sedan har vi varit i Moskva, vi har inte spelat i Omsk då man håller på att bygga en ny arena, men det har varit otroligt bra måste jag säga, säger han till HockeyNews.se.

LÄS MER: Lämnade Färjestad — blir chefsscout i KHL-klubben 

Johansson har utgått från svensk mark men har varit runt i Europa och sett hockey under hela säsongen.

Exakt hur mycket ishockey han sett det senaste året har han dock inte helt koll på.

– Det har jag inte räknat faktiskt, men det är klart att det blev många då jag var och såg nästan alla våra hemmamatcher så jag har varit i Moskva runt laget väldigt nära, för det är också en viktig del att se. Vilken typ av hockey spelar vi, vilken typ av spelare vill coachen ha, vilket system och vem passar in i det? Sedan har jag sett en massa SHL och Schweiz och alla landslagsturneringar så börjar man räkna blir det många matcher, säger han.

Andreas Johansson utgår från svensk mark i sitt jobb som chefsscout för Avangard Omsk. Foto: Henrik Sjöberg/Bildbyrån

Att scouta ishockeyspelare är i sig ingen ny arbetsuppgift för den 46-årige Hoforssonen, då man även som tränare studerar det som väntar i form av motståndare.

Men sättet han jobbat på är annorlunda än vad han vant sig vid som tränare.

– Det är klart att när man är tränare så lever man mest i sitt eget lag och scoutar motståndarna för nästa match, här är det något helt annat. Här ska man göra analyser om hur de spelar, hur de är som människor och hur de passar in i olika miljöer så det är många parametrar, säger han.

Den långa karriären som både spelare och ledare inom ishockeyn har han god nytta av nu som scout.

– Fördelen är att jag har ett riktigt bra nätverk efter alla år, så jag känner folk i alla ligor och länder och i nästan alla lag, i alla fall i Nordamerika och Sverige så det är ganska lätt att lyfta luren och få en väldigt trovärdig rapport om jag inte sett spelaren själv. Men jag försöker självklart alltid att se spelaren flera gånger, säger han.

Bob Hartley och assisterande tränaren, förre NHL-spelaren Vyacheslav Kozlov. Foto: (c) photo.khl.ru Vladimir Bezzubov

Tränare för Omsk var under förra säsongen rutinerade kanadensaren Bob Hartley, som bland annat vunnit Stanley Cup och det schweiziska mästerskapet samt utsetts till årets tränare i NHL.

Att få jobba nära den 59-årige kanadensaren är något som har varit lärorikt för Johansson.

– Han är en sjukt bra och noggrann coach. Många slänger sig med ordet coach, men vad är egentligen en coach? Det är lite olika åsikter om det, men för mig är han en riktig coach. Han är först på jobbet och sist hem, detaljer, noggrannhet och det är ris och ros. Han håller spelare ansvariga för att vara proffs och göra den uppgift de har betalat att göra, så det har varit jäkligt intressant, säger Johansson och fortsätter:

– Sedan har jag lärt mig mycket om hur det fungerar. När man själv är coach är man i bubblan och har inte så mycket med agenter att göra och det runtomkring, där finns det också en uppsjö av saker så det har också varit intressant.

Kontraktet med Omsk går ut i sommar och frågan är vad som händer med Johansson till nästa säsong, som gärna stannar hos KHL-klubben.

– Det finns dialog, ja.  Det är ju så att corona hände och det är budgetar och nästa år är det lönetak i KHL också, men vi för diskussioner. Sedan får vi se vad som händer men jag trivs sjukt bra och jobbar gärna kvar där, säger han.

***

Okej artikel?! Värd en läsk – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!