HockeyNews
PLUS

Unge snajpern om uppbrottet med SHL-klubben och hyllningen till Hockeyettan

(13733) Lukas Söderlund
Jonathan Persson | Swe Press Photo

Publicerad: 27 april 2020

FacebookXWhatsApp

Lukas Söderlund har alltid gått sin egen väg som spelare. Den giftige målskytten lämnade Växjös organisation i vintras på grund av utebliven speltid i SHL. Den unge talangen drog vidare till Hockeyttanlaget Mariestad och öste in mål. Nu återstår det att se vilken klubb som får ta del av Söderlunds kvaliteter på isen framöver.
Jag siktar uppåt, men jag har ingen panik, säger Lukas Söderlund till HockeyNews.se.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan

Det var i förra veckans artikel om Mariestads lagbygge för säsongen 2020/2021 som HockeyNews.se skrev att Mariestads målspruta Lukas Söderlund har locktoner från Hockeyallsvenskan. Något huvudpersonen nu bekräftar.

– Så är det. Det finns intresse, jag och agenten har bra kontakt. Jag siktar uppåt, men jag har ingen panik. Det finns annat som är viktigare just nu med tanke på allt som händer i världen, säger den 20-årige måltjuven till HockeyNews.se.

Efter 12 mål på 18 matcher med Mariestad i Allettan Södra så lär det finnas intresse för den naturlige målskytten. De två senaste säsongerna har Söderlund pangat in 34 mål i Hockeyettan med Grums och Mariestad.

Men lika roligt var inte hockeylivet för för Lukas Söderlund under första halvan av säsongen 2019/2020. Efter succén i Grums värvades Lukas Söderlund av SHL-klubben Växjö. Söderlund anslöt till Växjö fullt ut till försäsongsträningen och körde på med A-truppen fram till det var dags för första träningsmatchen.

– Bara någon vecka innan träningsmatcherna skulle köra i gång blev jag nerskickad till J20-laget.

LÄS MER: Från Hockeyettan till landslaget

Under hösten blev det endast spel i SuperElit där Söderlund levererade 14 mål på 26 matcher. Men någon chans i SHL-laget fick aldrig snajpern. Runt jul var tålamodet över. Kontraktet med Växjö bröts och Söderlund lämnade juniorhockeyn för spel i Hockeyettan igen. 

– Mitt mål var att slå mig in i SHL-truppen och jag hade tålamod fram till jul. Jag och Växjö hade olika syn på saker och ting och därför blev det som det blev. Jag tyckte att jag förtjänade en chans i SHL, men det tyckte inte klubben. Jag tröttnade och bestämde mig för att dra. Jag hade tröttnat på J20, det är inte lika kul som att spela seniorhockey. Topplag i ettan lockar 800 plus i varje match och det är en annat drag på matcherna, säger Söderlund.

Varför tror du att du inte fick chansen i SHL?

– De tyckte att jag var för slarvig vid linjerna, så väl offensivt som defensivt. Jag kan hålla med om det, men jag tycker ändå att jag förtjänade att få chansen att testa i SHL.

Lukas Söderlund när han tillhörde Växjö Lakers. Foto: Bildbyrån

Söderlund vände tillbaka till Hockeyettan. En division han trivs i och vill hylla. 

– Det är en underskattad liga. Många tror att det är en en skitliga, typ. Men jag tycker att det är en extremt bra liga att utvecklas i. Spelet i Allettan är nästan på allsvensk nivå, det håller väldigt hög klass. Playoff är nästan som att spela allsvenska matcher. Och det är rätt mycket publik på matcherna.

Söderlund levererade rejält i Allettan med Mariestad. Det blev 12 mål på 18 matcher för snajpern. 

 – Det gick helt klart över förväntningarna. Jag var rätt revanschsugen efter tiden i Växjö. Självförtroendet gick snabbt ner i Växjö, men i Mariestad hittade jag spelglädjen igen. Jag snackade mycket med Appelgren (Andreas, Mariestads tränare) och jag kom snabbt in i föreningen. Jag har alltid spelat med äldre spelare och det var ett bra gäng i Mariestad.

LÄS MER: Snajpern är stekhet - men "gnuggarna" vann matchen 

Resan med Mariestad slutade i playoff 3 där det stod 1–1 matcher mot Tranås när säsongen blåstes av på grund av coronapandemin. Och skulle det inte bli något allsvenskt lir nästa säsong för måltjuven så ligger Mariestad bra till.

– Om det blir ettan så blir det förmodligen så. De har en grym verksamhet, men jag stänger inga dörrar för någon, säger Lukas Söderlund.


Lukas Söderlund öste in mål i Mariestad. Foto: Jonathan Persson/SwePress Photo

Den unge målbombaren lär fortsätta att göra mål i framtiden. På frågan om hur favoritmålet ser ut svarar han följande: 

– Jag gillar att skjuta ur alla möjliga vinklar, men jag älskar att skjuta i skäret, antingen mellan benen på målvakten eller runt skridskorna. Jag tränar på mitt skott varje dag, kollar filmer på mig själv när jag skjuter och så vidare. Jag vill hela tiden bli bättre, säger Lukas Söderlund. 

****

Bra! Värd en liten popcorn – för en månads läsning? Swisha till123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)